Da li oralni seks izaziva karcinom grla?

Kroz sam naslov ste mogli da zaključite, ozbiljnost teme. Do kraja teksta ćemo se potruditi da odgonetnemo, da li lepa stvar, koja dovodi do opuštanja i uživanja, može da izazove ne tako bezazlenu bolest, koja nije ni malo za uživanje i opuštanje?

Karcinom orofarinksa je najčešći tip raka grla. Pojavljuje se u krajnicima i zadnjem delu grla, a u čak 70% slučajeva uzročnik je HPV virus.
Foto: Dnevnik

Svi smo sve veći svedoci rasprostranjenosti raznih oblika seksa, o nekim smo oblicima već pisali na blogu. Ali to sad nije tema. Da se vratimo temi. 
Svi znamo šta je oralni seks, a verujemo da većina vas, zna i praktični deo samo seksa. E sad je pitanje, da li znate šta se prenosi takvim oblikom seksa. Odgovor je jednostavan, kao i kod vaginalnog i kod oralnom seksa je dominantan HPV virus, s tim da taj virus promene uzrokovane vaginalnim seksom izaziva na grliću materice, a prilikom oralnog seksa zahvata zadnji kraj jezika, krajnike i farinks, iako u većini slučajeva te infekcije prođu same od sebe, takođe mogu uzrokovati i karcinom grla. HPV virus se prenosi seksualnim putem i nemojte da Vas neko ubeđuje da se ne prenosi oralnim ili analnim seksom, jer je to zabluda. HPV virus je podjednako zastupljen kod svih oblika. 

Pored HPV virusa, takođe se mogu se prenositi i gonoreja, hlamidija, genitalni herpes, genitalne bradavice i sifilis, a to su samo neke od polno prenosivih bolesti ,koje se mogu preneti oralnim putem. 

Sve je veći broj obolelih od polno prenosivih bolesti, a uzrok tome je što ljudi, ne koriste zaštitu tokom intimnog čina. Čak 59% ispitanika u jednom istraživanju je reklo da ne koriste kondom, tokom oralnog seksa uz opravdanje da nisu smatrali to neophodnim, a neki su pak naveli da ne koriste kondom iz razloga, što ne postoji mogućnost neželjene trudnoće.
Da li su oni u pravu ili ne, prosudite sami. Ali s obzirom da je oralni seks bez kondoma, zastupljen podjednako, kao i vaginalni, iako su ti podaci poražavajući. Postoji jedna od mogućnosti, kako bar malo smanjiti prisustvo virusa i bakterija, nakon samog odnosa. 

Brojne paste za zube mogu da vam pomognu, a najbolje su one koje ubijaju bakterije i ne uništavaju gleđ. Ne budite neoprezni i lenji ako već ne koristite zaštitu tokom oralnog seksa, onda dobro operite zube i usta kako biste ubili neke od bakterija. Neka vam vaše zdravlje bude na prvom mestu, a zadovoljstvo vam neće pobeći.

Karcinom orofarinksa je najčešći tip raka grla. Pojavljuje se u krajnicima i zadnjem delu grla, a u čak 70% slučajeva uzročnik je HPV virus.

Svake godine u SAD-u se dijagnostikuje više od 50 000 slučajeva raka usne duplje ili ždrela, što uzrokuje više od 10 000 smrtnih slučajeva godišnje. Međutim, broj slučajeva raste, do 1,3% godišnje, kod žena i 2,8% kod muškaraca, prema Američkom društvu za rak. U Ujedinjenom Kraljevstvu svake je godine više od 12 000 obolelih od raka grla, od čega ih umire 4 000.

Oni sa 6 ili više životnih partnera sa kojima upražnjavaju oralni seks imaju 9 puta veći rizik da će razviti orofaringealni rak od onih, koji ne praktikuju oralni seks.

Više od 90% karcinoma povezanih s HPV-om moglo bi se sprečiti vakcinom protiv HPV-a, ali obuhvat vakcinacije i dalje je ispod optimalnog, a stupanje u sve ranije seksualne odnose i promena što više seksualnih partnera, samo povećava mogućnost nastanka pandemije karcinoma grla u skorijoj budućnosti. Efikasnost vakcine je više od 80% i dostupna je u velikom delu razvijenog sveta. To je vakcina sa dve doze za decu između 11 i 12 godina. Injekcijske vakcine dolaze u razmaku od 12 meseci. Za ljude koji su propustili taj prozor, injekcija sa tri doze dostupna je osobama od 15 do 26 godina.

Постави коментар

0 Коментари