Faze i trajanje menstrualnog ciklusa

Menstrualni ciklus je splet raznih dešavanja, koja se kod žene svaki mesec ponavljaju, a cilj im je da pripreme žensko telo na razmnožavanje. U toku ciklusa dolazi u fazama do raznih promena kako u polnim organima žene, tako i na nivou psihe i emocija.

On podrazumeva period od 1. dana menstruacije do 1. dana sledeće menstruacije. Dužina i dinamika ciklusa nije ista za sve žene, menstruacija može da nastupi svakih 21 do 35 dana i da traje 2 do 7 dana. U prvih nekoliko godina od početka menstruacije, u doba puberteta, normalno je da ciklus bude duži. Tokom godina, menstrualni ciklusi se skraćuju i postaju redovni. Kako se žena bliži menopauzi, ciklusi mogu opet postati neredovni.

Menstrualni ciklus je splet raznih dešavanja, koja se kod žene svaki mesec ponavljaju, a cilj im je da pripreme žensko telo na razmnožavanje. U toku ciklusa dolazi u fazama do raznih promena kako u polnim organima žene, tako i na nivou psihe i emocija
Foto: Poliklinika NOVAKOV

Faze menstrualnog ciklusa:

 Period menstruacije:


1. do 5. dan ciklusa.Na unutrašnjem zidu materice (endometrijumu) staro tkivo počinje da se odvaja i ističe putem menstruacije - vaginalnog krvarenja. Menstruacija može potrajati nekoliko dana. U prvim danima možete osećati bol u maloj karlici, nogama i leđima. Ovi bolovi mogu biti slabi ili jaki, a posledica su kontrahovanja (grčenja) materice kako bi se stari sloj tkiva na endometrijumu odvojio od zida materice i izbacio kroz krvarenje. Nivoi hormona estrogena i progestrerona su niski. Bazalna telesna temperatura je na najnižem nivou.


 
Folikularna faza:

Ova faza počinje sa prvim danom menstruacije i traje do ovulacije.

Od 6. do 7. dana ciklusa.Hipofiza luči folikostimulirajući hormon (FSH). Ovaj hormon stimuliše jajnike da proizvedu 5 do 20 malih cista - folikula. U svakom folikulu se nalazi jedna nezrela jajna ćelija. Rastući folikuli proizvode hormon estrogen koji takođe postepeno raste. Nivo progesterona je i dalje nizak. Cervikalna sluz je suva. Bazalna temperatura je i dalje niska.

Od 8. do 11. dana ciklusa.Folikuli sazrevaju i povećavaju sekreciju hormona estrogena. Uglavnom će samo jedan folikul tokom narednih dana postati dominantni folikul koji poseduje zrelu jajnu ćeliju. Rast estrogena pospešuje stvaranje novog tkiva na endometrijumu (sloju na unutrašnje zidu materice). Novo tkivo se postepeno zadebljava i postaje sve više prokrvljeno kako bi priremilo uslove za usađivanje (implementaciju) oplođene jajne ćelije - embriona. Povišen nivo estrogena dovodi do promena u cervikalnoj sluzi te ona postaje vlažna, beličasta i lepljiva. 

Od 12. do 13. dana ciklusa.Cervikalna sluz postaje providna, klizava i rastegljiva, i signalizira da je ovulacija blizu. Moguće je ostati u drugom stanju u ovom periodu - jer sperma može da preživi i do 5 dana u reproduktivnom traktu žene. Zbog toga seksualni odnos u ovom periodu može dovesti do trudnoće - iako je ovulacija još nekoliko dana daleko.

 Ovulacija:


14. dan ciklusa.Kako se ovulacija bliži, dotok krvi do jajnika se povećava i ligamenti se kontrahuju približavajući jajnik bliže jajovodu (Falopijevoj tubi) . Na ovaj način, jajna ćelija će, kada se oslobodi, lakše naći put u jajovod. Estrogen dramatično raste što izaziva nagli skok LH hormona. Ovaj skok LH hormona deluje kao okidač na dominantni folikul koji puca i izbacuje zrelu jajnu ćeliju, u procesu koji se zove ovulacija.

