Negativni efekti kafe. Da li ćete je posle ovog članka idalje piti?

Kofein je psihostimulans, koji utiče na CNS (centralni nervni sistem), samim tim i na kognitivne i fizičke sposobnosti. Jedna od najpoznatijih i omiljenih osobina kofeina, jeste to da može da odloži san i popravi naš učinak tokom nedostatka sna. 

Kafa je jedan od napitaka, koji se najčešće pije širom sveta. Uzgaja se u zemljama Južne Amerike, Južne Azije, Indije i Afrike, jer biljka kafe voli toplotu i vlagu, pravu tropsku klimu. Globalna proizvodnja kafe dostigla je 163,7 miliona vreća kafe od 60 kilograma u 2019/2020. godini. Većinu svetske kafe proizvodi Južna Amerika.
Postoje dve vrste kafe: arabika i robusta. Oko 75–80% proizvodnje kafe usmereno je na arabiku, jer je zrno ove kafe vrlo sofisticiranog ukusa. Neka poznata imena arabike su: minas, santos, kostarika i druga. Na svetskom tržištu manje je zastupljena robusta oko 20–25%, jer je oporog ukusa, bez arome. Međutim, ona je bitan sastojak u mešavinama kafa, jer se zahvaljujući njoj dobija punoća ukusa.

Kofein je psihostimulans, koji utiče na CNS (centralni nervni sistem), samim tim i na kognitivne i fizičke sposobnosti. Jedna od najpoznatijih i omiljenih osobina kofeina, jeste to da može da odloži san i popravi naš učinak tokom nedostatka sna
Foto: Coffe Company


Istraživanja su pokazala da umerena doza ima pozitivne efekte na kognitivne sposobnosti- poboljšava memoriju, koncentraciju i koordinaciju. Baš iz tog razloga, kofein nas razbuđuje, smanjuje pospanost i pomaže bolji fokus i jasniji tok misli. Količina kofeina, koja je potrebna da se ovi efekti postignu varira od osobe do osobe, pre svega u odnosu na starosnu dob, težinu i toleranciju na kofein. Dejstvo kofeina počinje oko 1h nakon konzumacije, a prestaje nakon 3-4h.

Kafa izaziva zavisnost, a prekomerno ispijanje dovodi do dehidratacije organizma!!!


Kofein prolazi kroz krvno moždanu barijeru:

Kako bi zaštititio mozak, organizam je formirao "krvno-moždanu barijeru", koja predstavlja neku vrstu zaštitnog zida, koji mozak štiti od supstanci, koje dolaze putem krvotoka. Međutim, kofein ima mogućnost da se provuče kroz ovu barijeru, te da stimuliše koru mozga u delu gde se formiraju misli, kao i produženu moždinu, koja je zadužena za regulaciju telesnih funkcija. Osim kofeina, metilksantine sadrže i čajevi, čokolade, koka kola…Šta se dešava, kada kofein prođe kroz ovu barijeru? Efekti se javljaju vrlo brzo i traju oko 4h. Prvo reaguje centar za ravnotežu, javlja se ubrzani rad srca, menja se visina i boja glasa, nesanica, brze ali nepovezane misli. To može biti i osećaj straha i uznemirenosti. Simptomi, koji malo kasnije uslede jesu poremećaji sna, poremećaj pamćenja, nelagodnost, uznemirenost, glavobolja, lupanje srce, drhtavica, nestabilnost, vrtoglavica, nervoza, razdrazenost, nemirne noge. Metilksantini takođe prouzrokuju povećano nagomilavanje cikličnog AMP (adenozin-monofosfat) u telesnim ćelijama, koji je zadužen za proizvodnju energije. Dolazi do pojačanog izlučivanja (cikličnog AMP) u jejunumu (drugi deo tankog creva), koje traje najmanje 15 minuta nakon unošenja kofeina. Vrednost uvećanja je oko 12 puta. Kofein takođe remeti izlučivanje u ileumu (zadnji deo tankog creva). Metilksantini mogu biti razlog funkcionalne dijareje (proliva). Drugim rečima, kada osoba popije crni čaj, kafu, koka kolu ili čokoladu, celokupno tanko crevo uvećava svoju moć apsorcije cikličnog AMP-a za 1200%, a to znači više energije. Kofein je klasifikovan, kao jedna od najpopularnijih stimulatora svesti, zajedno sa nikotinom i alkoholom. Dok su u fazi odvikavanja od kofeina, mnogi ljudi imaju problema sa budnošću, razdražljivošću, nezadovoljstvom. Kafa sadrži stotinjak štetnih hemijskih sastojaka, među kojima je amonijak, ketehol, etanol, metanol, acetaldehid, sircetnu kiselinu, ugljenik-disulfid, naftalin, fenol i vodonik sulfid.

