Kašnjenje menstruacije nakon prvog seksualnog odnosa

Nekim devojkama kasni menstruacija nakon prvog seksualnog odnosa. Mnogi razlozi za takve promene su fiziološki, ali neki mogu biti i patološki.

Stoga, pre stupanja u seksualni odnos, treba znati, da li je prisutno kašnjenje u menstruaciji pre seksualnog odnosa ili se pojavilo nakon prvog puta i na osnovu toga, može se prepoznati da li je u pitanju fiziološki proces ili patološki.

Kašnjenje menstruacije nakon prvog seksualnog odnosa
Foto: Savetnica

Prvi seks:

Mnoge devojke prvi seks doživljavaju kao nešto posebno. Zapravo, onako kako je sa stanovišta psihologije. To je vrsta prelaza u zrelo doba, u nove odnose. Međutim, fiziološki gledano, prvi polni odnos se malo razlikuje od sledećih. To može biti propraćeno neugodnim, bolnim osećajima zbog rupture himena. Defloracija, takođe teoretski doprinosi pristupu bakterijske infekcije, kada se ne poštuju pravila o ličnoj higijeni. Osetljivost na polno prenosive bolesti, tokom prvog polnog odnosa se ne smanjuje. A verovatnoća trudnoće, ostaje ista kao i kod bilo kojeg seksualnog odnosa. Samo stupanje u odnos, kod nevinih devojaka stvara neku vrstu straha i bojaznosti, ali da ne bude da se samo devojke plaše i muškarci se podjednako plaše prvog odnosa, samo na malo drugačiji način. Dok se devojke plaše bola, muškarci se plaše da ne dođe do impotencije i da se na taj način "obrukaju" kod devojke, ne shvatajući da upravo strah dovodi do impotencije.

Prvi seks i menstruacija:

Nakon seksa, propraćenog rupturom himena, dolazi do promena u menstrualnom ciklusu. Odnosi se na prirodu, datum pojave menstruacije nakon prvog puta. Postoje brojni fiziološki procesi koji uzrokuju odlaganje menstruacije nakon prvog odnosa. To uključuje stres, hormonske promene. Kod umerenih iskustava, menstruacija se može odložiti za 7 dana, a kod jakih može se izgubiti ciklus, a normalizacija će trajati prosečno mesec dana. Dokazano je da žene koje imaju pravilan seksualni život, osećaju manje neprijatnosti u prvom danu ciklusa. Nekoliko meseci nakon prvog seksualnog odnosa, sve promene se stabilizuju, a menstruacija će postati normalna i redovna.

Razlozi poremećaja menstruacije:

Razlog za odlaganje menstruacije, nakon oduzimanja nevinosti, često je stresna situacija. Postoji nekoliko uzroka, koji dovode do ovog stanja telo:
  • hormonske promene tokom polnog odnosa,
  • emocionalna iskustva povezana s pojavom bola, prilikom gubitka nevinosti,
  • zabrinutost zbog moguće trudnoće,
  • stres od samog čina- koji dovodi do toga da mozak daje signal endokrinom sistemu, da krvotok obogati hormonima, koji nas prebacuju u stanje "bori se ili beži". Ovi hormoni u isto vreme potiskuju sve druge telesne funkcije, koje trenutno nisu od značaja za preživljavanje. Zbog toga se, kod žena dešava da bude potisnuta reproduktivna funkcija,
  • kontraceptivna zaštita- mnoge žene biraju kontraceptivne pilule, zato što je tokom njihovog korišćenje ciklus uredan, a i zajedno sa prezervativom povećava zaštitu od neželjene trudnoće. Ali one ponekad mogu imati suprotan efekat, naročito tokom prvih nekoliko meseci korišćenja. Ukoliko koristite neko drugo hormonsko kontraceptivno sredstvo, kao što su spirala ili injekcija, to može u potpunosti zaustaviti menstruaciju.
Ti uzroci izrazito utiču na cikličnu prirodu menstruacije, nakon prvog puta i mogu izazvati njeno kašnjenje. Ova pojava najčešće je fiziološki proces koji ima kratkotrajnu prirodu, a nakon što devojčica izgubi nevinost, kašnjenje mesečnog ciklusa, ne traje više od nedelju dana. Ciklus se može poremetiti zbog promena u hormonalnim nivoima, što je posledica sposobnosti doživljavanja orgazma. 

