Čega se plaše nevine devojke? Šta je to himen i čemu služi?

Devojke su po prirodi krhka i osećajna stvorenja ma koliko se trudila da ne izgledaju i ne ponašaju se tako...

Čak i one koje vam danas deluju samouvereno, nekada (ne tako davno), bile su preplašena mala stvorenja, koja nisu znala, kako da se postave u odnosu sa muškarcima i svetom, koji ih okružuje. Naročito je seks problematična kategorija, jer isti za sobom povlači brojna pitanja na koja mlade devojek vrlo često, ne znaju da nađu zadovoljavajuće odgovore.

Kada su u pitanju devojke, koje još uvek nisu izgubile nevinost, stvar je još komplikovanija. Iste na svakom koraku, osećaju nesigurnost i neobuzdan strah, prilikom čega izbegavaju i samu pomisao na vođenje ljubavi. Iako živimo u doba, kada tehnologija naprosto cveta i kada je putem interneta moguće doći do neverovatnih saznanja, u odnosnu na 20 godina unazad, nevine devojke i dalje zaziru od pojedinih stvari, uprkos objašnjenjima, koja su im na dohvat ruke.

Svaka devojka, koja je ušla u pubertet i zna bar nešto o seksu, često sama sebi prizna: "Bojim se prvog seksa". To je, naravno, strah od jakog bola, koji navodno neizbežno prati prvi seks. Zapravo, prvi seksualni odnos u početku je zaista propraćen bolnim osećajima i nelagodnostima. Ali nemoguće je govoriti o nepodnošljivom bolu, koji će apsolutno biti kada devojka izgubi nevinost- to je mit. Zavisi od strukture tela, od stepena opuštenosti, od genetike, od praga bola, čak i od umeća partnera. Dakle, gubitak nevinosti nije uvek jako bolan. Kako god bilo, devojka se fokusira na bol i trudi se da ubuduće nema seks i prestane da priča o tome. I izuzetno je teško savladati ovaj strah, koji se pojavio, štaviše, vremenom će se preliti u koitofobiju. Postoji još jedan aspekt fobije, pre prvog seksa. Ovo je neka vrsta kulta nevinosti, koji se uobičajeno čuva, a koji se ne može iznenada izgubiti. Veruju da će se nakon seksa, osećati prljavo, iskorišteno. Stoga, bez obzira, na sve okolnosti, strah od seksa često pobjeđuje.

Uzroci koitofobije:

Postoje i drugi razlozi, koji izazivaju strah od seksa:
  • Ako su prva seksualna iskustva bila neuspešna. Ako je seks bio grub, devojka nije uživala u njemu, ako partner nije bio iskusan. 
  • Najčešći uzrok straha od seksa je fizičko nasilje, seksualno zlostavljanje. To je uvek povezano sa strašnim stresom, osećajem poniženja. Slučajevi nasilja često uzrokuju, psihičke traume zbog kojih nastaje seksofobija.
  • Još jedan važan uzrok koitofobije je pobožno vaspitanje, kada roditelji opisuju seks, kao nešto prljavo, nemoguće i sramotno. Devojci je u glavu ubačeno da treba da izgubiš nevinost sa svojim mužem, sa kojim će onda provesti ceo život, da on bude jedini muškarac. Dakle, devojčice odrastaju s idejom da je seks pretnja, da ga treba izbegavati. A to takođe, utiče na strah od prvog puta. Važno je napomenuti da upravo ove devojke često idu na ishitreni prvi seks, bojeći se izgubiti dečka. Razmišljaju ovako: "Bojim se, da ne želim da izgubim nevinost, ali želim seks, želim da imam dečka." 
  • Često se devojke plaše posledica seksualnog odnosa. Strah od neželjene trudnoće, polno prenosivih bolesti. Neugodne posledice i senzacije, dug i težak oporavak zdravlja, lečenje. Lakše im je da uopšte nemaju seks, mirnije je. 
  • Često se devojke stide sebe i svog tela, i to ne samo prvi put. Ponekad se to razvije u odbacivanje i neprijateljstvo prema sebi i vlastitim karakteristikama. Neke devojke se plaše pokazati nekome golo telo, jer imaju neobičan oblik grudi ili stidnih usana. Ali često se dešava da su devojke sa izgledom sasvim uredu. Takvu seksofobiju, treba prevazići podizanjem samopoštovanja i samopouzdanja. Morate pronaći momka, koji će vam pomoći da savladate ovaj strah, s kojim nije strašno izgubiti nevinost. 
  • Dešava se da seksofobija, dolazi iz detinjstva i povezuje se upravo s traumama iz detinjstva. Na primer, ako je otac napustio porodicu, a majka je jako pila. Tada se strah od seksa povezuje sa ženinom nesposobnošću da izgradi ispravan model odnosa između nje i muškarca, boji se ponavljanja scenarija, izdaje. Ovaj oblik koitofobije i seksualne devijacije vrlo su česti kod žena iz jednoroditeljskih porodica. 
  • Ponekad strah od prvog seksa, može biti fizički opravdan. To je problem sa ženskim polnim organima, koji izazivaju veoma jake bolove pri svakom seksualnom odnosu. Takav problem trebaju rešavati samo iskusni ginekolozi i psiholozi.

