Da li dovoljno vremena izdvajamo na šetnju? Da li je šetnja zdrava?

Svi smo nekad čuli, šetaj to je zdravo. Neko nam je nekad i naveo zašto je to važno, a neko je samo rekao, da je čuo da je zdravo. Pa da li je šetnja stvarno zdravo? Da li je šetnja važna za zdravlje?

Svi smo nekad čuli, šetaj to je zdravo. Neko nam je nekad i naveo zašto je to važno, a neko je samo rekao, da je čuo da je zdravo. Pa da li je šetnja stvarno zdravo? Da li je šetnja važna za zdravlje?
Foto: Vijesti

Uobičajene i duže šetnje ne samo što produžavaju životni vek, već pomažu pri dobijanju energije, mršavljenju, postizanju boljeg zdravstvenog stanja i pozitivnog raspoloženja. Kao što je Hipokrat rekao:

"Šetnja je čovekov najbolji lek"

Fizička aktivnost je bilo koja aktivnost tokom koje se telo pokreće i sagoreva kalorije. Usled aerobnih ili "kardio" aktivnosti, srčani puls se ubrzava, što je dobro za srce usled poboljšanja rada kardio-respiratornog sistema. Odraslim osobama je potrebno najmanje 150 minuta fizičke aktivnosti umerenog intenziteta i trebalo bi da se bave važbama za jačanje mišića minimum dva puta nedeljno. Mladi uzrasta između 6 i 17 godina, treba da imaju najmanje 60 minuta fizičke aktivnosti dnevno, zbog čega se utiče na uvođenje što češćih časova fizičkog vaspitanja po osnovnim i srednjim školama. 

Najjednostavniji način da se pokrenete, jeste da krenete da šetate, besplatno je, ne oduzima mnogo vremena, lagano. Nemojte da vas zabrinjava činjenca, ako ne uspete odmah da dostignete 150 minuta nedeljno, svaki početak je težak. Ali samo sa jakom željom i istajnošću možemo da uspemo, pre svega zbog zdravlja, a onda i zbog fizičkog izgleda. Ukoliko želite da smršate, vremenom ćete i to uspeti, uz balansiranu ishranu, što je svakako ključno. Ne treba izbacivati određene grupe namernica, samo ih treba umereno konzumirati, što ćemo se svi složiti da je to i najteže. Nije nemoguće, ali ko još može umereno da jede slatkiše. Retki. Složićete se. Uz veliku želju i volju, moćićemo i mi da budemo ti, što jedemo sve namernice umereno. A kad vidimo prve rezultate, želja će nam biti još veća. 

U eri pametnih satova i telefona koji mogu da nam broje koreke, hodanje onih 10 000 koraka iz aplikacije je ni manje ni više nego oko 8km. Tih 10 000 koraka vremenski bude oko 90 minuta lagane šetnjice, što je za nekoga ko je proveo 8h na poslu u sedećem položaju, lepa umerena fizička aktivnost, nakon napornog radnog dana i sedenja za računarom. 

Bilo koja količina pokreta u toku dana je bolja od nijedne. Brzo hodanje više puta dnevno po 5-10 minuta, svakako će dobro doći. Pokušajte da sa prijateljima umesto što se ispričate sedeći u kafiću, za promenu ispričate na nekom šetalištu pored reke, uz npr. kafu za poneti.Pokušajte to za ovaj vikend, kada su najavili lepo vreme, a utiske nam javite u komentarima, kako ste se osećali nakon šetnje i boravka u umerenoj fizičkoj aktivnosti.  

Benefiti šetanja:

  • Poboljšava vaše raspoloženje- smanjuje depresiju 
  • Povećava gustinu kostiju- šetanje poboljšava gustinu kostiju i zaustavlja gubitak koji normalno nastaje prilikom starenja
  • Smanjuje krvni pritisak- hodanje može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska, ali i sprečavanju nastanka bolesti srca
  • Ubrzava metabolizam- već smo pisali kako usporen metabolizam deluje na telesnu temperaturu
  • Pomaže u oporavku od manjih ili većih povreda- šetnja pojačava cirkulaciju i otkucaje srca, što je idealno za oporavak
  • Smanjuje nivo stresa- pomaže da sve trenutne probleme ostavimo po strani

Постави коментар

0 Коментари