Celulit. Ishranom protiv celulita

Celulit je posledica nepotpunog izlučivanja toksina i masnih naslaga koji se zadržavaju u telu, što sprečava normalan odvod krvi i limfe, koji odvode otpadne tečnosti iz tela. Uglavnom ga imaju žene, mada nisu pošteđeni ni muškarci i deca ovog problema. Kod žena se celulit najviše pojavljuje na butinama, stomaku i zadnjici.


Celulit je posledica nepotpunog izlučivanja toksina i masnih naslaga koji se zadržavaju u telu, što sprečava normalan odvod krvi i limfe, koji odvode otpadne tečnosti iz tela. Uglavnom ga imaju žene, mada nisu pošteđeni ni muškarci i deca ovog problema. Kod žena se celulit najviše pojavljuje na butinama, stomaku i zadnjici
Foto: Onlinedoctor


Postoji više vrsta celulita:

  • Vlaknasti celulit – tvrd na dodir, čvorovi se pomeraju kada se koža uštine i može da boli, vidljiv i bez pipanja kože, jako ga je teško suzbiti
  • Adipozni celulit – mekan na dodir, vidi se samo kada se koža uštine, ne boli, u većini slučajeva se javlja usled loše ishrane i manjka fizičke aktivnosti
  • Vodeni (edematozni) celulit – mekan na dodir, vidi se i bez pipanja kože, u većini slučajeva se javlja kao posledica previše sedenja, problema sa cirkulacijom i zadržavanja vode u organizmu.

Kako nastaje celulit:

Kao i većina procesa u organizmu, tako i celulit, ne nastaje preko noći, već se vremenom stvara, dok ne postane golim okom vidljiv. Sam proces prolazi kroz par faza:
  • Početna faza- početak procesa i period kada kapilarna mreža koja se nalazi u dermu slabi. U ovoj fazi ne postoje vidljivi znakovi celulita, ali masne naslage počinju da se grupišu kao posledica nedostatka hranljivih materija, vode i kiseonika u koži.
  • U narednoj fazi- primetan je celulit, menja se elastičnost kože, ona postaje tanja i opuštenija, a grupisane masne ćelije vide se na površini.
  • U poslednjoj fazi- koža je dodatno istanjena, nema elastičnost, a na površini se može uočiti „pomorandžina kora” u vidu manjih ili većih čvorića. U zavisnosti od toga koliko je ova faza odmakla, čvorići mogu biti veći ili manji, a nekada se dešava i da su poprilično veliki, pa čak i bolni na dodir.

Kod koga se javlja?

Ranije se smatralo da celulit nastaje samo kod gojaznih žena, međutim sad je već pokazano, da celulit mogu da imaju i mršave žene, muškarci, pa i deca, svih godina starosti, a ono poražavajuće je da se sve češće javlja i kod dece, uprkos njihovoj elastičnoj i negovanoj koži. 


Čak 90% žena ima problem sa celulitom, ali može da se  javi i kod muškaraca.


  • hormoni,
  • poremećaj metabolizma,
  • toksičan organizam i loš životni stil,
  • nedovoljan unos tečnosti,
  • alkohol i pušenje,
  • fizička neaktivnost,
  • određeni medikamenti,
  • zadržavanje tečnosti u organizmu,
  • tesna odeća,
  • trudnoća,
  • stres.

Ono što je donekle dokazano, a nije u svim slučajevima tačno, pušenje doprinosi pojavi celuliteta, mada i genetika dosta utiče na nastanak celulita. Pušenje pokreće loše promene u mikrocirkulaciji tela. Drugim rečima, smanjuje količinu krvi koja dospeva do periferije tela i blokira oksigenaciju tkiva. 


Uklanjanje celulita:

Kod vlaknastog celulita je neophodna posebna masaža (ništa agresivno niti invazivno, ni oklagije ni vakumterapija) sa određenim preparatima, povećana fizička aktivnost, elektrostimulacija, radiofrekvenca, kao i povećan unos proteina u ishrani, određeni suplementi i kontrola kompletne ishrane. Obavezno uključiti treninge za podizanje tonusa mišića i kože (npr. pilates) i konsultacije sa dermatologom za oralno uzimanje kolagena.

U slučaju adipoznog celulita šanse za njegovu eliminaciju su veće, ako se što pre krene sa tretiranjem. Koriste se tretmani u vidu vakumterapije, zbog podizanja i odvajanja celulita od mišića, kombinovane sa zagrevanjem tkiva. Pored toga koriste se i preparati za lipolizu u vidu profesionalnih tretmana i, obavezno, kućna nega za svakodnevno nanošenje na zahvaćene regije.

Kod lečenja edematoznog celulita, primarno je regulisanje loše cirkulacije i zadržavanje viška tečnosti.  Radi se manuelna masaža i refleksologija. Pritiskom i „guranjem“ vezivnog tkiva podstiče se cirkulacija, razdvajaju se fibrozne veze i neposredno se utiče na potkožne nakupine, postepeno olakšavajući rastvaranje masnog tkiva.


Ishranom protiv celulita:

U borbi protiv celulita nisu dovoljne samo kreme. Pored različitih pilinga i krema, veoma je važno i šta unosimo u organizam. Određene namirnice i čajevi nam takođe pomažu. Važno je da napomenem da zdrava ishrana pored toga što utiče na smanjenje celulita, takođe ima blagodetan uticaj na ceo organizam.

Da bi telo oslobodili štetnih materija povećaj unos namirnica koje su bogate vitaminom C (limun, kivi) i one bogate kalijumom (banane, grašak, orasi).

Podrazumeva se da treba izbaciti gazirana pića, slatkiše i grickalice, kao i previše masnu i slanu hranu. Ovo sve je štetno ne samo kada je u pitanju pojava celulita, već za čitav organizam.

Zdrava, umerena ishrana predstavlja prirodan lek za celulit. Prema istraživanjima, ovo su namirnice koje pomažu u borbi sa celulitom:

  • Likopen: njega ima u paradajzu, lubenici, grejpu… Štiti kožu od toksina zbog kojih se javlja celuit.
  • Voda: ako pijemo dosta vode, po mogućnosti i preko 2L dnevno i jedemo hranu bogatu vodom (lubenica, krastavci, dinje, zelena salata), izbacićemo toksine i masnoću iz tela i organizma.
  • Kokosovo ulje: koristiti ga za masažu, pošto je on sastavni deo nekih perirodnih „krema“ protiv celulita.
  • Biljni čajevi: ubrzavaju cirkulaciju i detoksikaciju organizma. Iz tog razloga su efikasni i za lečenje celulita, a najbolji su od: koprive, maslačka, peteljki trešanja i naravno, zeleni čaj.
Drage dame, jer verovatno vas na žalost ima mnogo više, pošto hormoni nisu na našoj strani, pa godinama muku mučimo sa izgledom. Među vama sigurno ima neka dama, koja je uspela da izađe kao pobednik iz borbe sa "pomorandžinom korom", zato Vas molimo da iskustva podelite sa nama, da još neko izađe kao pobednik sa večitim ženskim problemom. 

Постави коментар

0 Коментари