Pilula za dan posle. Indikacije, kontraindikacije, neželjeni efekti

Urgentna (hitna) kontracepcija obuhvata nekoliko metoda namenjenih ženama, u slučaju neodgovarajuće primene nekog drugog kontraceptivnog metoda (nezeštićeni odnos), u cilju sprečavanja nastanka neželjene trudnoće. Ovaj vid kontracepcije, naziva se i postkoitalna kontracepcija, jer se primenjuje nakon seksualnog odnosa.

Urgentna (hitna) kontracepcija obuhvata nekoliko metoda namenjenih ženama, u slučaju neodgovarajuće primene nekog drugog kontraceptivnog metoda (nezeštićeni odnos), u cilju sprečavanja nastanka neželjene trudnoće
Foto: Escapelle.rs

Preparati za hitnu kontracepciju se popularno nazivaju "pilula za jutro posle" ili "pilula za dan posle".


Urgentna kontracepcija ima tradiciju dugu preko 30 godina. I pored ovako relativno dugog perioda korišćenja, smatra se da je primena urgentne kontracepcije, čak i u zemljama sa visoko razvijenim sistemom zdravstvenog prosvećivanja i informisanja, daleko ispod optimalnog nivoa. Prema procenama američkih stručnjaka, širenje metoda kontracepcije može da spreči nastanak preko 1,7 miliona neželjenih trudnoća i 800 hiljada abortusa godišnje samo u Sjedinjenim Američkim Državama. Sigurno je to da šira i adekvatna primena metoda urgentne kontracepcije, odnosno "pilula za jutro posle" zahteva i poznavanje osnovnih informacija o mogućnostima i ograničenjima, koje ova metoda nudi.


Kako deluje pilula za dan posle?

Pilula sadrži visoke doze hormona (najčešće progestin, ali neke hitne kontraceptivne pilule sadrže visoke doze i estrogena i progestina) koji zaustavljaju ovulaciju. Zato je često nazivaju i „hormonska bomba“. Deluje tako što sprečava oplodnju jajašca i sprečava da se eventualno oplođeno jaje implementira u materici žene. Hormon levonorgestrel, aktivni sastojak ove tablete, će ispoliti različit uticaj u zavisnosti od perioda ciklusa u kom se primeni. Njegovo dejstvo je višestruko, pa može delovati tako da:
  • Spreči ovulaciju,
  • Spreči oplodnju (fertilizaciju) jajne ćelije nakon ovulacije,
  • Spreči implantaciju (usađivanje) oplođene jajne ćelije.
Ova tableta nije efikasna, kada otpočne proces implantacije (usađivanja), odnosno nakon 3 dana (72h) od rizičnog odnosa.


Indikacije za primenu pilula:
  • Primenjen je nepouzdan način zaštite od trudnoće (prekinut snošaj),
  • Kondom je spao ili se oštetio,
  • Napravili ste propust sa vašom redovnom metodom zaštite (npr. zaboravili ste uzimanje kontraceptivne pilule- propustili ste da uzmete 2 do 3 kontraceptivne pilule za redom),
  • Niste koristili nikakvu metodu zaštite pre/prilikom odnosa,
  • Ako ste bili primorani na odnos,
  • Ako brinete da zbog nekog razloga redovna kontracepcija nije delovala.
Nako što uzmete pilulu,vaš menstrualni ciklus će biti normalan i počeće uobičajenog dana, međutim, u nekim slučajevima ciklus može da se pomeri nekoliko dana kasnije ili ranije. Takođe, možete imati neredovna krvarenja ili tačkasta krvarenja do sledećeg ciklusa. Ukoliko menstrualni ciklus kasni više od 5 dana, ili je ciklus neobično oskudan ili neuobičajeno obilan, ako dođe do neuobičajenog krvarenja u očekivanom terminu menstrualnog ciklusa, ili se sumnja na trudnoću iz bilo kog drugog razloga, morate se što je pre moguće obratiti vašem lekaru.

Što pre uzmete pilulu, to su veće šanse za sprečavanje trudnoće. Ne morate čekati dan posle već možete uzeti hitnu kontracepciju odmah posle rizičnog odnosa a najkasnije u roku od 72 sata (tri dana) od seksualnog odnosa bez zaštite ukoliko smatrate da je vaša uobičajena metoda kontracepcije bila neuspešna.


Kontraindikacije za primenu:
  • Ukoliko ste imali alergijske reakcije na neki od sastojaka leka (pažljivo pročitajte uputstvo),
  • Ukoliko ste imali u skorije vreme neuobičajena vaginalna krvarenja, koja niste proverili pregledom kod ginekologa,
  • Ukoliko imate problem sa trombozom ili u porodici postoji istorija tromboze, urgentna kontracepcija sa tabletama estrogena je zabranjena, kao što nisu preporučljive ni ostale tablete za oralnu kontracepciju, a takođe se ne preporučuje konzumiranje pilula za dan posle ni pušačima. Zbog toga je važno konsultovati se sa ginekologom pre upotrebe.

