BRUFEN. Indikacije, kontraindikacije, neželjeni efekti

Lek BRUFEN pripada grupi NSAIL (nesteroidnih antiinflamatornih lekova), koji se primenjuju u cilju smanjenja bolova i snižavanja telesne temperature.

U apotekama se može naći pod više različitih imena, kao što su "Brufen", "Ibuprofen", "Nurofen", "Blokmaks". Aktivna supstanca leka BRUFEN je ibuprofen i svaka tableta sadrži 200 mg ibuprofena.


Lek BRUFEN pripada grupi NSAIL (nesteroidnih antiinflamatornih lekova), koji se primenjuju u cilju smanjenja bolova i snižavanja telesne temperature
Foto: Moja Medicina


Kako deluje BRUFEN?
Deluje tako što blokira funkciju enzima, koji se zove ciklooksigenaza (COX). Cikoooksigenaza postoji u dva oblika COX 1, koja ima ulogu u koagulaciji i COX 2, koji ima ulogu u upalnim procesima i javljanju osećaja bola. Osnovna uloga brufena se sprovodi blokiranjem COX 2 enzima, čime se zaustavlja stvaranje faktora, koji dovodi do pojave znakova infekcije i bola. Na taj način se spušta povišena temperatura i umanjuje bol. Blokiranjem COX 1 enzima, dolazi do smanjivanja stvaranja faktora, koji su odgovorni za koagulaciju, čime se usporava zgrušavanje krvi, te povećava mogućnost krvarenja. COX 1 receptori, učetvuju u održavanju integriteta sluznice želuca, pa tako dugotrajno blokiranje, dovodi do oštećenja želuca.

Indikacije za primenu BRUFEN-a:
  • Kod reumatskih stanja (reumatoidni artritis, ankilozirajući spondilitis, osteoartritis, artroza, giht),
  • Kod vanzglobna reumatska stanja (kapsulitis- „smrznuto rame“), 
  • Kod zapaljenja omotača zgloba (burzitis), 
  • Kod zapaljenja tetiva (tendinitis), 
  • Kod zapaljenja tetivnog omotača (tendosinovitis) i bola u donjem delu leđa,
  • Za uklanjanje bola blagog do umerenog intenziteta (istegnuća, uganuća, menstrualni bolovi, stomatološki problemi, postoperativni ili post-porođajni bolovi, glavobolja i migrena),
  • Za snižavanje povišene telesne temperature,
  • Kod poremećaja imunskog sistema (sistemski lupus eritematozus ili mešovite bolesti vezivnog tkiva), ali uz obaveznu konsultaciju sa lekarom.

Kontraindikacije BRUFEN-a:
  • Ako ste alergični na ibuprofen ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka, 
  • Ako ste prethodno imali kratak dah, pogoršanje astme, curenje nosa ili oticanje lica, jezika, usana ili grla i/ili ruku ili koprivnjaču (urtikariju), posle primene ibuprofena acetilsalicilne kiseline ili nekog drugog NSAIL,  
  • Ako imate oboljenja koja povećavaju mogućnost krvarenja neutvrđenog porekla,  
  • Ako ste imali krvarenje u želucu i crevima ili perforacija, nakon primene NSAIL,  
  • Ako imate ili ste ranije imali čir na želucu/dvanaestopalačnom crevu (peptički ulkusi) ili krvarenje iz želuca (dve ili više epizoda dokazanih čireva ili krvarenja),  
  • Ako imate cerebrovaskularno ili drugo aktivno krvarenje,  
  • Ako imate oboljenje srca, jetre ili bubrega,  
  • Ako ste dehidrirani (usled povraćanja, proliva ili nedovoljnog unosa tečnosti),  
  • Ako ste u trećem trimestru trudnoće.

Interakcije sa drugim lekovima:
  • Acetilsalicilna kiselina (Aspirin)- potencirano antiagregaciono dejstvo, povećan rizik od krvarenja u GIT-u,
  • Aminoglikozidi- povećan rizik od toksičnih efekata aminoglikozida,
  • Antihipertenzivi (beta blokatori, prazosin, kaptopril)- smanjeno antihipertenzivno dejstvo,
  • Digitalis glikozidi- povišenje koncentracije digitalis glikozida u serumu,
  • Fenitoin- inhibicija razgradnje fenitoina,
  • Furosemid- smanjen efekt furosemida,
  • Litijum- opasnost od povišenja koncentracije litijuma u serumu,
  • Paracetamol- povećan rizik od toksičnih efekata na bubrezima.

