Znakovi, koji ukazuju na brak bez ljubavi. Zašto večna zaljubljenost, nije potrebna u braku?

Zaljubljivanje je poput čarolije i čini se, da nijedna emocija, nije posebnija i lepša od nje. Početak gotovo svake ozbiljne veze, imao je upravo ovakav početak, međutim, kako veza postaje ozbiljnija, sa njom počinje da se shvata, da je za ljubav potrebno imati dobru komunikaciju, predanost i rad. Međutim, posvećenost i rad na vezi, kao uslove shvatimo, tek kad se naša savršena veza, pretvori u nešto ne tako savršeno. Odnos bez ljubavi i intime ne događa se preko noći, a do te tačke moguće je doći da nismo ni svesni toga.

Suludo je misliti da zaljubljenost može da traje celog života. Održavanje jakih i strastvenih emocija prema svom partneru zauvek, ne samo da je nemoguće, već može delovati kontraproduktivno na vašu vezu.

Vremenom mnogi brakovi počnu da pate od manjka ili nepostojanja ljubavi. Kad prođe određeni period posle sklapanja braka, ljubav se počne smanjivati, jer je muž opterećen obavezom izdržavanja porodice, pa zanemari sentimentalnosti i nežnost prema supruzi, i njihova se veza svede samo na intimni odnos. A vremenom i taj intimni odnos se svede na minimum ili potpuno nestane.

Suludo je misliti da zaljubljenost može da traje celog života. Održavanje jakih i strastvenih emocija prema svom partneru zauvek, ne samo da je nemoguće, već može delovati kontraproduktivno na vašu vezu
Foto: Kurir


Zašto večna zaljubljenost, nije potrebna u braku?

Verovatno imate lepa sećanja na svoju prvu ljubav, kada je dopisivanje i sastanak sa tom osobom, bio sastavni deo vašeg dana, a ništa sem toga vas nije zanimalo.
Ipak, normanlo je da takve stvari prođu. Vremenom ste odrasli, sazreli i počeli da se fokusirate i na druge aspekte svog života. Kada biste ostali u tim ljubavnim vrhuncima, vaš brak, bi bio osuđen na propast. Bilo bi nemoguće donositi dobre odluke, fokusirati se na posao, održavati druge veze ili gajiti decu, ali opet sve te stvari koje donosi život, vremenom ubiju ljubav. 


Ljubav je odluka, a ne privremeno stanje:
Važno je pojasniti da svako doživljava i izražava ljubav na svoj jedinstveni način. Međutim, imajući ovo na umu. Ono što znamo, jeste da postoji razlika između požude, privlačnosti i vezanosti, a kombinacija ovih stvari čini moju definiciju ljubavi. Faza vezivanja je ključna za dugotrajnu ljubav. Ljubav sama po sebi je težak rad, i potrebno je uložiti mnogo svakodnevnog truda, kako bi ona opstala. Ipak, zdravije je fokusirati se na nju, nego juriti zaljubljenost, koja je odavno nestala.

Koja je najbolja vrsta ljubavi za srećan brak?

Nakon što se osećate međusobno očarano u proseku od šest meseci do godinu dana, kod većine parova nestane zaljubljenost. U ovom trenutku zdravi parovi prelaze u period "ljubav supružnika", koju karakterišu manje intenzivni osećaji naklonosti i nežnosti. Bračna ljubav je mnogo sličnija prijateljstvu. Parovi se vezuju zbog zajedničkih vrednosti, uzajamnog poverenja i poštovanja i uzajamne naklonosti. Istraživanje podržava da je bračna ljubav snažniji faktor životnog zadovoljstva od romantične ljubavi. Nije važno da li se prelazak na ljubav supružnika događa pre ili posle braka, sve dok se to događa.


Šta je tačno, brak bez ljubavi i kakvu ulogu seks ima u njemu?


Brak bez ljubavi nije isto što i brak bez seksa i ne treba ih mešati. Nema usaglašenih kriterijuma za ono, što čini vezu bez seksa, a definicija se razlikuje od para do para.
Brak bez seksa je, ako imate odnos manje od jednom godišnje, ali neki stručnjaci smatraju da je seks bez braka, ako imate seks manje od jednom mesečno. Međutim, ako ste vi i vaš partner zadovoljni seksom jednom mesečno, nemate se za šta brinuti, ipak je sve individualno i najbolje onako kako Vama najviše odgovara. S druge strane, brak bez ljubavi, jednostavno znači, da se ne osećate voljeno od strane partnera, što je puno gora opcija, jer time postajete, kao samac u braku.