Devojke su po prirodi krhka i osećajna stvorenja ma koliko se trudila da ne izgledaju i ne ponašaju se tako...
Foto: Facebook.com

Čega se to plaše nevine devojke?

Verovali ili ne prvi na listi je PENIS, odnosno njegova veličina

Dok se lično ne upoznaju sa po kojim primerkom, devojke u izuzetno velikom broju slučajeva veruju, da neće moći da podnesu njegovu veličinu. Strah od ogromnog penisa (o kom nasuprot tome, većina muškaraca mašta), koji će im zadati neopisivu bol, razlog je broj jedan što nevine devojke izbegavaju stupanje u intimne odnose.

Drugo na listi je SAMO SAZNANJE GUBLJENJA NEVINOSTI
Iako je isto odavno prestalo da bude dokaz poštenja i časti, još uvek postoji izuzetno veliki broj devojaka, koji veruje da svoju čednost, treba da pokloni isključivo svom budućem suprugu. Fascinantno je s druge strane, što dobar broj tih istih devojaka vrlo olako pristupa oralnom, pa čak i analnom seksu, koji ne smatraju toliko posebnim. Za većinu devojaka devičanstvo predstavlja blago, koje bi trebalo da poklone jednom zaista posebnom muškarcu.  Takođe, bol tokom probijanja himena, može da uplaši dosta žena i smanji njihovu želju za novim iskustvima u krevetu. 

Opšte prisutna BOL

Treći razlog zbog kog mlade devojke izbegavaju da iskuse vođenje ljubavi. Sama pomisao na probijanje himena deluje užasavajuće na nevine devojke, jer one to zamišljaju kao stravično pucanje kože, koje sigurno boli do besvesti. Ono što ne znaju i u šta neće moći da poveruju, sem ako same ne dožive, jeste da prvi seks u životu ne mora da bude užasno bolan, ako se dogodi sa osobom kojoj je stalo do nje i koja će se potruditi da ista ne doživi neprijatnost i bol.

Naravno tu je i TRUDNOĆA

Nevine devojke u najvećem broju slučajeva seks povezuju sa trudnoćom. Sve dok ne počnu da ga praktikuju i ne shvate, da isti ne mora nužno da dovede do povećanja stomaka i rađanja novog života, neće vam verovati na reč da će ih kondom, pilule ili neki drugi vid kontracepcije zaštititi. Čak i kada se konačno upuste u prve seksualne avanture, mlade devojke počnu da paniče i prizivaju Boga, majku i sve svete u pomoć, samo da ne budu trudne, jer još nisu spremne za to, a menstruacija im čak nije ni izostala.

GASOVI IZ VAGINE

Za razliku od gasova koji dolaze svi znamo od kuda, ovde se radi o istima iz vagine, kojih se mlade i neiskusne devojke užasavaju. Iako se svakako u toku seksa, može desiti da damama „pobegne golub“, ako su u nekoj pozi u kojoj ne mogu da kontrolišu svoj organizam, npr od pozadi, ovde se ne radi o tom standardnom gasu. U pitanju je vazduh, koji ulazi u vaginu tokom odnosa i traži način da izađe, pa se oglašava ponekad zvukom, od kog bi večina neiskusnih devojaka najradije u zemlju propala. 

Opsednutost nevinošću toliko je ukorenjena u društvu, da je ne primećujemo i toliko je "normalna" da je uopšte, ne dovodimo u pitanje. A postavlja se pitanje, da li žene lažu o broju muškaraca sa kojima su spavale, da bi bile prihvatljivije drugom muškarcu?
 
Dok se momci tog pritiska otarase čim to "odrade" prvi put, za devojke je situacija ipak nešto drugačija. Žene, naime, moraju biti oprezne da se ne "zaigraju" previše i ne dobiju epitet "lake". Žensko devičanstvo se često dovodi u korelaciju s ličnom vrednošću žene premda seksualnost nema apsolutno nikakve veze sa nečijim moralnim vrednostima. Koliko je neko seksualno aktivan ili nije, isključivo je njegova stvar i rezultat odluke šta će sa svojim telom.
Pitanja poput onih "sa koliko si tipova bila pre mene?" čine se kao uobičajeno ispipavanje terena, a žene često odbijaju iskreno da odgovore. Zašto? Zato što je društvu očigledno i dalje važno koliko je žena seksualno aktivna i zato što se zbog "previše" aktivnosti redovno žigošu.

Da li je stvarno važno sa koliko godina je neko izgubio nevinost? Da li je manje vredan/na, ako to uradi sa 30 godina, a ne sa 18 godina? Da li manje uživa u samom činu od onih koji su to "uradili" puno ranije? Sami procenite na osnovu par komentara, koje smo uspeli da nađemo,to su samo stavovi, kako muškaraci reaguju, kada im devojke saopšte da su nevine. A kako ste Vi reagovali ili kako bi reagovali, kada bi Vam devojka to saopštila, pišite nam u komentarima?


