Upala uha. Uzrok, simptomi i lečenje

Bol i osetljivost uha pri dodiru, problemi sa sluhom, otok, vrtoglavica i mučnina samo su neki od glavnih simptoma upale uha. Iako se ređe javljaju, infekcije uha kod odraslih dosta su dugotrajnije, upornije i komplikovanije za lečenje u odnosu na one kod dece, a ignorisanje problema može ostaviti dugotrajne posledice po Vaš sluh i celokupan kvalitet života. 

Zbog toga je važno znati koji su to simptomi upale spoljnog, srednjeg i unutrašnjeg uha i na koje načine bezbolno i uspešno lečiti infekcije uha.

Bol i osetljivost uha pri dodiru, problemi sa sluhom, otok, vrtoglavica i mučnina samo su neki od glavnih simptoma upale uha. Iako se ređe javljaju, infekcije uha kod odraslih dosta su dugotrajnije, upornije i komplikovanije za lečenje u odnosu na one kod dece, a ignorisanje problema može ostaviti dugotrajne posledice po Vaš sluh i celokupan kvalitet života
Foto: Kurir

Uzrok upale uha:

Naše navike tokom letnjih meseci posebno pogoduju razvoju različitih vrsta infekcije uha. Kupanje u bazenu, reci ili moru može da dovede do upale spoljnog ušnog kanala, koja se još naziva i „plivačko uho“. Ovo stanje obično počinje blagom zapušenošću, nelagodnošću i oslabljenim sluhom, a kasnije dolazi do pojave bola u predelu uha.
Takođe, klima uređaji mogu veoma nepovoljno uticati na zdravlje Vašeg slušnog organa jer hladan vazduh koji oni ispuštaju iritira bubne opne, menjajući pritisak u ušnom kanalu, što izaziva neprestano treperenje bubnih opni.
Upala uha uglavnom nastaje kada bakterijska ili virusna infekcija napadne Vaše uho, pritom najčešće izazivajući otok ili nakupljanje tečnosti iza same bubne opne. Akutne upale traju kratko ali su veoma bolne, dok hronične upale uha neretko ostavljaju ozbiljne i trajne posledice u srednjem ili unutrašnjem uhu. Pored infekcija, uzročnici upale uha mogu biti promene klime ili visine, pad imuniteta, kao i genetska predispozicija ili neka druga zdravstvena oboljenja.

Simptomi upale uha:

• bol u predelu uha
• povišena temperatura
• slab san
• nemir i razdražljivost
• sekret iz uha
• smanjenje apetita

Uho se anatomski deli na tri dela:spoljašnje,srednje i unutrašnje. Tako i upale uva možemo podeliti na upale spoljašnjeg,srednjeg i unutrašnjeg uva.

Upala spoljašnjeg uha:

Upala spoljašnjeg uha ili Otitis externa- je zapaljenje kože zvukovoda, kanala koji vodi do bubne opne.Najčešće je reč o bakterijskoj infekciji, ali uzrok može biti i gljivična infekcija . Često se javlja kod plivača, ljudi sa ekcemom i psorijazom, kao I kod osoba koje često koriste štapiće za čišćenje ušiju. Bolesnik se prvo žali na jak bol.Može se javiti oslabljen sluh i svrab u uhu. Kao prvu pomoć kod upale spoljašnjeg uha, odrasla osoba može uzeti Ibuprofen od 400mg. Ukoliko tegobe ne prolaze, potrebno je javiti se na pregled svom lekaru koji će odrediti antibiotsku terapiju, a kod sumnje na gljivičnu infekciju, primenjuju se antimikotici u vidu kapi ili masti. U kućnim uslovima ,kao preventiva infekciji, mogu se koristiti medicinski preparati-sprejevi za uši koji se nabavljaju u apoteci.

Upala srednjeg uha:

