Seboroični dermatitis. Uzrok, simptomi i lečenje

Seboroični dermatitis je autozomno dominantno oboljenje, koje se manifestuje promena na licu i glavi. Reč je o hroničnom i neprijatnom nezaraznom kožnom oboljenju. To je oboljenje koje nastaje zbog raznih faktora koji utiču na imunitet i stanje organizma. 

Kod koga se javlja seboroični dermatitis?

Javlja se kod oko 40% svetske populacije odraslih i nije zarazan niti uzrokovan lošom higijenom. Karakterišu ga rastresite beličasto-žućkaste ljuspice na koži, koje su često crvenkaste i svrbe. Seboroični dermatitis je najčešće uzrokovan prisustvom gljivice Pityriasis ovale. Pored gljivice postoje i drugi faktori kao što su: fizički i emocionalni stres, hormonske promene, promena pH kože, loša ishrana ili konzumacija alkohola, iscrpljenost, ekstremni vremenski uslovi, nedovoljno česta upotreba šampona, loše čišćenje kože i gojaznost mogu povećati rizik. Neurološka stanja (uključujući Parkinsonovu bolest, povrede glave i moždani udar), mogu biti povezana sa seboreičnim dermatitisom. Virus humane imunodeficijencije (HIV) je dokazano povezan sa većim brojem slučajeva seboreičnog dermatitisa.


Klinička slika:

Seboroični dermatitis je autozomno dominantno oboljenje, koje se manifestuje promena na licu i glavi. Reč je o hroničnom i neprijatnom nezaraznom kožnom oboljenju. To je oboljenje koje nastaje zbog raznih faktora koji utiču na imunitet i stanje organizma
Foto: Minut za mene











Promene na koži kod seboroičnog dermatitisa su smeštene u tzv. T zoni, koja zahvata područje oko obrva, kože iznad očiju, sredine cela, oko nosa i na bradi, a neretko može da zahvati i kožu kapaka. Na kapilicijumu se nalaze oštro ograničena žarišta različite veličine i oblika, ružičasto-crvene boje, prekrivene belkasto-žućkastim ljuspicama. Žarišta se često slivaju u veće plaže, a nekada prelaze na kožu čela i kožu oko ušiju. Često je pojačano znojenje, a u proširenim folikularnim otvorima se često nalaze bakterije koje dovode do sekundarne bakterijske infekcije, vlaženja i pojave ranica i krastica. Promene pored svraba izazivaju neprijatnost kod osobe koja ih ima, bilo da su na licu ili na glavi u vidu peruti. U zahvaćenom kosmatom delu glave promene mogu da dovedu do trajnog gubitka kose (Alopecija) zbog nastajanja trajne atrofije papile dlaka. 


Simptomi seboroičnog dermatitisa:

  • Kožne ljuspice- bele i rastresite ili žućkaste, masne i lepljive-"perut"
  • Lezije na koži
  • Naslage koje pokrivaju veliko područje kože
  • Masna koža koja svrbi
  • Blago crvenilo
  • Opadanje kose 

Lečenje seboroičnog dermatitisa:

Najbolji način da se ublaži ozbiljnost seboroičnog dermatitisa je sprečavanje ili kontrolisanje faktora koji ga izazivaju vođenjem računa o nezi kože glave i kože lica. Za tu namenu se pokazalo kao jako dobro, kod tretmana seboroičnog dermatitisa kože glave, specijalno formulisani šamponi, koji ne samo da pomažu uklanjanje ljuspica kože, već i sprečavaju njihovo ponovno stvaranje. Pored specijalizovanih šampona koji imaju odgovarajući pH i na taj način pomažu ponovnom obnavljanju pH kože, postoje i kreme koje služe za tretman lica i područje tzv. T zone. 
Blog je informativnog karaktera i nije namenjen za lečenje, za sve nedoumice oko simptoma i terapije obratite se dermatologu.




Постави коментар

0 Коментари