Normalno je da se seksualna aktivnost smanjuje tokom veze. Većina parova bi se prepoznala u tom opisu. Možda ne muškarci, koji najradije vode ljubav sa suprugom, ali neretko i nečijom tuđom ženom, svedoci smo sve većeg broja takvih slučajeva. Ali, ako, kao par imate problema sa sve slabijim libidom, važno je otkriti razloge i zajedno poraditi na njima. Za nezadovoljstvo bi mogle biti krive sledeće stvari:

Promena telesne težine:

Kod velikih promena težine, brzo se može dogoditi da se jednostavno, više ne osećamo ugodno u sopstvenom telu. Naravno, to utiče i na našu seksualnost. Pokušajte se ponovno osećati lepo i seksi, a  zamolite i partnera za pomoć. Naime, ako Vam, da više komplimenata, samopouzdanje će Vam ojačati. Bolje je priznati da se zbog tela osećate nesigurno, ne volite se skinuti pred partnerom i stidite se, nego da partner sam nagađa u čemu je problem i izvodi pogrešne zaključke.

Umor:

Često smo preumorni za seks, ali to ne bi uvek trebao da bude izgovor. Ako imate jako stresan posao i uveče zaspite čim dodirnete krevet, pronađite neko drugo vreme za seks s partnerom. Koliko god zvučalo neromantično, odrediti unapred vreme za vođenje ljubavi, može ti pomoći da u kalendaru označiš fiksni datum, koji pripada samo Vama i vašem partneru. Određeni lekovi i bolesti, mogu biti odgovorni za stalni umor, ali najbolje je da o tome, porazgovarate sa svojim lekarom.

Stres:

Kako bi ste uživali u seksu s partnerom, odnosno dopustili da dođe do seksa, važno je biti u stanju, isključiti glavu od briga, koje Vas muče i prepustiti se emocijama i uživanju. Kada telo otpusti hormone stresa, dokazano je, da može umanjiti želju za seksom. Odmor ili zajedničke aktivnosti, daleko od svakodnevice, dobar su način da se ponovno zbližite.
Bolovi:
Ako jedan od partnera ima zdravstvenih problema, bilo telesnih ili mentalnih, to može imati snažan uticaj na seksualnost. Lekovi, mogu uticati na libido. Ako ste dugo na nekoj terapiji lekovima, razgovaraj sa svojim lekarom o zameni leka, ako primećujete da Vam taj lek ne prija.
Dosada:
Suprotnost stresu je dosada, a uobičajena je nakon 10-15 godina braka. U nekom trenutku, seksualni resursi su iscrpljeni i supružnici, ne iskušavaju nove stvari. Tada se može dogoditi da podražaj nestane i da Vam se seks više ne sviđa. Nastavite postavljati nove ciljeve i isprobavati nove (seksualne) stvari, kako biste održali vatru u braku, a nekad i samo promena lokacije doprinosi oživljavanju davnih sećanja.
Ljutnja:
Postoje neki nerešeni problemi između Vas i vašeg partnera? Razlozi, zašto ste (nesvesno) ljute na njega ili obrnuto? To bi mogla biti neka svađa iz prošlosti, koju nikada (zajedno) niste rešili. Možda je postojalo neko neverstvo, koje je bilo verbalno, ali nikada doista psihički oprošteno? Saznajte da li između vas još nešto nerešeno, pa se potrudite da rešite problem.

Da li postaje znakovi, koji ukazuju na brak bez ljubavi?

Gotovo je svaki par u dužoj vezi ili braku, prošao kroz jednu ili više kriza, ali, ako Vam se ponavljaju ovi problemi sve češće i češće, možda ste onda u braku ili vezi bez ljubavi.

Postoji udaljenost između vas:

U ovom užurbanom načinu života u kojem nam je potrebno vreme za posao, decu, ali i mnoge druge obaveze, Vi ili vaš partner, vrlo lako možete da gurnete svoju vezu po strani, a i vremenom svi upadnemo u neku ušuškanu fazu, da smo sigurno u to što imamo i da više ne treba da se trudimo oko partnera. Upravo to može da bude način, da ljubav uništite, bez da ste toga svesni.

