Vagina

Vagina je elastičan, mišićast organ, koji povezuje matericu i spoljne reproduktivne organe. Izgled intimne regije je individualan- ženske genitalije se razlikuju po obliku, veličini, boji, teksturi.

Vagina je elastičan, mišićast organ, koji povezuje matericu i spoljne reproduktivne organe. Izgled intimne regije je individualan- ženske genitalije se razlikuju po obliku, veličini, boji, teksturi
Foto: Miss7 - 24 sata

Vagina je povezana sa vulvom, a vulva je sve ono što se vidi spolja, uključujući velike i male usne (spoljašnje i unutrašnje usne), klitoris i spoljne otvore uretre i vagine.
Vaginalni otvor se nalazi ispod uretre i sakriven uz pomoc dva seta usana, velikih i malih. To su spoljne usne vulve, koje štite vaginu od infekcija, dok takođe pružaju stimulaciju tokom seksualnog odnosa. Kroz vaginalni otvor, menstrualna krv izlazi iz tela, to je mesto, gde se ubacuju tamponi, vaginalete i lubrikanti. Tokom seksa, tu penis penetrira vaginu. Unutrašnjost vagine je pokrivena mekim tkivom, koje varira u teksturi i vlazi u zavisnosti od specifičnih faktora, kao što su seksualno uzbudjenje, trudnoća, bolest, dojenje, menstruacija I menopauza. Blizu vaginalnog otvora, nalazi se tanka membrana po imenu Himen. Ova membrana može biti probijena tokom prvog seksualnog odnosa, ponekad izazivajuci blago krvarenje. Takođe do pucanja membrane, može doći tokom fizičke vežbe, sporta i unutrašnjeg pregledaOvo meko tkivo sadrži mnoge žlezde koje luče vaginalnu tečnost, koja je neophodna za lubrikaciju i zaštitu od infekcija. Vagina je veoma elastična I rasteže se dovoljno da postane porodjajni kanal, kroz koji se beba rađa iz materice.
Na samom vrhu vulve, sakriven iza usana je klitoris. Ovo mekano tkivo, veličine graška, najosetljiviji je deo ženskog tela, koji se smatra centrom za seksulano zadovoljstvo. Stimulacija klitorisa izaziva uzbudjenje i može dovesti do orgazma. Kad je nadražen, klitoris, kao I usne, mogu se uvećatii usled pojačane cirkulacije krvi u genitalnoj regiji. Što je fiziološka pojava. Otvor uretre je direktno ispod klitorisa. Urin koji izlazi iz bešike putuje kroz uretru i izlazi kroz ovaj otvor. Sama uretra je zatvorena okruglim mišićem (sfinkterom), koji nam omogućava da zadržimo urin, dok ne stignemo do toaleta. Ovaj mišić može oslabiti, što s godinama, što nakon više prirodnih porođaja i može da izazove urinarnu inkontinenciju.


Važno je razlikovati vaginu od vulve:

Vagina se nalazi unutar tela, to je mišićni kanal, koji povezuje matericu sa spoljnim svetom. Ono što možete da vidite spolja, deo koji dodiruje vašu odeću, to je vulva.
Medicinski izraz "pudenda", koji opisuje spoljni deo vulve, potiče od latinskog "pudet", što znači "posramljena". Može da utiče i na ženino zdravlje, zato što pacijentkinja, možda neće moći da opiše šta im se tačno dešava da bi dobile pravo lečenje.



Vagina se sama čisti:


U Severnoj Americi do 57%  žena čistilo je vaginu u poslednjih godinu dana, a mnoge su prijavile da ih na to podstiče seksualni partner. Nema potrebe da se koristi bilo šta, kako bi se čistila unutrašnjost vagine. Posebno treba obratiti pažnju da se ne koriste mirišljavi klistiri. Klistiri deluju poput cigareta na vaginu. Čak i voda može da naruši delikatni ekosistem, povećavši rizik od dobijanja polno prenosivih infekcija. Osvežavanje vagine parom, novi modni trend, može da dovede do opekotina.
Spoljna oblast oko vulve može da se čisti, kad je to neophodno, vodom ili nekim nežnim sredstvom. Sapun može da spere kiseli omotač, koji služi kao vodootporna zaštita kože. Ako hormonalne promene tokom menopauze dovedu do isušivanja i neprijatnog osećaja, onda je u redu koristiti nešto poput kokosovog ili maslinovog ulja. Ćelije vagine zamenjuju se svakih 96 sati- mnogo bržim ritmom nego drugi delovi kože.