Da ne bude, da kofein ima samo negativne efekte, o kojima ćemo pisati u nastavku teksta, pre toga, želimo da se malo pozabavimo, pozitivnim stranama kofeina. Osim lako uočljivih efekata, poput povećane budnosti i većeg fokusa, u njih spadaju i prevencija mnogih bolesti, kao i duži životni vek. Da, dobro ste pročitali- ljudi koji piju kafu žive duže! Kofein popravlja raspoloženje, jer podiže level dopamina, hormona sreće. Dakle, taj osmeh, koji se javlja na vašem licu nakon šoljice omiljene kafe ili kockice čokolade nikako nije slučajan. Glavni izvori ovog stimulansa su kafa i kakao, koji su poznati po bogatom sadržaju antioksidanasa, supstanci, koje štite naš organizam od oksidativnog stresa. Kada pijemo kafu ili jedemo crnu čokoladu, uz kofein unosimo i antioksidanse, koji takođe produžavaju životni vek i štite od različitih bolesti.

Smrtonosna doza je 10 gr, a to je količinu, koja se nalazi u oko 70 šoljica kafe. Mnogi ljudi svakog dana uzimaju 1/10 smrtonosne doze kafe!!!


Negativni efekti kafe kod odraslih osoba:

Kao prvo, savet je da kafu nikako ne pijete na prazan želudac, jer može dovesti do gastritisa. Kafa ima tendenciju povećanja kiselosti želuca, krvnog pritiska i poremećaja sna. Konzervansi koji se u njoj nalaze, negativno utiču na metabolizam i izazivaju i razvoj celulita.
Česta konzumacija kafe, dovodi do veće učestalosti preloma kostiju, povećanja krvnog pritiska, pojave anksioznosti, endometrioze kod žena i refluksa želudačnog sadržaja.
Kofein u organizmu ostaje izmedu 68-72 sata, onemogucavajući korišcenje kalcijuma i magnezijuma iz hrane. Kosti se stalno obnavljaju, jer imaju dve vrste celija, jedne razgraduju, a druge formiraju nove strukture koštanog tkiva. Tako se kosti neprekidno prilagodavaju opterecenju i naporima. Pošto kafa blokira preuzimanje kalcijuma iz namirnica, nove strukture, koje se stvaraju su lošeg kvaliteta i gustina kostiju opada. Žene to osete tek kad udu u menopauzu, pošto se tada i fiziološki gubi kalcijum, a ako su rezerve vec male, stvar je još gora. Statistika, pokazuje da danas svaka 3. žena i svaki 7. muškarac imaju osteoporozu.
Kafa negativno deluje i na srce, jer kad popijemo šoljicu, srcani ritam ostaje poremećen naredna 3 sata. To stanje u kojem se srce nalazi posle konzumiranja kafe je stanje do kojeg nikad ne dolazi prirodno. Izazivaju ga iskljucivo kafa i cigarete, koje istovremeno stimulišu simpatička i parasimpatička vlakna, naredujuci srcu da "krene" i "stane" u isto vreme. Tako se srce posle kafe, satima nalazi u stanju napetosti, koju ne može da reši.Konzumiranje kafe povezano je sa rizikom od Parkinsonove bolesti, depresije i kognitivnih poremećaja, a posebno od Alchajmerove bolesti, zbog izrazito lakog prolaska kroz krvno-moždanu barijeru. Produkti prženja kafe su među krivcima za displazije (promene) u tkivu dojki. Oblik i cvrstina dojki zavise od elasticnih vlakana kože, za koje je kafa pogubna. Istovremeno, kafa je snažan diuretik, pa isušuje kožu, što dovodi do ranije pojave bora. Osim toga, najbezazleniji negativan efekat kafe je da od nje zubi požute.

Dnevna preporučena doza kofeina je oko 400mg ili 4 šoljice kafe, što se smatra optimalnim za ispoljavanje povoljnih efekata, a izbegavanje neželjenih. Međutim, osobe, kojima zdravstveno stanje ne dozvoljava konzumiranje kafe u toj meri ili uopšte, svakako treba da je izbegnu.


