Analni seks

U društvu sve češće i slobodnije razgovaramo o seksualnom užitku, koju stimulacija anusa može doneti u naš život. Ako osećate znatiželju i želiš probati analni seks, veoma je važno znati sve činjenice i kako se zaštititi pre nego što se upustite u akciju, koja bez dovoljno pripreme i znanja može biti neugodna i čak veoma bolna.

Analni seks je jedan od najrizičnijih vidova seksualnog odnosa. Sastoji se od penetracije anusa i rektuma partnera/ke, najčešće penisom, a može i seksualnim pomagalima.

Analni seks je jedan od najrizičnijih vidova seksualnog odnosa. Sastoji se od penetracije anusa i rektuma partnera/ke, najčešće penisom, a može i seksualnim pomagalima
Foto: Sante Magazine

Analni seks se odnosi na bilo koju seksualnu aktivnost koja uključuje anus tj. analni otvor. Ovo uključuje:

  • Penetraciju anusa penisom,
  • Penetraciju anusa sa prstima ili pomagalima (seksualnim igračkama),
  • Oralni seks- stimulacija anusa korišćenjem usta ili jezika.

Anus je ispunjen mnogobrojnim nervnim završecima, koji ga čine veoma osetljivim na dodire. Za jednog partnera, anus može biti erogena zona, koja reaguje na seksualnu stimulaciju, a za drugog, anus može biti bolno i traumatično iskustvo. Stoga se neki odlučuju da probaju analni seks, koji sa sobom nosi određene zdravstvene rizike i pametno je da preduzmete odgovarajuće mere opreza. Način na koji možete da smanjite rizik od polno prenosivih bolesti tokom analnog seksa:

  • Koristite kondome ispravno- svaki put,
  • Koristite lubrikant- u što većim količinama,
  • Često se testirajte na polno prenosive bolesti,
  • Razgovarajte sa svojim partnerom o polno prenosivim bolestima i testiranju,
  • Izbegavajte ubacivanje penisa u usta ili vaginu, nakon što je bio ubačen u anus, dok vaš partner ne stavi novi kondom.


Da li je analni seks NAJRIZIČNIJI od svih seksualnih aktivnosti?

  • Anusu nedostaje prirodna vlažnost (vagina je poseduje)- penetracija može dovesti do cepanja tkiva unutar anusa, što dozvoljava bakterijama i virusima da uđu u krvotok. Ovo može dovesti do pojave polno prenosivih infekcija. Studije pokazuju da je šansa za dobijanje HIV-a putem analnog odnosa 30x veća u poređenju sa vaginalnim odnosom. Izloženost HPV virusu može takođe dovesti do razvoja analnih bradavica i analnog kancera. Korišćenje raznih lubrikanata može pomoći, ali ovo ne sprečava u potpunosti mogućnost da dođe do cepanja tkiva.
  • Tkivo unutar anusa nije tako dobro zaštićeno kao tkivo spolja- spoljašnje tkivo anusa sadrži sloj mrtvih ćelija, koje služe, kao prirodna zaštita od infekcije. Tkivo unutar anusa, nema prirodnu zaštitu, što ga čini ranjivijim u pogledu cepanja i širenja infekcije.
  • Anus je napravljen tako da zadrži fekalije- anus je okružen sa mišićima u obliku prstena (analni sfinkter), koji se steže nakon velike nužde. Kada je mišić stegnut, analna penetracija može biti bolna i teška. Postoji sumnja da čest analni seks može dovesti do slabljenja ovog mišića, što može otežati zadržavanje fekalija. Ipak, Kegelove vežbe mogu ojačati analni sfinkter i sprečiti ovaj problem ili ga ispraviti.
  • Anus je pun bakterija- bakterije koje po prirodi borave u anusu, mogu inficirati partnera, koji pruža analni seks. Ukoliko posle analnog seksa imate vaginalni seks, to može dovesti do vaginalne ili urinarne infekcije.

Kako učiniti analni seks, što bezbednijim?

  • Pre analnog seksa ,važno je da su vam creva prazna- ako su vam creva puna sačekajte, pa tek posle velike nužde, priuštite sebi tuširanje u toploj vodi, i dobro očistite anus antibakterijskim sapunom,
  • Koristite kondom- herpes, hpv (dovodi do karcinoma rektuma) i druge polne infekcije (gonoreja, hlamidija, HIV), koje se prenose kako analnim tako i vaginalnim seksom,
  • Ne stavljajte penis u vaginu ili usta nakon što je bio u anusu- sve dok ne stavite novi kondom. Ako nemate više kondoma, morate se dobro oprati posle analnog seksa,
  • Koristite dosta maziva da biste smanjili rizik od povrede tkiva- sa lateks kondomima uvek koristite lubrikante na bazi vode,
  • Opustite se pre stavljanja penisa, kako biste smanjili rizik od povrede- tuširanje toplom vodom ili radi lakše penetracije lezite na stomak prilikom stavljanja penisa,
  • Bolje je da preskočite analni seks, ako imate hemoroide- hemoroidi mogu biti povređeni prilikom analnog seksa, što može dovesti do njihovog krvarenja,
  • Ukoliko je bolno, prestanite sa analnim seksom,
  • Ako vam se desi krvarenje nakon analnog seksa ili primetite otekline oko anusa ili da tečnost izlazi iz njega, posetite vašeg doktora što je pre moguće.