Kako se koristi BRUFEN:
Najbolje da se za uzimanje brufena posavetujete sa Vašim lekarom, zbog mogućih kontraindikacija i interakcija sa drugim lekovima. Ali, ako koristite BRUFEN, treba ga uzimati za vreme ili nakon obroka.
Odrasli i deca starija od 12 godina:
Početna doza iznosi 400 mg i ona se po potrebi može ponoviti u dozama od 200 do 400 mg u intervalima od četiri sata, do maksimalno 1200 mg u toku 24 časa. Lek je namenjen za oralnu primenu. Namenjen je isključivo za kratkotrajnu primenu.
Ne sme se prekoračiti doza od 1200 mg u periodu od 24 sata. Minimalni interval između pojedinačnih doza je najmanje 4 sata.


Neželjena dejstva BRUFEN-a:
Kao i svaki lek i BRUFEN može izazvati neželjena dejstva, mada su ona uglavnom blaga, i ne moraju se javiti kod svih pacijenata. Ukoliko bilo koje neželjeno dejstvo postane ozbiljno, obavezno obavestite svog lekara ili farmaceuta. Pojava neželjenih dejstava može se svesti na najmanju meru ukoliko se koristi najniža delotvorna doza leka u što kraćem vremenskom periodu. 
Ukoliko se tokom terapije BRUFEN-om, javi bilo koji od sledećih simptoma, prestanite sa uzimanjem BRUFEN-a i odmah potražite medicinsku pomoć:
Teška glavobolja, visoka temperatura, ukočenost u vratu, nepodnošenje jake svetlosti,pojava krvi u stolici, pojava crne stolice nalik na katran, povraćanje krvi ili tamnih komadića koji liče na zrna kafe.

Recite svom lekaru i prestanite da uzimate lek BRUFEN ako osetite:

Bol u stomaku nejasnog porekla ili bilo koje simptome u stomaku koji nisu uobičajeni, otežano varenje, gorušicu, osećaj mučnine i/ili povraćanje, šištanje u plućima nejasnog porekla, otežano disanje, osip po koži,
svrab ili pojavu modrica, pojavu žuto prebojene kože i/ili beonjača,
jak bol u grlu praćen visokom temperaturom, zamućen vid ili smetnje u vidu ili pojava da čujete ili vidite neuobičajene stvari, zadržavanje tečnosti (otečeni gležnjevi).

Upotreba visokih doza leka povezana je sa povećanjem rizika od nastanka arterijske tromboze (infarkt miokarda ili moždani udar).
BRUFEN retko izaziva poremećaje krvi, probleme sa bubrezima i jetrom ili teške promene na koži. Veoma retko, može doći do pojave aseptičnog meningitisa (zapaljenje zaštitnih ovojnica oko mozga).
Od drugih neželjenih dejstava javljaju se: glavobolja, priviđenja, vrtoglavica, peckanje (žarenje) u šakama i stopalima, zujanje u ušima, proliv, zatvor, gasovi u stomaku, preosetljivost kože na sunce, umor, malaksalost, promene raspoloženja, depresija i konfuznost. BRUFEN ponekad može dovesti do pogoršanja simptoma kolitisa ili Crohn-ove bolesti.

Česta i dugotrajna primena ovog leka, može dovesti do akutnog infarkta miokarda. U nekim zemljama, poput Hrvatske, na svakom pakovanju brufena, stoji upozorenje, da terapija ovim lekom, može izazvati infarkt i moždani udar, jer u suprotnom bez tog upozorenja, ne bi mogao da bude u slobodnoj prodaji. Kod nas u zemlji, još uvek ne stoji upozorenje na pakovanjima brufena, ali to ne smanjuje opasnog od infarkta i moždanog udara, prilikom česte i dugotrajne primene leka.

Stručnjaci iz Danske su uočili da su oni koji su mesec dana pred infarkt pili BRUFEN imali za 31% veći rizik od zastoja rada srca, dok je kod onih koji su koristili "diklofenak" taj rizik bio čak za 50% veći. Zaključak stručnjaka iz Danske, trebalo bi, u najmanju ruku, da natera sve one, koji olako uzimaju tablete protiv bolova, da bar razmisle, pre nego što progutaju takvu pilulu da li im je ona zaista potrebna. Međutim, svi ti podaci svakako nisu uticali kod građana Srbije, jer je BRUFEN, kod nas najprodavaniji lek. Roze tablete, ne bi trebalo da se uzimaju bez konsultacije sa lekarom, a svakako ne kad god zaboli glava.

Evropske agencije za lekove, koje prate primenu BRUFEN-a u visokim dozama, nisu uočile povećan kardiovaskularni rizik, pri primeni leka u dozama do 1.200 mg dnevno.

Постави коментар

0 Коментари