Kada treba da se obradite Vašem ginekologu?

Pošto uzmete pilulu, savetuje se da zakažete posetu lekaru posle tri nedelje da biste potvrdili da je tableta delovala.
  • Ukoliko vam menstruacija kasni više od 5 dana ili se javi neuobičajeno krvarenje,
  • Ukoliko i dalje brinete da ste trudni,
  • Ako zatrudnite uprkos uzimanju ovog leka, važno je da se javite lekaru,
  • Ukoliko osetite iznenadan ili neuobičajen bol u donjem stomaku i menstruacija vam kasni,
  • Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa vašim zdravljem ili metodama kontracepcije koje su za vas najbolje.
Istraživanja pokazuju ukoliko se u prvih 24h primeni, Escapelle tableta rizik od nastanka trudnoće svodi na 0,4%. U slučaju da se primeni nakon 24h, rizik raste na 2,7%. Treba znati da rizik od nastanka trudnoće nakon jednog nezaštićenog odnosa u periodu "nesigurnih" odnosno plodnih dana iznosi preko 30%. Ipak, potrebno je napomenuti da ova vrsta kontracepcije štiti od odnosa koji su se desili pre uzimanja pilule ali ne i odnosa koji su se dogodili nakon njenog uzimanja.

Mogući je problem i ako je bilo više nezaštićenih odnosa tokom jednog meseca. Smatra se da je, ukoliko se tableta popije do:
  • 24 sata nakon odnosa, njena efikasnost 95%,
  • Drugog dana (između 24 i 48 sati), efikasnost je 85%,
  • Trećeg dana (do 72 sata), efikasnost je 58%.
Neke studije sugerišu da je moguće da pilula bude manje efikasna, kod žena koje imaju indeks telesne mase (BMI) preko 30. Ipak lekari smatraju da one treba da uzmu ovaj lek, ako je potrebno bez obzira na telesnu težinu. Studija preporučuje dodatno savetovanje o telesnoj težini i planu ishrane, a kao jedan od metoda efikasne hitne kontracepcije kod tih žena, navodi se postavljanje bakarne spirale.

!!!Pilula se ne sme koristiti više od 2 puta godišnje!!!


Neželjeni efekti pilule:

Kao i svaki lek, koji se primenjuje u svrhu lečenja ili kontraceptivne zaštite, ima neka neželjena dejstva, pa tako i Escapelle. Može da izazove:
  • Mučninu,
  • Vrtoglavicu,
  • Glavobolju,
  • Bol u donjem delu abdomena,
  • Osetljivost dojki,
  • Umor,
  • Krvarenje van menstrualnog ciklusa - može se desiti oskudno krvarenje, koje bi trebalo da prestane do narednog menstrualnog ciklusa. Naredna menstruacija može biti manje ili više obilna nego obično,
  • Povraćanje i dijareja- Ukoliko počnete da povraćate u roku od 2 sata od primene leka, obratite se doktoru, koji će proceniti da li treba da ponovite dozu,
  • Kašnjenje menstruacije više od 7 dana,
  • Neredovan menstrualni ciklus- naredna menstruacija može doći ranije ili kasnije nego što je uobičajeno za vas. Ukoliko ne dobijete menstruaciju u periodu od 3 nedelje od odnosa, testirajte se na trudnoću i obavezno posetite svog ginekologa.

Kako se nabavlja pilula za dan posle:

Pilula za dan posle može se naći u slobodnoj prodaji, pod različitim brendovima u većini apoteka. Ipak, veoma je važna prethodna konsultacija sa lekarom, jer može da izazove neke nuspojave, kao što su vrtoglavica, povraćanje ili čak neredovne menstruacije. Takođe, ova hitna kontracepcija ne štiti od polno prenosivih bolesti!!! Ako ste je popili nakon jednog nezaštićenog odnosa, ne znači da ste bezbedni do kraja ciklusa, već tokom ostalih odnosa morate primeniti neki drugi metod kontracepcije. Pilula za dan posle, nije vid kontraceptivne zaštite!!! Pored toga, još jednom da ponovimo, ne štiti od polno prenosivih bolesti, a zbog želje nežnijeg pola da budu ravnopravne sa muškarcima i često menjaju partnere i na nagovor istih, imaju nezaštićene odnose, dovelo je do povećanog broja mladih žena sa ozbiljnim promenama na grliću materice, izazvanog upravo HPV virusom, od koga se može zaštiti primenom prezervativa. I za kraj.

Dragi muškarci, nije sramota kupiti kutiju prezervativa, sramota je svesno rušiti zdravlje partnerki!!!

Постави коментар

1 Коментари