-- Tačno se sećam te scene kada sam mu rekla da sam nevina. Tako me je povredio kada mi je rekao: ''Ajde, probaj da spavaš sa nekim drugim, pa kad to uradiš, vrati se meni. Ne mogu ja to, ta krv i tvoje stani, polako, ne...". Mislim da sam promenila boju lica kad sam to čula. Da skratim priču, bio mi je upravo taj dečko prvi. Da me neko pita da li se kajem što sam to uradila sa njim, ne znam šta bih rekla. Volela sam ga. Pa sam sam taj čin i uradila iz ljubavi. Što ne bih rekla da je bilo i sa njegove strane. Iskoristio me je. Bio je grub i uopšte ga nije zanimalo da li mi prija. Ostali smo možda jos nedelju dana zajedno, ali nismo spavali više. Posle njega nisam ni sa kim imala seksualni odnos, jer se jednostavno plašim. Možda mi samo treba vremena, pošto je od tog "nesrećnog prvog puta" prošlo svega par meseci — objašnjava Isodora.


-- Sad bih spavao sa devicom samo iz ljubavi. Da se stvarno zaljubim, jedino tako bih mogao. Ovako, ako bi trebalo da je "iskoristim" na jedno veče, stvarno ne bih mogao — kaže Marko, 32 godine.

 

-- Ja sam ostavio devojku, kada sam saznao da je nevina. Ma, ja stvarno ne mogu sa njom da prolazim kroz taj "prvi put". Uvek su me zanimale "iskusne" devojke — priča Pavle, 30 godina.

 

-- Tad sam imao punih 29 godina, svi drugi, bili su srećnije ruke od mene. Ali, ne žalim se, što bi rekao narod "pravda je spora, ali dostižna"'. Pa je red bio i da ja ugrabim jednu svoju. Kada se to desilo bio sam na sedmom nebu, ajde što je meni bio prvi put, nego je i ona bila nevina. Osećao sam se kao pravi car — objašnjava Nikša.


Posle svega ovoga, kao i komentara da nevinim osobama, nešto "fali", pa su zbog toga nevine. Rešili smo da to sagledamo sa naučne strane i objašnjenje pronađemo kod psihijatra i seksologa. Ono što oni navode kao odgovore za kasno stupanje u seksualne odnose: 

Možda nije bilo odgovarajućih partnera, možda okolnosti nisu bile adekvatne. Ne mora sve da se pripiše psihopatologiji. Možda je samo u pitanju stidljiva osoba u komunikaciji, što je umnogome sprečava da nađe partnera. Razlozi zašto jedna žena nije još uvek izgubila nevinost su prilično individualni, pa se ne može provući neka analogija. Ono što se nije promenilo, jeste da su nevine devojke i dalje "velike" u očima muškaraca. Da li je to stvarno tačno ili kod muškarca postoji neka vrsta predrasude da ti muškarci očekuju iskusnu ženu koja je već imala seks, pa onda ne znaju kako da se postave? Jedini način da saznamo da li je to stvarno tako, jeste da razmenimo iskustva u komentarima. 

Mit ili istina o himenu:

Neke žene su rođene i bez himena, a veličina rupe u centru himena dosta varira, ali nema veze sa tim da li je bilo seksa ili ne. Jedina stvar koja se zaista menja sa regularnom penetracijom je da, himen postane fleksibilniji. Bol prilikom prvog seksualnog odnosa ima veze sa rastezanjem himena, a ne sa pucanjem istog. I još jedna stvar o kojoj nismo imali pojma. Ako himen pukne tokom penetracije, ne znači da će tako ostati zauvek-zaceliće!
Mnogobrojna istraživanja su pokazala da himen zaceljuje brzo i nema dokaza o prvobitnoj traumi. Većina povreda zaceljuje tako dobro, da je posle nekoliko dana ili nedelja nemoguće reći da li je himen bio ili nije bio povređen. Zato je nemoguće reći, da li je himen pukao ili nije, jer kroz neko vreme je ponovo tu. Himen je tanko, fleksibilno parče tkiva koje se menja vremenom i to zahvaljujući dejstvu estrogena u pubertetu. Može se istezati i pokidati lako. Dok ne budete imale prvi seks, možda će već biti neuočljiv. U većini slučajeva do krvarenja dolazi zbog trenja do kog dolazi, jer nema vaginalne lubrikacije, a i to se može sprečiti korišćenjem lubrikanta.

Kod devojčica je gotovo neprimetan, ali zbog hormona, do vaše 25. godine će se verovatno smanjiti (atrofirati) na veličinu, zbog koje je skoro neprimetan, bilo da ste imale seks ili niste.


Još jedna od pretpostavki, čemu je himen namenjen, jeste, da smanji prodiranje plodove vode u matericu, jer svojim postojanjem smanjuje veličinu samog otvora vagine i na taj način štiti matericu od velike količine plodove vode, ali s obzirom da neke žene mogu da se rode bez himena, ova pretpostavka treba da se uzme sa rezervom. 

Постави коментар

0 Коментари