Nimfomanija! Bolest najmilija

Ova je jedna od najmanje spomenutih tema u našem društvu i upravo je zbog toga dobrodošla na naš blog, da malo opširnije otkrije o kakvom se poremećaju radu, da li je to bolest koja zahteva lečenje ili bolest sa kojom se uživa u životu i svi zadovoljstvima koje donosi sam čin seksa.

Nimfomanija je poremećaj nagona, koji se ogleda u preaktivnom libidu i opsesivnom željom za seksom. 

Sve češće možemo čuti kako se određeni broj žena naziva nimfomankama, a ako je to stvarno tako, onda nije samo oblik zavisnosti, već i postavljanja granica između velike želje, maštarije, zdravstvenog i društvenog problema. 

Nimfomanija predstavlja zavisnost– zavisnost od seksa, opsesiju seksualnim mislima, osećanjima i ponašanjima koje u osnovi utiču na zdravlje, posao, porodične i ljubavne odnose.

Nimfomanija predstavlja zavisnost– zavisnost od seksa, opsesiju seksualnim mislima, osećanjima i ponašanjima koje u osnovi utiču na zdravlje, posao, porodične i ljubavne odnose.
Foto: Radio Sarajevo

Nimfomanija je jedan od mentalnih poremećaja koji je poznat još od srednjeg veka. Tada su doktori ovu bolest nazivali ludilom ili besnilom materice.

Češće pogađa mlade devojke, ali može se javiti tokom celog reproduktivnog života. Procenjuje se kako je u ukupnoj populaciji oko 8 % muškaraca i 3 % žena zavisno od seksa.
Ako pogledamo malo filmove i popularnu kulturu, najbolji primer žene koja voli seks i muškarce, je svakako Samanta Džouns, junakinja serije Seks i grad koju žene sa balkana toliko vole, mada ima i onih koji kritikuju njeno ponašanje, ali i onih koje bi volele da budu kao ona, jer pre svega zna da uživa u zadovoljstvima. Ne tako mali broj muškaraca bi voleo da negde upozna jednu Samantu i da otpočne strastveno druženje sa njom. 

Od 1970. godina izraz nimfomanija je zamenio pojam hiperseksualnost, te se u medicinskim knjigama upotrebljava isključivo ova rodno neutralna dijagnoza. 


Zašto dolazi do ovog poremećaja nagona?

Istraživanja su pokazala da postoji neuravnoteženost određenih hormona (serotonina, dopamina, norepinefrina), koji mogu uzrokovati određene obrasce ponašanja. U nekim slučajevima, postoji organski poremećaj, koji može uzrokovati oštećenja na tačno određenim delovima mozga koji su zaduženi za seksualna ponašanja.


Simptomi nimfomanije:

Simptomi variraju zavisno od tipa i težine same bolesti. Neki generalni znakovi koji bi mogli uputiti na to da osoba ima problem su: 
  • seksualni porivi koji su intenzivni i nalaze se izvan kontrole,
  • seks upotrebljavate kako biste pobegli od drugih problema (depresija, usamljenost, stres, anksioznost),
  • svesno ulaženje u rizične seksualne odnose, čak i kada ono može značiti dobijanje ili prenošenje polnih bolesti, 
  • gubitak prijateljstva, probleme na poslu,
  • problemi sa uspostavljanjem i održavanjem emotivne bliskosti.
Osobe koje pate od kompulzivnih seksualnih radnji često imaju i druge zavisnosti, kao što je zavisnost od alkohola. Bolest je često okarakterisana nemogućnošću postizanja orgazma, što je razlog zašto seksualna želja, sve vreme ostaje vrlo visoka i nezadovoljena.


Dijagnoza nimfomanije: 

Najteži deo ovog stanja je postavljanje dijagnoze. Broj seksualnih partnera, broj orgazama i seksa u danu, kao i želja nisu adekvatni podaci i nemoguće je uzeti ih kao egzaktan broj.
Sasvim je normalno da je broj seksualnih aktivnosti povećan kada se nalazimo u svežoj vezi te da sa vremenom nestaje, stoga nam niti jedan taj broj ne može biti relevantan.
Danas se najčešće uzima broj od jednog orgazma dnevno, odnosno sedam orgazama u sedam dana, kao relevantan broj. 

Kada smo kod jednog orgazma, jedan orgazam dnevno smanjuje rizik od nastanka karcinoma prostate kod muškaraca.


Lečenje nimfomanije:

Ako smatrate da ste izgubili kontrolnu nad seksualnim ponašanjem, a posebno, ako ono uzrokuje probleme vama i drugima, potrebno je potražiti stručnu pomoć u vidu psihologa ili psihijatra. Ne zaboravite da se ovakav tip ponašanja s vremenom uvek pogoršava, jer je sve teže kontrolisati ga, stoga je važno potražiti pomoć što pre. Ako i dalje niste sigurni u koju grupu spadate, pokušajte dati odgovore na neka od sedećih pitanja:

Mogu li ja uopšte kontrolisati seksualni nagon?
Jesam li nekog povredila svojim seksualnim ponašanjem? 
Utiče li ovo ponašanje na moj posao?
Da li mi je seks stalno mislima, čak i kada to ne želim?
Pokušavam li stalno sakriti svoje seksualno ponašanje?


Ako je na neka od ovih pitanja odgovor pozitivan, potrebno je potražiti stručnu pomoć. Tretmani uključuju psihoterapiju, lekove i različite grupe za pomoć. Preterana seksualna želja kod žena, kao i muškaraca, prilično je neprecizan pojam, ali postoji način da se tretira. Važno je prepoznati obrasce ponašanja na vreme i što pre započeti sa adekvatnom terapijom.

Da li se slažete sa jednim muškarcem koji je rekao da je nimfomanija, bolest najmilija? Šta smatrate normalnim seksualnim ponašanjem, da li ste bili u kontaktu sa osobom koja je imala ili ima ovaj problem? Da li smatrate da nimfomanija treba da se leči ili da treba pustiti osobu da uživa u čarima, koje to zadovoljstvo donosi? Na ova, ali i na mnoga druga pitanja, pišite nam odgovore u komentarima. Naravno, ne samo odgovore, nego i sva pitanja koja Vas interesuju. A mi ćemo se potruditi da uskoro obradimo i satirijazu- hiperseksualnost muškaraca. Da vidimo, da li je to ista bolest ili je hiperseksualnost muškaraca samo lakše prihvaćena u društvu. 

Постави коментар

0 Коментари