Veza Vam nije prioritet:

Sve druge stvari postale su Vam bitnije i imaju više prioriteta od Vašeg odnosa, bilo da je to, posao, novac, porodične obaveze/proslave i tako vremenom izguraju romantiku iz vašeg odnosa. Ako primetite da je to slučaj u vašoj vezi i to Vas ne brine ili Vam nije bitnije od novca ili posla, onda možda imate problem.

Komunikacija je loša:

Svađate se sve češće ili jednostavno, ne razgovarate puno? Ljudi mogu da se udalje jedni od drugih, zbog stresa, a zatim da prestanu da razgovaraju, a to može da učini da se osećate nepoželjnima. Iznenađujuće je međutim da treba mnogo više da se zabrinete, ako se uopšte ne raspravljate, jer je to znak da jednostavno ne želite da poboljšate vaš odnos ili da jedan od partnera ćuti i tripi i u šuštini je nezadovoljan, ali ne želi da priča o tome.

Ne vodite ljubav:

Možda imate odnos, ali ne osećate, da je Vaš seks doživljaj ljubavi, već samo fizičko zadovoljstvo.

Vama ili vašem partneru nije stalo:

Neki smatraju apatiju gorom od mržnje ili ljutnje, ona je jako snažna emocija, pa ako Vam partner radi nešto što bi vas uznemirilo u prošlosti, a sada to nije slučaj, to može da bude upozorenje.

Tvoj partner ne uzvraća trud:

Ako ste oboje shvatili da na vašem odnosu treba raditi, a na Vaš pokušaj oživljavanja odnosa, partner ne reaguje, ovo je loš znak. Ako je vaš partner narcisoidan, može da se oseća, da nije kriv, jer ne pokušava.

Može li se ponovo vratiti ljubav u Vaš odnos ili je došao kraj?


Možete da razmišljate o prošlosti, ali na odnosu je potrebno raditi. Prvo, neko vreme razmislite o tome, zašto se Vaš odnos promenio i šta treba uraditi, da biste ga popravili.

Razgovaraj s partnerom:

Pričajte jedno s drugim o tome, šta Vas je prvobitno privuklo u vezu, da li Vas privlači to još uvek? Imajte na umu, da to mogu da budu bolni razgovori. Ako Vam se čini da je nedostatak truda iza toga, savetovanje može da bude važan korak i mesto na kom možete da radite na pitanjima poput komunikacije, prioritetima i sličnih segmenata veze.

Uzmite pauzu:

Svi smo čuli za pauzu u vezi, ali ne misli se na tu pauzu. Da budemo iskreni, pauza u vezi ne postoji, ako nam treba pauza od nekog odnosa ili osobe, treba da se zapitamo, da li nam je stalo do tog odnosa ili osobe. Uzimanjem pauze, nije potrebno da se jedno od Vas dvoje odseli, nego da svoje slobodno vreme koristite odvojeno, kako biste mogli da razmislite o svemu, kako se osećate i šta želite od svog odnosa.

Razmislite o razvodu:


Ako niste srećni i ne vidite način, kojim možete da popravite Vaš odnos, možda je razvod bolja opcija za oboje. Ovo je težak razgovor za oboje, stoga se pripremite, pre nego što se odlučite na ovaj korak. Dobra odluka bi bila otići na individualno savetovanje s psihoterapeutom.


Može li se brak popraviti?


Stručnjaci kažu da može, ali važno je za početak raditi na sopstvenom mentalnom zdravlju.
Vodite računa o sebi, anksioznosti, stresu ili besu, koji Vas muči. Vežbanje, meditacija, razgovor sa profesionalcem mogu Vam pomoći. Ako funkcionišete najbolje što možete, imaćete jasniji pogled na svoju vezu i njenu budućnost. Kada budete dobri prema sebi, moći ćete jasno da odlučite, da li veza ima budućnost ili ne. Ako shvatite da Vaše srce više nije u njemu, ako Vas partnerov dodir tera da ustuknete, ako ne vidite rešenje, onda je možda rešenje da odete. Ako se donese takva odluka, ne zaboravite da ne moraju i neće sve veze biti večne. Ne gledajte na kraj veze ili braka, kao na sopstveni neuspeh, već kao nešto što se moralo dogoditi.
Svaka veza može doneti nešto dobro u naše živote, čak i ona, koja je trajala samo određeno vreme.