Uprkos činjenici da su to pozitivne emocije, orgazam utiče na proizvodnju hormona.

Za svaki stres (pozitivan ili negativan), početak menstruacije može biti odložen na duži period. Osim hormonskih, postoje i drugi uzroci menstrualnih kašnjenja. Ako je gubitak himena nastao u periodu od 16-17 godina, kašnjenje menstruacije uzrokovano je nepotpunom polnom zrelošću tela. Uspostavljanje menstrualnog ciklusa počinje u adolescenciji, a proces se proteže nekoliko godina. Početak novog ciklusa može se redovno menjati ili dolaziti u različitim vremenskim intervalima. U takvim uslovima sama defloracija utiče na kašnjenje menstruacije. Aktivno mehaničko delovanje na vrat materice u prvim danima ili u sredini ciklusa pomaže usporiti formiranje funkcionalnog sloja endometrijuma.   

Infekcija posle prvog seksualnog odnosa:



Nakon nezaštićenog prvog seksualnog odnosa, ali ne samo prvog, nego svakog nezaštićenog odnosa, infekcije mogu biti uzrok odložene menstruacije. Neki od uzročnika mogu biti: 

Da bi se prepoznala prisutnost jednog od ovih mogućih uzročnika, potrebno je obratiti pažnju na pojavu ili odsutnost karakterističnih simptoma:

  • izgled vaginalnog iscedka (belkaste, žućkaste, zelenkaste boje),
  • prisutnost sirastog iscjedka,
  • kiseli, riblji, odbojni mirisi pražnjenja,
  • bolni, svrab, osećaj pečenja u području genitalija,
  • stvaranje mehurastog osipa s vodenim sadržajem, belkastim plakom, ranama,
  • temperatura iznad 37,5–37,6 ºC.
Bolesti koje se prenose seksualnim kontaktom mogu uzrokovati opštu slabost (HIV, HPV (o čemu smo ranije već pisali), kandida...). Kada su prisutni opisani simptomi, nežnijem polu se savetuje da hitno ode kod ginekologa, kako bi se podvrgle odgovarajućem lečenju.

Dijagnostika poremećaja menstralnog ciklusa:

Dijagnoza odloženog menstrualnog ciklusa se sprovodi uz pomoć ginekološkog pregleda, uzimanja brisa, citologije, ultrazvuka, koristi se i test na trudnoću i test krvi za hCG. Na pregledu ginekolog će proceniti stanje cerviksa, uzeti potrebne briseve i testove. Na temelju dobijenih podataka postavi će dijagnozu i sprovesti lečenje. Osim toga, 

Preporučuje se poseta ginekologu pre početka seksualnih odnosa, kako bi ste saznali više o sredstvima za zaštitu od polno prenosivih bolesti, kao i od neželjenog začeća, da abortus ne bi postao vid kontracepcije.

Ono što je bitno pre stupanja u odnos, da se i devojke i muškarci upoznaju sa građom i funkcijom vagine, kao i neke zanimljivosti vezane za taj organ. Takve informacije možete pročitati na jednom od naših postova, kada smo opširnije pisali o vagini.
Smatramo da je bitno da pre stupanja u seksualne odnose dobro proučite šanse da ostanete trudne u svim fazama menstrualnog ciklusa. 


Svi smo čuli za onu izreku, posle j...., nema kajanja. 
Šta je tu je. Sve i da je "ono najgore" u pitanju, morate se sabrati i reagovati što pre. Razmisliti da, ako ste ipak u drugom stanju (što u većini slučajeva nije tako), da li ste u stanju i mogućnosti da zadržite dete ili ćete ipak ići na prekid trudnoće. Veoma je važno da brzo reagujete.
Ukoliko partner nije ejakulirao, unutar vas, postoji vrlo mala mogućnost da zatrudnite. To je veoma bitna informacija, koju devojke često zaboravljaju ili jednostavno nisu dovoljno obaveštene. Šansa da zatrudnite od predsemene tečnosti je još manja, ali svakako postoji.

Постави коментар

0 Коментари