Rani simptomi trudnoće

Iako zvuči čudno, početak trudnoće se računa od prvog dana poslednjeg menstrualnog ciklusa. Tako se vaša poslednja menstruacija zapravo računa kao prva nedelja trudnoće, iako u tom trenutku niste ni bile trudne. 

Veoma je važno da ukoliko planirate trudnoću ili mislite da ste već ostali u drugom stanju, na vreme počnete da primenjujete zdrave stilove života. Od samog početka je značajno da se pravilno hranite i unosite sve neophodne nutriente, poput folata koji su naročito važni za zdrav rast i razvoj ploda i formiranje neuralne cevi kod ploda, pa se suplementacija preporučuje i u periodu 12 nedelja pre početka trudnoće. 
Naravno, ovo sve važi, ako je trudnoća planirana, pa imate vremena da se pripremite. S obzirom na današnji ubrzani način života, pa i same poteškoće prilikom ostajanja u drugom stanju, trudnoće iako su željene ne dese se baš onda kada planiramo, nego kada se najmanje nadamo. 

Zbog ovakvog načina života, mnoge rane simptome, žene i zanemare, pa primete da su trudne u 3. mesecu trudnoće. A zbog čega do toga dolazi? Prosto, svi simptomi rane trudnoće mogu da se javljaju iz raznih drugih razloga. Nijedan simptom nije karakterističan samo i isključivo za trudnoću. 

Zbog ovakvog načina života, mnoge rane simptome, žene i zanemare, pa primete da su trudne u 3. mesecu trudnoće. A zbog čega do toga dolazi? Prosto, svi simptomi rane trudnoće mogu da se javljaju iz raznih drugih razloga. Nijedan simptom nije karakterističan samo i isključivo za trudnoću
Foto: Jevremova

Rani simptomi: mučnina, povraćanje, pojačano čulo mirisa i ukusa, učestalo mokrenje, napetost u grudima, umor, izostanak menstruacije, bolovi u leđima, glavobolje, lagano krvarenje, vrtoglavica, nesvestica, nervoza, gorušica i zatvor, pojačan sekret, gubitak težine. 

Kao što smo već rekli, ni jedan simptom ne mora da se javi isključivo i samo kod trudnoće. Pa da krenemo redom, gde mogu još da se jave, iako složićete se, od svih mogućih bolesti gde se javljaju ovi simptomi, trudnoća je najlepše stanje kod koga se javljaju ovi simptomi. Da ne kažemo najlepša bolest, pošto trudnoća nije bolest, ali s obzirom da dovodi do imunosupresije organizma, svakako predstavlja drugo stanje u kom ženin organizamo do tada nije bio. 

Mučnina: 

U većini slučajeva mučnina jeste jedan od ranih simptoma trudnoće i javlja se u prva 3 meseca, ali se desi da neke trudnice imaju samo 2 dana mučninu, pa je povežu sa tim da su se za večeru prejele ili pojele nešto što im ne prija. Iako nosi naziv jutarnja mučnina, ona se može javljati u bilo koje doba dana ili može trajati non stop. Pomoć u borbi protiv ovakvog stanja mogu vam biti, mali ali česti obroci.


Pojačano čulo mirisa i ukusa: 

S obzirom na trenutnu pandemiju COVID-a 19, i svakodnevnog slušanja o izostanku čula mirisa i ukusa, sa pojačanjem mirisa i ukusa, možete sa sigurnošću reći da nemate koronu, ali to stanje svakako može biti ružno, jer može da izazove gađenje na neku hranu koju ste do tada volele. Takođe, u ustima možete osećati ukus metala.

Učestalo mokrenje:

Ako isključite mogućnost da imate Ešerihiju koli, jer ste se tokom leta kupale na raznim mestima, probleme sa bešikom ili bubrezima, onda ostaje mogućnost da ste trudne. Zbog povećavanja materice, pritisak na bešiku će biti jači, pa ćete verovatno češće nego što je to do sad bilo uobičajno, ići u WC. Ukoliko vam je urin tamnije boje i ima jači miris nego inače, pobrinite se da pijete više vode.

Napetost u grudima:

Tokom svakog menstrualnog ciklusa, tokom ovulacije grudi postaju napetije, pa se tokom menstruacije vraćaju u fiziološki položaj. Žene u ranom stadijumu trudnoće mogu da osete da su im se grudi povećale i postale izuzetno napete. Bradavice mogu da narastu i postanu jako osetljive, a boja da potamni. Isto tako vene mogu postati izraženije i to se sve dešava da bi se organitam na vreme pripremio za dojenje.

Umor: 

Većina žena će pre pomisliti da je umorna od svih drugih stvari, od načina života, posla i raznih aktivnosti koje crpe energiju i stvaraju umor, nego da se umor javio zbog trudnoće. On se inače javlja do kraja prvog tromesečja i može Vas pratiti osećaj iscrpljenosti. Umor se dešava zbog rasta hormona HCG i progesterona, a i zbog povišene telesne temperature.

Izostanak menstruacije, grčevi, bolovi u leđima i glavobolja: 

Prvih nekoliko nedelja možete da imate grčeve i osećaj kao da svakog momenta trebate da dobijete menstruaciju, grčeve može da prati i bol u leđima. Trudnice mogu imati i češće glavobolje, koje su rezultat velikih hormonskih poremećaja.

Izostanak menstruacije je prvi i ključni simptom, početak trudnoće se računa od prvog dana poslednjeg menstrualnog ciklusa.


Lagano krvarenje: 

Oko 8 do 10 dana nakon ovulacije neke žene mogu imati lagano krvarenje, koje se može poklopiti sa vremenom kada bi vam uobičajeno počelo menstrualno krvarenje. Neke čak to mogu i zameniti za slabu menstruaciju. Ovo krvarenje može biti rezultat usađivanja oplođene jajne ćelije u matericu.

Vrtoglavica, nesvestica i nervoza: 

Simptomi koji se neretko dešavaju svima. Da li zbog umora, stresa ili preterane fizičke aktivnosti, a među njima su i rigorozne dijete, većina dijeta je bez unosa šećera, što može da dovede do vrtoglavice i nesvestice. Dok kod trudnica, zbog mučnina i nedevoljnog unosa hrane, može da dovede do pada pritiska i vrtoglavica i nesvestica. U osnovi, razlog je isti, smanjen unos hrane, samo su okolnosti drugačije. U ranom stadijumu, zbog promena hormona, trudnice mogu da budu osetljive. 

Gorušica i zatvor: 

Hormoni trudnoće usporavaju metabolizam kako bi se apsorbovale sve hranljive materije koje su potrebne vašoj bebi za rast. Zbog ovog kiseline mogu uzrokovati nelagodu i mučninu.

Pojačan sekret:

Mnoge trudnice primete da imaju pojačan, gust, beli sekret. Ovo je normalno u trudnoći. Ali ako primetite, neobičan miris ili svrab, obavezno se javite svom ginekologu, jer može da bude reč o kandidi, koja je redovni pratilac većine trudnoća.

Gubitak telesne težine:

Dobro ste pročitali, na početku trudnoće, zbog mučnina, može da dođe do gubitka kilograma, pogotovo u prva 3 meseca trudnoće, tj. prvom trimestru trudnoće.

Povišena bazalna telesna tempertura takođe može biti simptom trudnoće, ali isto tako i bilo kod drugog oboljenja.










Постави коментар

0 Коментари