Gubitak i opadanje kose

Opadanje kose nije samo estetski problem, kako se svima čini. Iza samog procesa opadanja kose se nalazi čitav niz raznih bolesti. Gubitak kose danas je problem miliona muškaraca i žena. I ma koliko on bio čest, nesumnjivo predstavlja stresno iskustvo za osobe oba pola, dovodi do drastičnog pada samopouzdanja, osobe se osećaju manje privlačno, povlače se u sebe, čak mogu i da padnu u depresiju.

Opadanje kose nije samo estetski problem, kako se svima čini. Iza samog procesa opadanja kose se nalazi čitav niz raznih bolesti. Gubitak kose danas je problem miliona muškaraca i žena. I ma koliko on bio čest, nesumnjivo predstavlja stresno iskustvo za osobe oba pola, dovodi do drastičnog pada samopouzdanja, osobe se osećaju manje privlačno, povlače se u sebe, čak mogu i da padnu u depresiju
Foto: N1 info

Preterano opadanje kose nije retkost i nisu samo muškarci ti koji se suočavaju sa ovim problemom. Kosa svakodnevno opada, ali i svakodnevno raste. Onda kada je sve u redu, ovakvo opadanje kose se neće primetiti na vašoj glavi. Bilo da je u pitanju fizički ili psihički stres, to  može da dovede do opadanja kose. Pod fizičkim stresom mislimo na operaciju, fizičku povredu, bolest pa čak i prekomerno držanje nekih loših rigoroznih dijeta, preterano vežbanje i naglo mršavljenje . Sve to izaziva nagle fizičke promene u organizmu i to se vidi na vašoj kosi. Pored svega toga, prekomerna količina Vitamina A, može da dovede do opadanja kose, kao i nedostatak vitamina, minerala i proteina. Ali, takođe i dugotrajna primena oralnih kontraceprivnih pilula može da dovede do opadanja kose. Pored svega navedenog tu su i ozbiljne bolesti štitne žlezde, lupus, sindrom policističnih jajnika (PCO), dijabetes, seboroični dermatitis, opadanje kose posle preležane korone i kod nekih žena zbog anemije takođe može da dođe do opadanja kose. 

Normalno je da kosa opada, 50-100 dlaka na dan je nešto što se smatra normalnim opadanjem kose.

Da li može da se spreči opadanje kose?

Odgovor je, DA. Pitate se kako? Lako. 
Ključnu ulogu u očuvanju kose ima šampon, Potreban vam je blagi šampon sa prirodnim sastojcima. Neadekvatan izbor šampona za kosu može uticati i na pojačano opadanje kose, stoga budite pažljivi. Vaš šampon treba da bude vaš prijatelj i treba da spreči pojavu opadanja kose. To se može desiti samo, ako izaberete dobar šampon protiv opadanja kose bez sulfata i parabena. Ono što je najbitnije i što je ključno, treba prvo isključiti sve navedene bolesti koje dovode do opadanja kose, pa tek onda početi sa prirodnim sprečavanjem opadanja kose. 

Постави коментар

0 Коментари