Mršavljenje

Mršavljenje je jedan mukotrpan proces kojeg se uglavnom setimo na proleće pred godišnje odmore i pred odlazak na more. Savremeni način života nudi nam sedenje satima u foteljama na poslu, automobilu i kod kuće, jedući hranu bogatu kalorijama.

Sav taj način života i ne kretanje, doprinosi tome da sportski izgled zamenimo jastučićima na raznim delovima tela. Kada nam zatreba lep fizički izgled za neku proslavu ili more, svi želimo da do savršenog izgleda dođemo sa što manje truda i za što kraći vremenski period. Tada se okrećemo nezdravom načinu mršavljenja, izgladnjivanjem, preteranom fizičkom aktivnošću, sve u želji da u što kraćem vremenskom periodu izgledamo izvajano kao manekeni i sa pločicama na stomaku. Posežemo za konzumiranjem raznih suplemenata u želji da nam oni pomognu bez mnogo truda. Ne shvatajući ozbiljnost konzumiranja istih, kao i njihovih neželjenih efekata, o cemu smo već pisali u postu: Šta su suplementi i kome su namenjeni? 

Rigorozne dijete

Mršavljenje je jedan mukotrpan proces kojeg se uglavnom setimo na proleće pred godišnje odmore i pred odlazak na more. Savremeni način života nudi nam sedenje satima u foteljama na poslu, automobilu i kod kuće, jedući hranu bogatu kalorijama
Foto: Poliklinika Longa Vita
Ono kad odlučimo da preko noći izgubimo kilograme, pa počnemo da se izgladnjujemo i da ne unosimo dovoljno kalorija koje su neophodne za normalan bazalni metabolizam, što dovodi do usporavanja metabolizna i osećaja umora, malaksalosti i vrtoglavice. Kada stanemo na vagu, zadovoljni smo, izgubili smo npr. 2-3kg za par dana, ali šta dalje? Izgubili smo samo vodu i mišićnu masu, ali ono što mi želimo da izgubimo je masno tkivo, ali ovakvom dijetom ono ostaje. Ne unošenjem dovoljno hranljivih materija, slabimo organizam, imunitet, utičemo na hormone, koji mogu kod nekih žena u reproduktivnom periodu da dovedu i do pojave amenoreje (prestanka menstrualnog ciklusa, zbog šoka na organizam), a od našeg izvajanog tela nema ništa. Ovakvim načinom mršavljenja možemo samo da napravimo štetu svom organizmu.

Zdravo mršavljenje

Najbolji način mršavljenja je zdravo mršavljenja, tzv. postepeno mršavljenje uz adekvatnu ishranu i redovnu umerenu fizičku aktivnost. Takvim vidom mršavljenja pored gubitka vode i mišićne mase, gubi se i masno tkivo, baš ono što nama smeta, oni jastučići na raznim delovima tela, a najviše ih ima na stomaku. Zbog toga najbolji način za potrošnju kalorija iz masnog tkiva je umerena fizička aktivnost pri kojoj otkucaji srca ne prelaze 130 u minuti. Ubrzano hodanje i kontrolisana vožnja bicikla od 25 do 45 minuta, ujutru pre doručka su prava stvar, jer je tada nivo šećera u krvi najniži i najbrže počinju da se sagorevaju masti, jer su one ključni izvor energije za fizičku aktivnost.

Jutarnjom šetnjom napunićemo telo kiseonikom, poboljšati cirkulaciju i ubrzati metabolizam. Pored svega toga, osećaćemo se zadovoljnije i energičnije za ostatak dana i za sve obaveze koje nam predstoje. 


Постави коментар

0 Коментари