Strabizam kod dece

Strabizam (razrokost), nastaje kada se čini da su oči neusklađene i usmerene u različitim pravcima. Strabizam se može javiti u bilo kojem uzrastu, ali se najčešće javlja kod odojčadi i male dece. Može se primetiti kod oko 5 % dece bez obzira na pol.


Strabizam (razrokost), nastaje kada se čini da su oči neusklađene i usmerene u različitim pravcima. Strabizam se može javiti u bilo kojem uzrastu, ali se najčešće javlja kod odojčadi i male dece. Može se primetiti kod oko 5 % dece bez obzira na pol
Foto: Moj pedijatar


Uzroci strabizma:
  • Često je posledica nekorigovane refrakcione greške (češće kod dalekovidosti, nego kod kratkovidosti, a ponekad usled različite refrakcije na oba oka- anizometropije),
  • Bolesti oka koje dovode do smanjene vidne oštrine, kao što je kongenitalna katarakta, poremećaje u građi ili funkciji mišića, koji pokreću oko i poremećaje u razvoju refleksa u mozgu, koji su važni za saradnju oba oka u procesu vida,
  • Može biti posledica različitih bolesti: tumora oka ili mozga, traumatskih povreda, moždanog udara, botulizma, ali se to znatno češće sreće u odrasloj populaciji nego kod dece,
  • U pojedinim porodicama je pojava strabizma evidenta, pa je određena uloga nasleđivanja neosporna,
  • Veća je mogućnost javljanja kod prevremeno rođene dece sa malom porođajnom težinom,
  • Može da prati neke bolesti poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska, multiple skleroze, miastenije gravis (mišićna slabost) ili poremećaja štitne žlezde.
  • Anomalije u razvoju i pričvršćivanju mišića očne jabučice,
  • Urođeni defekti binokularnog vida,
  • Zarazne bolesti,
  • Veliko fizičko i mentalno opterećenje,
  • Veliki strah ili stres,
  • Velika vizuelna opterećenja.
Razvoj vida je najaktivniji u prve 2-3 godine života. To je upravo kritično doba za nastanak slabovidnosti kod strabizma.

Strabizam se može klasifikovati prema vremenu nastajanja:

Urođeni strabizam- kod dece se formira još u razvoju u utrobi i javlja se u prvih 6 meseci detetovog života,
Stečeni strabizam- javlja se, kao rezultat narušenog rada organizma ili povrede.

Pored te podele, strabizam se može klasifikovati i prema pravcu neslaganja. Kada jedno oko gleda ravno ispred, drugo oko se može okrenuti prema nosu (ezotropija ili konvergentno), prema uhu (egzotropija ili divergentno), nadole (hipotropija) ili prema gore (hipertropija).

Ezotropija je najčešća vrsta strabizma i pojavljuje se u nekoliko varijacija:

Infantilna ezotropija- prisutna je na rođenju ili se razvija tokom prvih šest meseci života. Dete često ima porodičnu istoriju strabizma. Iako većina dece sa infantilnom ezotropijom nemaju druge bolesti, postoji velika učestalost ovog poremećaja kod dece sa cerebralnom paralizom i hidrocefalusom.
Akomodativna ezotropija- primećuje se kod dece, koja su jako dalekovida. Oči im se ukrštaju zbog poteškoća u fokusiranju na obližnje predmete. Roditelji primećuju kako se detetove oči ponekad ukršaju, obično kada se koncentriše na neki predmet u blizini. Dijagnostifikuje se u uzrastu od 2 do 3 godine. Porodična anamneza ovog stanja je uobičajena.

Još jedna vrsta strabizma, koja pripada klasifikaciji sa poremećajem u pravcu neslaganja je konkomitantni strabizam kod dece:

Ova vrsta strabizma je obično urođena, može se pojaviti do treće godine života, a obuhvata 4-6% dece. Ono što karakteriše ovu vrstu razrokosti kod dece je to, da je kretanje očiju moguće u svim smerovima bez ograničenja, a takođe nema ni dvoslike. Može se desiti da oko „beži“ jednostrano, odnosno stalno samo desno ili levo oko. U tim slučajevima, veći je rizik od razvoja slabovidosti. Naizmenični strabizam- oči rotiraju, a dete može da zaoštri sliku desnim ili levim okom. Kod ovakvih slučajeva opasnost od slabovidosti je manja.


Simptomi strabizma:

Najčešći simptomi strabizma su:
  • Oči koje izgledaju neusklađeno,
  • Oči koje se ne kreću zajedno,
  • Česta treptanja ili škljocanje, posebno na jakom suncu,
  • Naginjanje glave da biste pogledali stvari,
  • Pogrešna percepcija dubine,
  • Dupli vid (diplopija) udvojena, dvostruko viđenje,
  • Glavobolje,
  • Nestabilne slike,
  • Razdvojene slike.

