Seksologija. Kada orgazam izostane?

 Aktuelna tema u Srbiji je, uvođenje novog predmeta na medicinski fakultet u Novom Sadu. Oblast koju će predmet da obuhvata, iako sam naziv sadrži samo jednu reč, predmet će se baviti izučavanjem raznih oblasti medicine, počev od urologije, ginekologije, psihijatrije, neurologije, kardiologije i endokrinologije. Ovo samo govori o činjenici koliko je taj predmet kompleksan, i da sama oblast seksologije se ne bavi samo jednim problemom. 

Zbog kompleksnosti te oblasti, novi predmet će da sadrži 15 časova vežbi i to uzimanje anamneze i pregled bolesnika sa seksualnom disfunkcijom i dijagnostičke procedure koje se koriste kod pregleda i dijagnostikovanja seksualne disfunkcije. 

Seksologija je nauka koja se bavi proučavanjem seksualnosti; istražuje komponente i manifestacije ljudske seksualnosti, polni nagon, erotičnost, rad genitalnih organa, načine zadovoljavanja polnog nagona, polne anomalije i poremećaje polnih funkcija
Foto: SHINE magazin

Seksologija je nauka koja se bavi proučavanjem seksualnosti; istražuje komponente i manifestacije ljudske seksualnosti, polni nagon, erotičnost, rad genitalnih organa, načine zadovoljavanja polnog nagona, polne anomalije i poremećaje polnih funkcija. 


Jedna od tema iz oblasti seksologije je i orgazam. Da li žene dožive orgazam ili ga glume? Pokušaćemo da odgovorimo na ta pitanja. 
Neretko se dešava da žene, još od samog početka seksualnih aktivnosti, imaju problem da dožive orgazam. U pojedinim slučajevima, ma koliko se partner trudio, efekat užitka jednostavno izostaje,
do orgazma ne dolazi i to se dešava kod skoro 20% odraslih žena iako je biološki kod njih sve uredu.

Svetska zdravstvena organizacija smatra da je seksualni život jedna od osnova kvaliteta života.

Orgazam sa partnerom je prirodan, normalan fenomen, koji dolazi kao rezultat rastućeg usmeravanja pažnje na prijatne senzacije. Sposobnost za ovaj refleks upisana je u naš nervni sistem. Da bi žena dosegla vrhunac ona prvo treba da prihvati svoje pravo na senzaciju. Treba dobro da razume sebe i da joj bude udobno u sopstvenom telu. 
Mnoge žene sebi zabranjuju intenzivno fizičko zadovoljstvo sa partnerom. Ove zabrane često godinama opstaju, a javljaju se zato što put do orgazma kod žena zahteva  usresređivanje pažnje ka sopstvenim senzacijama, a neretko takve žene masturbiranjem mogu jako lako da dožive orgazam. Žena u ljubavnom činu otkriva deo sebe koji, nekada i zbog neopravdanog stida, ne pokazuje pred drugima.

Dakle ona mora da stekne poverenje u partnera i da bude uverena da će partner ceniti njeno ponašanje.

Klitoris (dražica) je ključni organ za orgazam. Žene koje se oslone na muško znanje o stimulaciji klitorisa, koliko god iskusan muškarac bio u pitanju, lako mogu doživotno da ostanu seksualno frustrirane, ni jedan partner ne može da bude ekspert seksualnog zadovoljstva kao žena sama sebi. Orgazam neće dostići prosto ležeći nepomično, već pokretima koji će joj povećati prijatnost. Žena u svakoj seksualnoj pozi mora da brine o sebi i da uživa. Od partnera se može očekivati da radi na vašem uzbuđenju, ali ne zaboravite i oni moraju da uživaju i da brinu o svom orgazmu. 

Svako je gospodar sopstvenog orgazma. 


Постави коментар

0 Коментари