PANTENOL rastvor

PANTENOL rastvor sadrži 5% dekspantenol, koji se u organizmu transformiše u pantotensku kiselinu (vitamin B5). 

Osnovna namena PANTENOL rastvora je da neguje iritiranu kožu, sluzokožu, kosu, bradu i umiruje kožu nakon sunčanja. PANTENOL se sastoji od više grupa kiseonika vezanih za vodonik, što ga čini hidrofilnim i higroskopnim. To znači da privlači vodu iz atmosfere i vezuje je za molekul, čime dolazi do zadržavanja vode i na taj način minimalizuje gubitak vode usled isparavanja. Njegova ultra hidrirajuća svojstva, čine ga idealnim sastojkom za negu kose.


Pantenol rastvor
Foto: Online apoteka Srbotrade


Kako deluje PANTENOL rastvor?

Dekspantenol, aktivan princip PANTENOL rastvora, pretvara se u organizmu u pantotensku kiselinu. Aktivni oblik pantotenske kiseline u tkivima je koenzim A. Koenzim A je neophodan za metabolizam ugljenih hidrata, masti i belančevina i detoksikaciju nekih produkata metabolizma. Na nivou zdrave kože i kose ovi procesi pomažu u očuvanju pravilne funkcije kože i kose.


Indikacije za primenu PANTENOL rastvora?
  • Za negu iritirane kože i sluzokože (opekotina, oderotina i drugih povreda kože i sluzokože),
  • Za negu kože nakon sunčanja (zapaljenja kože izazvanih prekomernim sunčanjem ili trenjem),
  • Za negu krte i tanke kose, nedovoljno pigmentisane kose i kose bez sjaja,
  • Za negu tretirane kose bojenjem, mini valom, sušenjem i feniranjem,
  • Kod "cvetanja" dugačke ili kozmetički tretirane kose. 


Način primene PANTENOL rastvora:

Namenjen je svim generacijama i svim tipovima kože. 
  • Primenjuje se razblažen destilovanom vodom u odnosu 1:5 za ispiranje sluznica i oštećene kože.
  • Primenjuje se nerazblažen ili razblažen vodom u odnosu 1:1 za ispiranje i oblaganje povreda i promena na koži.
  • Primenjuje se nerazblažen ili razblažen vodom u odnosu 1:1, 2x dnevno, utrljavanjem u vlasište.  Zbog odličnih sposobnosti da jača, hidrira i vraća sjaj kosi, uključuje se i u negu oštećene i farbane kose. Samim tim, pantenol rastvor se može koristiti, kao dodatni sastojak u omiljenom šamponu, balzamu i prirodnim maskama za kosu, koje sami pripremate. Dovoljno je sipati malu količinu (jedna supena kašika) u ambalažu ili smesu i dobro promućkati (promešati) i dobili ste proizvod, koji je dodatno obogaćen pantenolom za kosu.
Pantenol nema strukturu koja bi ga "naterala da se veže" za pramenove kose, tako da ne čini kosu teškom nakon upotrebe, već naprotiv, pramenovi su lagani i lepršavi i ne odaju utisak da ste bilo šta naneli na nju. Takođe, izuzetno se dobro rastvara u vodi, što ga čini lakim za ispiranje.


Dejstvo PANTENOL rastvora:

Pantenol za kosu se preporučuje, kao bezbedno i efektno rešenje, čijom upotrebom se može doći do gušćih i jačih pramenova, posebno ukoliko su vlasi prirodno tanke i slabe.

Upotrebom pantenola, utrljavanjem u vasište kose, možete očekivati sledeće rezultate:
  • Vidno poboljšanje oštećene kose- kroz bolju elastičnost, fleksibilnost i hidriranost pramenova,
  • Povećanu gustinu i brži rast kose- pantenol prodire u kosu i koren dlake. Na taj način pruža dodatnu dozu vitamina B za kosu i rezultat su gušći pramenovi, koja brže rastu.
  • Štiti skalp od iritacija- što je osnova za zdrav razvoj vlasi. Protivupalna i antinadražujuća svojstva hidriraju skalp i na taj način smanjuju iritacije, što omogućava koži glave da normalno diše,
  • Štiti kosu od oštećenja, koja mogu izazvati spoljni faktori- Glatka folija oko kutikula, koju formira pantenol, pomaže kosi da ostane vitalna i pored svih potencijalnih štetnih efekata- sprečavajući dlaku da se isuši i istanji.
  • Lako se apsorbuje u kožu, nakon čega može uticati na metaboličke procese epidermalnih ćelija, podstiče elastičnost i regeneraciju ćelija. Nakon što prodre u kutikule dlake, pantenol ulazi u spoljašnji (vidljivi) sloj dlake, gde stimuliše zadržavanje vlage u pramenovima i pruža veći volumen kose.

Постави коментар

3 Коментари

  1. Анониман02:03

    Nakon porođaja, kosa mi je pocela pucati i opadati nenormalnom brzinom. Setila sam se pantenol rastvora, jer i kremu koristim redovno za svaku mogucu pojavu na telu i licu. Nakon tri meseca koriscenja, moja kosa se ponovo oporavila, vratila sjaj i prestala da opada.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман11:04

    Pantenol rastvor je uvek korisno imati za štošta u kući. Ja ga koristim već jako dugo i to najčešće za kosu. Odličan je i stvarno oporavlja kosu i zaustavlja opadanje, kosi pruža sjaj i hidrataciju. Pored toga je jako dobar i za kožu...

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман09:35

    Ja sam ga koristila u odnosu 50% pantenol-50% alkohol, i posle 3 meseca mi je izrasla kosa na mestu gde mi je bio krug bez kose, nastao kao posledica alopecije

    ОдговориИзбриши