Očekivano vreme trajanja strabizma:

Povremeni strabizam, koji se vidi kod novorođenčadi povezan je sa normalnim razvojem i obično nestaje pre 3 meseca starosti. Čini se da mnoga novorođenčad imaju strabizam, ali ne. Umesto toga, oni imaju stanje poznato pod nazivom lažni ili pseudostrabizam (pseudoesotropia), kod koga prošireni nosni most ili dodatni pregib kože čine da se bela sklera (beonjača) manje vidi. To daje izgled da su oči ukrštene. To obično nestaje, kako novorođenče raste i struktura lica se menja.
Ostale vrste strabizma ne odlaze, ako se ne leče.


Dijagnostikovanje strabizma:

Ako primetite neke od simptoma razrokosti veoma je važno da čim pre zakažete termin kod oftalmologa, koji će obaviti niz testiranja, kako bi utvrdio opšte stanje očiju, a neki od testova mogu podrazumevati:
Test refleksa rožnjače na svetlost za strabizam,
Test oštrine vida kako bi se utvrdilo da li možete čitati sa određene udaljenosti,
Test pokrivanja i otkrivanja oka kako bi se utvrdilo kretanje oka i prisutnost određenih odstupanja,
Pregled mrežnjače za ispitivanje stražnje strane oka.


Sasvim je normalno da novorođenčad imaju razroke oči, ali ukoliko se stanje ne promeni ni nakon tri meseca starosti, trebalo bi da zakažete pregled kod doktora. 


Lečenje strabizma kod dece:

Strabizam kod dece se leči na tri načina: konzervativnim lečenjem, aparaturnim ili operativnim putem.
Konzervativno lečenje- korigovanje razrokosti, kod dece započinje se odabirom naočara. Ponekad samo nošenje naočara, može biti dovoljno, da dete nauči da objedinjuje slike koje vide oba njegova oko u jednu sliku. Strabizam se ne može lečiti bez nošenja naočara. Naočare koje će dete dobiti će mu omogućiti da vidi jasniju sliku i da umanji skretanje oka. U cilju primoravanja slabovidog oka na funkciju, primenujuje se zatvaranje (prekrivanje) vodećeg oka na duže vreme. Stalna kontrola je neophodna.
Aparaturno lečenje- ispravljanje razrokosti u detinjstvu izvođenjem vežbi na posebnom uređaju sinoptoforu. Svrha ovog vida lečenja strabizma kod dece je uklanjanje ambliopije, koja gotovo uvek prati strabizam.
Operacija strabizma- ovo može biti odlično rešenje, ako se izvodi u detinjstvu. Zahvat se može obaviti tek kada se postigne dobar vid na oba oka, a kao idealno vreme za operaciju strabizma se preporučuje predškolsko doba. 


Lečenje strabizma obično traje godinama, a obavezno mora pratiti razvoj vida i oka. 


Prevencija strabizma:

Najbolja prevencija strabizma i slabovidosti je blagovremeno otkrivanje i adekvatna korekcija postojeće refrakcione anomalije (dalekovidosti, kratkovidosti ili astigmatzma). Ako je potrebno provode se i odgovarajuće vežbe okularnih mišića, kao i zatvaranje-okluzija boljeg oka da bi se dobio maksimum vidnog potencijala uz odgovarajuću optičku korekciju na slabijem oku. Da bi se provela ova prevencija još jednom napominjemo značaj ranog sistematskog pregleda dečijeg vida. Preporučuljivo je da se svoj deci pregledaju oči pre navršenih 6 meseci, redovno tokom svake kontrole i ponovo između 3 i 5 godina starosti od strane pedijatra ili oftalmologaRutinski pregled vida za malu decu uključuje testiranje na strabizam, obično se koristi refleks svetlosti za odojčad i testiranje pokrivanja očiju za decu predškolskog uzrasta. Neki zdravstveni radnici pregledaju probleme sa vidom posebnom kamerom koja pravi trenutne slike dečijih očiju. Polumesec koji se odbija od očiju može ukazivati na strabizam ili druge očne probleme, uključujući kratkovidnost, dalekovidnost i kataraktu. Razrokost može znatno uticati na život deteta, njegove društvene interakcije, napredovanje u školi, samopouzdanje. Zato je važno da se posvetite lečenju u ranom detinjstvu, jer dete strabizam doživljava kao estetski hendikep, i često mu se dešava da ga ostala deca zadirkuju, što može dovesti do velikih trauma. Roditelji i sami mogu da urade jednostavan test, kojim će proveriti vid svog deteta. Dok mališan gleda npr. crtani, zatvorite mu prvo jedno, pa potom i drugo oko. Ukolko se dete opire, brani se, naročito kad mu se dira, npr. desno oko levo, a za desno oko se ne buni, najverovatnije ima smetnje u vezi sa njim, pa obavezno treba utvrditi šta je u pitanju.

Постави коментар

0 Коментари