Iscedak nije čudna stvar:

Ne postoji "normalna" količina vaginalnog pražnjenja. Ono može da varira, u zavisnosti od vašeg menstrualnog ciklusa. Sredinom ciklusa, sekrecija se povećava i uglavnom je bistra i sluzava. Sluzava struktura vaginalnog sekreta olakšava pokretljivost sperme u vagini, u grliću materice i materici, tako da može lakše da dođe do oplodnje. Vagina Vas na ovaj način obaveštava da ste u plodnom periodu. U ostalim danima meseca iscedak može biti gušći i belji. Znaci zbog kojih biste trebalo da brinete: ako je iscedak gust i žućkast- to je znak gljivičnih infekcija. Sivkasta boja sekreta sa neprijatnim mirisom, poput sveže ribe, može ukazivati na bakterijsku vaginozu. Jaka sekrecija koja je žuta ili zelena može biti neželjeni efekat gonoreje. U svim ovim slučajevima obavezno se obratite svom lekaru.

Vaša vagina je kao vrt:

Vagina sadrži armiju "dobrih" bakterija koje pomažu da ona ostane zdrava.
Vaginalni mikrobiom je poput vrta sa raznim vrstama bakterija, koje zajedno rade na tome da održe vaginalni ekosistem zdravim. Dobre bakterije proizvode supstance, koje stvaraju blago kiselo okruženje, što sprečava da loše bakterije uzmu maha, baš kao i sluz koja čini da sve ostane podmazano. Zbog toga brisanje unutrašnjosti antibakterijskom krpom nije dobro- važno je održati ravnotežu bakterija. Vagina treba da ostane vlažna.



Stidne dlake su tu s razlogom:

Sve popularniji trend da žene uklanjaju sve stidne dlake. To pomaže da stidne vaši nemaju dom, ali genitalna depilacija nosi sa sobom određene rizike.
Kad se depilirate voskom, brijete ili radite to šećernom pastom, izazivate mikroskopsko oštećenje kože. Nastaju posekotine, abrazije, infekcije, čak i od samog uklanjanja stidnih dlaka. Tako da treba posebno obratiti pažnju koja osoba Vam uklanja dlake, da ne umače iste štapiće u vosak dvaput, što može da raširi bakterije među klijentkinjama. Ako se brijete, koristite čist žilet, pripremite kožu na odgovarajući način i brijte u pravcu u kom raste dlaka, da biste izbegli rizik od uraslih dlaka, koje mogu da se inficiraju.
Stidne dlake imaju funkciju, kao mehanička barijera i zaštita kože. One imaju i seksualnu funkciju, zato što je svaka stidna dlaka povezana sa nervnim završetkom, zbog toga izaziva bol kada se uklanja. 


Starenje može da utiče na vaginu:


Posle godina i godina menstruacija i možda rađanja dece, jajnici prestaju da proizvode jaja i menstruacija staje. Količina hormona u telu koji ženu čine plodnom dramatično opada, a niski nivoi estrogena posebno utiču na vaginu i vulvu. Tkiva, koja su nekada održavana vlažnim uz pomoć sluzi, mogu da atrofiraju, a isušenost koja nastane može da izazove bol tokom seksa zbog nedostatka podmazanosti. Neki lubrikanti mogu uspešno da pomognu, a mogu da se nabave bez lekarskog recepta. Postoji mit, da seks pomaže da tamo dole ostane sve u redu, ali mikro oštećenja vaginalnih tkiva može da Vas učini samo podložnijim infekcijama. Baš kao što se ostatak našeg tela menja s godinama, i vagina prolazi kroz promene. Menja joj se oblik i boja. Potkožne masti u telu se smanjuju sa godinama. U 30. godinama, promena hormona izazvana trudnoćom ili starenjem, može prouzrokovati da vaginalno područje potamni. U četrdesetim godinama života žene, niži nivo estrogena može promeniti pH ravnotežu vagine, što može podstaći upale i stanjivanje i isušivanje zidova vagine (javlja se svrab, crvenilo i peckanje). U međuvremenu, dok sve ove promene traju- uzmite ogledalo u ruke i s vremena na vreme proverite, šta se sve to, tamo dole dešava


Vagina mora da diše:

Vašoj vagini je potreban svež vazduh. Tamno, tesno i vlažno okruženje može izazvati gljivične ili bakterijske infekcije. Pamučno donje rublje i odeća, koja je šira su prava stvar. Odeća koju treba izbegavati su mokri kupaći kostimi, prljava ili mokra odeća za teretanu i najlon čarape.

Постави коментар

0 Коментари