Upala srednjeg uha- Otitis media. Na kraju spoljašnjeg slušnog kanala nalazi se bubna opna.Iza nje je smešteno srednje uho sa tri slušne koščice (čekić, nakovanj,uzengija), koje su ujedno i najmanje kosti ljudskog tela.Srednje uho je takođe povezano sa zadnjim delom ždrela preko Eustahijeve tube. Upale srednjeg uva kod odraslih mogu biti po toku akutne i hronične.
Akutne upale srednjeg uha najčešće se nadovezuju na prethodnu infekciju gornjeg respiratornog trakta. Bolesnik se žali na jak bol u uhu i oslabljen sluh. Ukoliko dođe do spontane perforacije bubne opne, javlja se sekrecija iz spoljašnjeg slušnog hodnika. U slučaju sumnje na akutnu upalu srednjeg uha, bolesnik može uzeti neki lek protiv bolova. Od koristi mogu biti i kapi za nos (dekongestivne), jer se njihovom primenom smanjuje otok sluznice nosa. Određen broj upala srednjeg uva može proći na ovaj način, bez upotrebe antibiotika. Međutim, ukoliko za 3 dana ne nastupi poboljšanje,savetuje se pregled kod nadležnog lekara i uvođenje antibiotske terapije.U slučaju pojave crvenila i otoka predela iza uha,potrebno je  javiti se ORL specijalisti na pregled zbog mogućnosti pojave komplikacija.
Hronične upale srednjeg uva - predstavljaju dugotrajno zapaljenje sluznice srednjeg uha. Mogu biti praćene stvaranjem sadržaja (ne-gnojnog ili gnojnog karaktera).
Ne gnojne upale srednjeg uva bez perforacije bubne opne -Otitis media secretoria- koje se javljaju uvek sa jedne strane praćene su simptomima slabijeg sluha, punoće i pritiska. Nastaju kao posledica nepotpunog izlečenja akutne upale srednjeg uha ili obstrukcije Eustahijeve tube nastale usled infekcije, zapaljenjskih procesa gornjeg sprata ždrela, alergija, benignih ili malignih tumora.
Hronični gnojni zapaljenski procesi srednjeg uva –Otitis media chronica supurativa- kod postojanja perforacije bubne opne karakteriše ponavljajuća sekrecija iz uva i slabljenje sluha. Bolesnicima se savetuje suv režim uha- izbegavati kvašenje uha vodom,  a u slučaju pojave sekreta iz uha neprijatnog mirisa neophodno je javiti se na pregled kod ORL specijaliste i ordiniranje antibiotske terapije.

Kada se infekcija izleči, ali ponovi još tri puta u roku od 6 meseci ili četiri puta godišnje, smatra se rekurentnom upalom sednjeg uva (otitis media recurrens).
Zaključuje se da Eustahijeva tuba ne funkioniše optimalno i otorinolaringolozi pribegavaju ventilacionim cevčicama koje omogućavaju nesmetan prolaz vazduha i održavanje tube otvorenom. One ostaju u uvu 6 meseci do godinu dana, kada same ispadnu u ušni kanal. Odakle ih može ukloniti lekar, ali čak i same mogu ispasti napolje.
Ukoliko do godinu dana cevčice ne ispadnu same, odstranjuju se u opštoj anesteziji.
Dok ima ventilacione cevčice, voda ne sme da uđe u uši. Prilikom kupanja i pranja kose preporučljivo je stavljanje tupfera u uši. U svim ostalim situacijama dete se ponaša normalno.

Upala unutrašnjeg uha:

Upale unutrašnjeg uha-Labirynthitis. Unutrašnje uho čoveka se deli na dva dela: deo za sluh i deo za ravnotežu. Upala unutrašnjeg uha je najčešće virusnog porekla i najčešće  se nadovezuje na prethodnu akutnu infekciju gornjih respiratornih puteva. Takođe, može se javiti u slučaju već postojeće hronične upale srednjeg uha, trauma glave, meningitisa i tumora. Kod labirintitisa, pacijent se prvo žali na zujanje u uhu,slabljenje sluha,vrtoglavicu,poremećaj ravnoteže,mučninu i povraćanje. U slučaju pojave ovih simptoma potrebno je uraditi pregled kod ORL specijaliste radi ordiniranja adekvatne terapije, nakon čega najčešće dolazi do potpunog oporavka.

Dijagnostika i lečenje upale uha:

Infekcije uha zahtevaju pregled i dijagnostikovanje od strane specijaliste otorinolaringologije, kako bi se dobila tačna dijagnoza i terapija adekvatna oboljenju i simptomima koje osećate.
Kvantna medicina se ne oslanja na hemijske preparate i lekove, već na uspostavljanje balansa organizma putem ranog otkrivanja disfunkcije organa. Neinvazivnim Biorezonantnim i Termovizijskim skenerima moguće je uraditi kompletan pregled glave, kao i grudnog koša, unutrašnjih organa i gastrointestinalnog trakta, čime se stvara celokupna slika o Vašem zdravstvenom stanju a samim tim i brže i jednostavnije dolazi do rešenja Vaših zdravstvenih problema. Kvantna medicina otkriva uzročnike bolesti uočavanjem prisustva bakterija, virusa i parazita, kao i testiranjem na alergene i intolerancije na hranu.
Proces lečenja je kratak i uglavnom su dovoljne simptomatska i Mikrorezonantna terapija, kojima se leče višestruka oboljenja. Time, ne rešavate se samo upale uha kao simptoma nekog oboljenja, već i samog uzročnika infekcije.
Najbolja prevencija jeste redovno održavanje čistoće i suvoće uha, kao i održavanje opšte lične higijene. Takođe, ako imate alergije, probajte da što manje budete izloženi alergenima. U najvećem broju slučajeva upala uha će proći brzo i bez većih problema, mada ima slučajeva kada se i nakon izlečenja infekcija ponovo javlja. Ignorisanje simptoma, neadekvatno i nepravovremeno lečenje može dovesti do retkih i ozbiljnijih stanja poput delimičnog ili potpunog gubitka sluha, mastoiditisa tj. infekcije kosti lobanje koja se nalazi odmah ispod uha, zatim meningitisa, kao i pucanja bubne opne.

Постави коментар

0 Коментари