Mnogi misle da je za uspešnu vezu dovoljna velika, fatalna ljubav. Međutim stručnjaci ukazuju na neke druge stvari:

Mit o suprotnostima:

Svi smo čuli za izreku, suprotnosti se privlače, a sličnosti se vole. Da li je to tačno tako?Postoje parovi, koji se jako vole, ali imaju toliko različite predstave o tome, kako veza treba da izgleda, da se veoma često svađaju. Zbog tih sukoba njihova veza je hronično nestabilna.
Glavna osobina parova, koji su u stabilnim, uspešnim vezama, jeste to što imaju isti odnos prema važnim životnim pitanjima. Iako među njima postoje brojne razlike, ipak su saglasni u vezi sa temeljnim vrednostima i načinima na koje se te vrednosti ostvaruju. Ako se partneri razlikuju po tome, koliko su im važna deca, onda se između njih pojavljuje jedna od takvih temeljnih razlika. Posledica je, da će uvek jedno biti nesrećno ili će osoba, koja želi dete, a nema ga, biti uskraćena ili će osoba, koja ne želi dete, a od nje se očekuje da ga ipak ima, biti pod pritiskom. Na kraju oba partera postaju hronično nezadovoljna i vremenom taj odnos ulazi u fazu svakodnevnih sukoba i na kraju se završava pucanjem. Pored dece, slično je i ako je jednom od partnera važan novac, a drugome nije. Prva osoba će drugu doživljavati, kao rasipnu i neodgovornu, a druga će prvu doživljavati kao materijalistu, koji zbog novca, zapostavlja prave životne vrednosti.


Paradoksalna osećanja:

Možda neki muškarci stvarno imaju visok prag tolerancije, ali postoje stvari, koje većina ne toleriše svojim partnerkama. Među njima su nisko samopoštovanje, ravnodušnost prema partneru i vezi, ali razlog uvek može da bude i druga žena. Odustanite od ideje da partner treba da se promeni! Ako ga volite, prihvatite ga, takvog, kakav jeste. Ako vam nešto, kod njega smeta, razgovarajte o tome normalno i bez uvreda. Kritikujte postupke, a ne ličnost. Nemojte biti očajni i nezadovoljni, zbog svega što on uradi ili kaže. Mnogi muškarci napuste svoje supruge ili devojke, jer su ih one ubedile da su nesrećne samo zbog njih.
Paradoksalno je da iste te žene tvrde, da je baš taj čovek, ljubav njihovog života! Poenta je da ne treba da mrzite onoga koga volite. Treba da budete sa njim, zbog onoga što on jeste, a ne zbog onoga, što želite da napravite od njega. Takođe, ne insistirajte na besomučnim raspravama i analizama, muškarci takve priče doživljavaju potpuno drugačije od žena. Pokažite mu postupcima, šta želite, a šta ne želite, sa čime se slažete, a sa čime ne. Ako ste mu bitni, shvatiće to, a vi ćete izbeći nepotrebno gubljenje energije.

Unutrašnji konflikt:

Većina ljudi ima neki karakterističan način na koji voli i iskazuje ljubav, i taj se obrazac ponavlja. Međutim, neko se jako trudi da osvoji svoju simpatiju, a kad u tome uspe, počne da se ponaša destruktivno. Kad partner to više neće da trpi, raskida. Takva osoba tada ponovo ulaže veliku energiju da partnera vrati, da bi, kada se ponovo oseti prihvaćenom, nastavila sa nemogućim ponašanjem. I dok jedni sa istim partnerom, više puta ponavljaju ovaj ciklus, drugi, kada budu ostavljeni, rezignirano izjavljuju, kako su znali da će biti napušteni.Tu ne može ni ogromna tolerancija, da napuni sigurnošću nekog, ko ne veruje da će ga iko voleti. Takva osoba stalno traži potvrde i pojačava izazove partneru. Unutrašnjim konfliktom, postoji potreba da se bude voljen i uverenja da je to nemoguće i najjača ljubav gubi trku. Čovek mora da zavoli sebe, da bi osetio ljubav drugog.

Постави коментар

0 Коментари