Negativni efekti kafe u trudnoći:

Kofein prelazi u placentu, uzrokujući smanjenje gvožđa i drugih minerala u majčinom mleku. Još jedan od negativnih efekata kafe, odnosi se na konzumiranje kofeina kod majke, tokom trudnoće sa porastom prekomerne telesne težine deteta tokom perioda dojenja.
Ovaj negativni efekat potvrđuje i Norveški institut za javno zdravlje. Studija, koju je proveo ovaj norveški institut pokazuje da i prosečno konzumiranje kofeina, koje se smatra prihvatljivim, odnosno 200 mg dnevno za trudnice, učinilo bi da bebe imaju veću verovatnoću da imaju prekomernu težinu već sa 3 godine. 
Prema istim autorima studije, otkrivena je značajna veza između konzumiranja kofeina u trudnoći i prekomerne težine i / ili visine u detinjstvu, ali nije poznato, da li postoji direktan uzrok. Veza otkrivena između kofeina i prekomerne težine buduće dece može se klasifikovati kao slaba, ali postoji, a na to mogu uticati i drugi faktori. 

Kofein je stimulans, koji se, osim u kafi, nalazi i u drugim pićima poput čaja, bezalkoholnih pića i hrani poput čokolade, kolača. Takođe ga ima u energetskim pićima i u nekim lekovima, koji se prodaju bez recepta.

Tokom trudnoće eliminacija kofeina, koji je prisutan u vašoj krvi kasni, u telu trudnice ostaje i do 18 sati. Postoje opservacijske studije, koje ukazuju da pijenje prekomernog kofeina je povezano sa rizikom od pobačaja i drugim komplikacijama, kao što su kiselost trudnoće, ograničenje rasta bebe, prevremeni porođaj ili intrauterina smrt.


Šta se dešava ako prestanete da pijete da pijete kafu?

Kofein uništava vitamine B2, B3 i B5, smanjuje koncentraciju minerala poput gvožđa, kalcijuma, cinka i drugih minerala i vitamina. Ako prestanete da pijete kafu svaki dan, telo će bolje apsorbovati ove vitamine. Samo jedna šolja kafe odlaže apsorpciju kalcijuma za 3h. Osim toga, zaboravićete na probleme sa jetrom. Kafa je teško svarljiva, a jetra proizvodi enzime, koji razgrađuju i metabolišu kafu.

Dodavanje mleka u kafu je velika greška. Kazein, protein iz mleka, i kofein stvaraju spoj koji organizam ne može da razgradi. Zato oni koji piju kafu s mlekom cešce imaju tegobe sa varenjem, nadutost...

Ima kafa još jedan pozitivan učinak. Oralno konzumiranje izaziva celulit, ali korišćenje kafe kao pilinga, utiče na smanjenje celulita. Pa tim povodom, mali savet kako da napravite anti-celulit piling od kafe. Piling za razlaganje celulita od kafe, možete jednostavno da napravite kod kuće.

Sastojci koji su vam potrebni su:
  • Mlevena kafa,
  • Topla voda,
  • Po želji: kokosovo ili maslinovo ulje.
Prvo pomešajte kafu sa toplom vodom. Mešajte i dodajite jedan ili drugi sastojak, dok ne dobijete željenu gustoću. U slučaju da je vaša koža suva, možete da dodate malo kokosovog ili maslinovog ulja u mešavinu. Preporučujemo da maslinovo ulje bude ulje iz kozmetičkih radnji, koje je posebno pripremljeno za nanošenje na kožu, zbog manjih molekula i lakšeg prodiranja u kožu. Zato što ulje koje koristimo u kuhinji, ima vrlo velike molekule, koji teže prodiru u kožu, ali može da posluži svrsi. Kokosovo ulje lepo prodire u kožu, posebno je dobro, ako vam je koža sklona upalama, umiriće ih. Uvek koristite tradicinalnu kafu, ne onu varijantu bez kofeina. Nanesite piling na čistu kožu i nežno masirajte problematična mesta.
Ako vam smeta da to radite rukama i ne želite kafu ispod noktiju, možete da koristite nežnu četku za kožu ili rukavicu, pa tako utrljavate smesu za razbijanje celulita. Dobro isperite i nanesite uobičajenu kremu za svoj tip kože. Koža će da bude mekana i baršunasta, sa osećajem, kao da je prodisala. Ovaj piling od kafe možete da koristite za bilo koji deo tela, jer će podstaknuti prokrvljenost i stimulisati proizvodnju kolagena.

A sada nam recite. Da li i vi koristite kafu da započnete i izdržite dan i nakon pročitanog članka da li ćete je idalje piti ili ćete smanjiti njeno konzumiranje? Da li ste je ikada koristili u kozmetici? Ako ne, možda je vreme da probate i iskoristite sve prednosti kofeina. A kad to uradite, pišite nam utiske u komentarima, jedva čekamo.

Постави коментар

0 Коментари