Sve što niste znali o TESTOSTERON-u

Testosteron je glavni androgeni hormon koji ima ulogu u rastu i  razvoju muških polnih organa i sekundarnih seksualnih karakteristika. Kod muškaraca i kod žena testosteron se stvara u maloj količini u  nadbubrežnim žlezdama, kod muškaraca se najveći deo stvara u testisima, a  kod žena u jajnicima. Kod oba pola testosteron ima anabolički efekat i utiče na ponašanje, s tim da se kod muškaraca nalazi u znatno većoj količini.


Testosteron je glavni androgeni hormon koji ima ulogu u rastu i  razvoju muških polnih organa i sekundarnih seksualnih karakteristika. Kod muškaraca i kod žena testosteron se stvara u maloj količini u  nadbubrežnim žlezdama, kod muškaraca se najveći deo stvara u testisima, a  kod žena u jajnicima. Kod oba pola testosteron ima anabolički efekat i utiče na ponašanje, s tim da se kod muškaraca nalazi u znatno većoj količini
Foto: Online doctor 


Kako utiče nivo testosterona na organizam muškarca:

  • Spavanje kraće od 8h drastično smanjuje nivo testosterona.
  • Nizak nivo testosterona je zabrinjavajući i utiče na kvalitet života. Ti muškarci se osećaju umorno, imaju oslabljen fokus, smanjen libido, loše raspoloženje, manjak snage, smanjenu gustinu kostiju...
Muškarci koji malo spavaju ili imaju loš san, imaju 29% manje spermatozoida od onih koji se osmaraju cele noći. Njihova semena tečnost je lošijeg kvaliteta. 
  • Muškarci koji premalo spavaju imaju znatno manje testise od onih koji se dovoljno odmaraju.
  • Testosteron igra ključnu ulogu u libidu kod muškaraca. Neki muškarci mogu doživeti smanjenje seksualne želje dok stare. Međutim, muškarci sa niskim nivoom testosterona će verovatno doživeti drastičan pad želje za seksom.

  • Testosteron pomaže u postizanju i održavanju erekcije. Sam testosteron ne izaziva erekciju, ali stimuliše receptore u mozgu da proizvode azotni oksid, molekul koji pomaže izazivanju niza hemijskih reakcija potrebnih za nastanak erekcije. Kada su nivoi testosterona suviše niski, čovek može imati poteškoća u postizanju erekcije pre seksa ili kada ima spontane erekcije (tokom sna).
  • Muškarci sa niskim testosteronom mogu primetiti smanjenje mišićne mase. Studije pokazuju da testosteron utiče na mišićnu masu, ali ne i na snagu ili funkciju mišića.
  • Muškarci sa niskim testosteronom mogu doživeti povećanje masnih naslaga. Može se razviti ginekomastija (uvećano tkivo dojke). Veruje se da se ovaj efekat javlja usled neravnoteže između testosterona i estrogena kod muškaraca.
  • Osteoporoza ili proređivanje koštane mase je stanje često povezano sa ženama. Međutim, i muškarci sa niskim testosteronom mogu doživeti gubitak koštane mase. Testosteron pomaže u proizvodnji i jačanju kostiju. Tako muškarci sa niskim testosteronom, posebno stariji muškarci, imaju niži volumen kostiju i više su podložni prelomima kostiju.
Muškarci sa niskim testosteronom često doživljavaju promene u raspoloženju. Pošto testosteron utiče na mnoge fizičke procese u telu, utiče i na raspoloženje i mentalne sposobnosti. Istraživanja pokazuju da muškarci sa niskim testosteronom imaju veću verovatnoću da se suoče sa depresijom, razdražljivošću ili nedostatkom koncentracije.
Za razliku od žena koje doživljavaju brz pad nivoa hormona u menopauzi, muškarci doživljavaju postepeno smanjenje nivoa testosterona tokom vremena. Što je čovek stariji, verovatnije je da doživi pad normalnog nivoa testosterona.

Постави коментар

0 Коментари