Studije su pokazale da je 36% žena probalo bar jednom analni seks, 30% žena je lakše doživelo analni orgazam, nego vaginalni, a samo 2% žena uživa u ovoj vrsti seksa.

Devojke koje su učestvovale u jednoj anketu u Americi, objasnile su zbog čega je analni seks dobar i zbog čega je bolji od klasičnog, a kako to izgleda iz njihovog ugla: 
  • U analnom otvoru se nalazi ogroman broj nervnih završetaka, koji čine da orgazam bude potpuno drugačiji, čak i jači i intenzivniji od vaginalnog,
  • Nema razmišljanja o mogućoj trudnoći,
  • Analni otvor je uži, što čini seks drugačijim,
  • Dovodi do bolje povezanosti sa partnerom.

Da li je analni seks put ka raku anusa?

Nažalost ova vrsta seksa, povećava rizik od analnog raka, ali doprinosi i razvoju HPV virusa. Veća je verovatnoća da će se zbog analnog seksa razviti HPV nego rak. Uvek se zaštitite tokom analnog seksa, jer HPV može da izazove analne bradavice.
Sve u svemu i žene i muškarci mogu da u živaju u ovoj vrsti seksa, samo je važno da mu se pristupi sa prave strane. Ukoliko ste uzeli u obzir sve mere zaštite, ostaje vam samo da uživate!


Zablude koje sprečavaju žene da se upuste u ovu vrstu uživanja:

Žena je ponižena:
Ovo je potpuna zabluda! Žena u očima svog partnera, onog koji je voli, postaje cenjenija. Razlog tome je što muškarac koji uživa sa svojom partnerkom, želi s njom da proba u stvarnosti ono o čemu je maštao. Muškarac, teži da iznova doživi isto zadovoljstvo, tako da neće potražiti ovakav seksualni kontakt sa drugom ženom.

Koje žene uživaju u analnom seksu?
Postoje žene koje urođeno, odnosno, u mozgu imaju naglašen centar za uživanje u analnom seksu, ali je u proseku takvih žena malo. Tim ženama je obično neprijatno da otvoreno kažu partneru da žele analni seks. Prema iskuistvima seksologa, stid je češći kod žena, koje su u dugim vezama ili braku, zbog predrasuda i ukoliko partner ne preuzme inicijativu, ona ćuti, ali zadovoljstvo će potražiti kod drugog ljubavnika. Čak i u drugoj vezi oseća nelagodu, ali prikrivenim signalima pokazuje da želi analni odnos.

Prvo iskustvo obično je bolno:
Za većinu žena ovo iskustvo je prvi put bolno, ali ako se vremenom razvije pravilna tehnika, postiže se veliko obostrano zadovoljstvo. Važna je psihološka priprema pre stupanja u analni odnos. Neophodno je da se žena najpre opusti i da muškarac bude veoma strpljiv i nježan. Narednih nekoliko pokušaja takođe mogu biti neprijatni, ali vremenom, kada razvijete pravu tehniku, ostaje čisto zadovoljstvo. Setite se, i prvo seksualno iskustvo je bilo bolno, a sada…

Ko obično potencira analni seks?
Predrasuda je da ukoliko muškarac želi analni odnos podsvjesno gaji homoseksualne sklonosti, reč je samo o potrebi da doživi intenzivniji seksualni nadražaj, nego u vaginalnom odnosu. Mladi muškarci žele da probaju analni seks iz radoznalosti, želje za eksperimentisanjem i potrebe da dožive novo iskustvo.

Pravilna higijena:
Nikako posle analnog seksa ne smete preći na vaginalni, jer može doći do ozbiljnih infekcija. Ukoliko muškarac želi da naknadno pentrira u vaginu, neophodno je da oba partnera operu genitalije, posle analne pentracije prezervativ se skida i nastavlja se sa vaginalnim odnosom uz korišćenje novog prezervativa. Tako je isto i sa oralnim seksom posle analnog odnosa.

Perverzija i orgazam:
Perverzno je samo ono što jedan partner želi, a drugi ne, bilo da je reč o analnom, oralnom seksu ili nekoj drugoj želji. Orgazam svako različito doživljava i o tome treba razgovarati. Pojedine žene, kada probaju analni seks dožive vrhunsko zadovoljstvo, veće od vaginalnog, dok druge ne.

Da li ste probali analni seks i kakva su Vaša iskustva, zadovoljstva ili nezadovoljstva, slobodno nam pišite u komentarima?

Постави коментар

0 Коментари