5 mitova o seksu

Ovih pet mitova su posebno štetni i mnogi smatraju, da je došlo krajnje vreme da ih jednom zauvek raskrinkamo, kako zbog mlađih generacija, koje tek počinju da spoznaju šta je seksualnost i sve šta uz nju ide, tako i zbog starijih generacija, koje su godinama živele u zabludi.
Vekovima, seks je bio misterija o kojoj se retko ili gotovo nikad javno nije govorilo. Srećom, sada se o seksualnosti govori više nego ikada i sve je manje tabu tema. Ipak, to i dalje ne znači da smo se rešili svih predrasuda, stereotipa i tabu tema, koje se vežu za ovo delikatno područje ljudskog života.

Vekovima, seks je bio misterija o kojoj se retko ili gotovo nikad javno nije govorilo. Srećom, sada se o seksualnosti govori više nego ikada i sve je manje tabu tema. Ipak, to i dalje ne znači da smo se rešili svih predrasuda, stereotipa i tabu tema, koje se vežu za ovo delikatno područje ljudskog života
Foto: Organ Vlasti

U nastavku vam donosimo pet mitova vezanih za seks:

Gubitak nevinosti:
Nevinost predstavlja samo trenutno stanje u kojem osoba, još uvek nije imala prvi seksualni odnos. Gubitkom nevinosti ne gubimo deo sebe, već dobijamo novo iskustvo, stičemo nova znanja, veštine, učimo nove oblike komunikacije i interakcije, upoznajemo bolje sebe i osobu s kojom smo u vezi. Zbog tog novog iskustva, devojke se najčešće bezrazložno plaše, jer se uglavnom informišu iz pogrešnih izvora, koji ih naplaše i naprave u njihovim glavama pravu zbrku. Čega se to plaše nevine devojke, da li su to realni strahovi od nekog novog iskustva ili ne. Kada prestanemo da svoja prva seksualna iskustva posmatramo kroz prizmu gubitka nevinosti i svoje čistoće, svima će nam dugoročno biti bolje. To svakako, ne znači da treba da ulazimo u odnose bez emocija!!!
Seks tokom menstruacije je prirodna kontracepcija:
Od neželjene trudnoće nismo sigurni ni u trenucima kada imamo menstruaciju. Rizik da žena zatrudni je veoma nizak, ali mnoge osobe mogu imati ovulaciju i tokom ciklusa. S obzirom na to da znamo da sperma može ostati u jajovodima i po nekoliko dana (do 5 dana), time se povećava rizik da dođe do neželjene trudnoće. Korištenjem kondoma obezbedićete zaštitu, kako od trudnoće, tako i od polno prenosivih bolesti, naročito tokom menstuacije, kad su žene podložnije infekcijama. Ne znam koliko znate, ali tokom menstruacije dolazi do pada imuniteta i to je glavnim razlog, zašto treba izbegavati odnose tokom menstruacije ili ako ne možete da ih izbegnete, obavezno koristite žaštitu. Zdravlje partnerke treba da bude na prvom mestu!!!
Masturbacija je loša za zdravlje:
O ovom mitu se već godinama unazad govori, pa bi do sada većina ljudi trebala da zna da je on zapravo neistinit. Masturbacija je potpuno zdrava i dobra za imunitet i raspoloženje. Ona nas uči, kako da se odnosimo prema spostvenom telu, kako da ga osluškujemo i bolje razumijemo. Ali naravno, kao i u svemu i sa masturbacijom može da se pretera. A o tome kako masturbacija utiče na zdravlje, smo već pisali.
Postoji samo vaginalni orgazam:
Mnogi, nažalost, još uvek misle da je orgazam isključivo prouzrokovan penetracijom u vaginu i da je zapravo to jedini orgazam koji postoji. Nekim ženama je odličan i vole ga, ali drugima je lakše da dožive orgazam stimulišući klitoris. Ne postoji univerzalni recept za orgazam, svako telo i želja su individualni. Do orgazma se najlakše može doći slušanjem sebe, odnosno partnera. 
Seks loše utiče na sportske rezultate:
Godinama se vrhunskim sportistima i sportistkinjama zabranjivao seks pre važnih događaja i izazova, ali nauka do sada nije pronašla vezu između seksa i lošijih sportskih rezultata. Ako je osoba pod velikim stresom pre važnog događaja, seks joj može pomoći da se opusti i odmori. Ipak, postoje i oni, kod kojih napetost predstavlja blokadu, pa nemaju želju za seksom u tim danima, a ima i onih muškaraca koji zbog stresa mogu da dožive psihološku impotenciju.
Ako ima još neki mit koji nismo naveli, a koji bi trebalo da znamo, podelite sa nama i ostalom publikom u komentarima.

Постави коментар

0 Коментари