Kanila-Braunila


 Plasiranje kanile je najčešća invazivna medicinsko–tehnička procedura koja se primenjuje u bolničkom lečenju, a koju sprovodi medicinska sestra–tehničar ili anesteziolog, ako je reč o centralnom venskom kateteru. 

Preko 70% bolesnika ima plasiranu braunilu, bilo da je reč o intravenskoj nadoknadi tečnosti i elektrolita, primeni lekova, transfuziji krvi i krvnih komponenti. Koriste se i u radiološkoj, CT (skener) i MR (magnetna rezonanca) dijagnostici za davanje kontrastnih intravenskih sredstava. 

Intravenski pristup je od presudnog značaja u procesu zbrinjavanja vitalno ugroženih pacijenata. 

Šta je intravenska kanila?

Postoji više vrsta kanila:

  • Sa krilcima bez otvora za ubacivanje lekova
  • Sa krilcima i otvorom za ubacivanje lekova
  • Dvokraka kanila sa Y krakom
  • Kanila u obliku pena
Dodaci koje mogu da imaju braunile su razne, a jedan od mogućnosti je tzv. slavina, koja se najčešće nalazi na centralnom venskom kateteru i omogućava ubacivanje intravenske tečnosti i lekova u različitim smerovima. 

Indikacije za plasiranje kanile:

  • Svi hirurški zahvati i operacije 
  • Snimanja sa kontrastnim sredstvom (CT i MR)
  • Primanje terapije kontinuirano 3-5 dana
Optimalno trajanje plasirane braunile je od 3-5 dana, preporučeno 4 dana. Ono što je nas iznenadilo i oduševilo jeste pojava na tržištu braunile koju je razvio Bullpup Scientific i koja može da bude plasirana do 29 današto daleko premašuje prosečnu dužinu boravka u bolnici. Ubacuje se kao standardna intravenska kanila, ali njen poseban dizajn omogućava umetanje bez dodirivanja samog katetera. Pošto može da bude plasirana do 29 dana, samim tim je i ekonomičnija za bolnice i zdravstveni sistem, a puno prijatnija za samog pacijenta, jer se izbegavaju komplikacije klasične braunile (vazdušna embolija, tromboflebitis, ruptura vena i krvarenje, zbog čestog plasiranja braunila...).






Постави коментар

0 Коментари