U narednih 12 sati od ovulacije bazalna temperatura tela (BTT) naglo skače (za nekoliko decimala) i ostaje povišena do kraja ciklusa. Neposredno pre narednog ciklusa (1 dan pre) BTT beleži nagli pad što je izvestan znak da se bliži menstruacija. Ukoliko je, međutim, došlo do trudnoće BTT ostaje povišena i predstavlja jedan od prvih znakova trudnoće. Neposredno pre ovulacije cervikalna sluz dobija teksturu belanceta što omogućava lakše kretanje spermatozoidima ka jajnoj ćeliji. 


 Lutealna faza:

15. do 22. dana ciklusa. Nakon oslobađanja jajne ćelije, dominanti folikul se pretvara u strukturu koja se naziva žuto telo (corpus luteum). Ova struktura počinje da proizvodi progesteron, i male količine estrogena. Ova kombinacija hormona nastavlja da održava zadebljani sloj na unutrašnjem zidu materice. Cervikalna sluz postaje beličasta i gusta.
22. do 24. dan ciklusa. Progesteron je na najvišem nivou. 
25. dan ciklusa. Ukoliko ne dođe do trudnoće, žuto telo nestaje, a pad progesterona uzrokuje da sloj na unutrašnjem zidu materice počinje da se raspada - bliži se menstruacija. Cervikalna sluz je suva. Ukoliko je došlo do trudnoće, nivo progesterona ostaje povišen.
28. dan ciklusa. Estrogen se smanjuje, a progesteron naglo pada, što izaziva nagli pad bazalne temperature tela. Cervikalna sluz je gusta. Ukoliko niste trudni sutradan možete očekivati menstruaciju.
Ukoliko je došlo do trudnoće, visok nivo progesterona održava bazalnu temperaturu tela povišenom. 

Kalendar menstrualnog ciklusa:


Da li znate kada je počeo vaš prethodni ciklus i koliko je trajao? Ako ne, počnite da vodite evidenciju o svom ciklusu, jer vam to može dati dobar uvid u to da li je sve kako treba ili postoje neke neregularnosti na koje je potrebno obratiti pažnju. Iako neredovni ciklusi uglavnom ne predstavljaju razlog za brigu, ponekad oni mogu biti posledica određenih zdravstvenih problema.

Počnite tako što ćete beležiti dan početka menstruacije nekoliko meseci uzastopno kako biste ustanovili redovnost ciklusa.

Ukoliko želite dobro da upoznate šablon vašeg ciklusa, neko vreme možete da u kalendar beležite sledeće:

  • dan završetka menstruacije - koliko vam obično traje menstruacija? Da li je ovaj put trajala duže ili kraće?
  • obilnost krvarenja - da li vam se čini da je krvarenje obilnije ili slabije nego inače? Koliko često ste morali da menjte uložak? da li ste možda primetili krvne ugruške?
  • neuobičajeno krvarenje - da li ste možda imali krvarenje između dve menstruacije? Ovo često može biti simptom ovulacije, ali svako neuobičajeno krvarenje obavezno treba proveriti sa ginekologom. 
  • bol - opišite svaki bol koji dovodite u vezu sa menstruacijom. Da li je bol veći nego obično? Da li imate bolove tokom ciklusa, nevezane za menstruaciju? Veoma jake bolove, kao i bolove u donjoj karlici tokom ciklusa treba proveriti sa ginekologom.
  • ostale promene - da li ste primetili neke promene u raspoloženju ili ponašanju? Da li vas bole grudi pred početak menstruacije?

Moguće je da imate neregularne cikluse ukoliko primetite sledeće:

  • vremenski period između svakog ciklusa počinje da se menja, odnosno menstruacija stiže ranije ili kasnije skoro svaki mesec
  • imate obilnije ili oskudnije krvarenje nego obično
  • broj dana trajanja menstruacije značajno varira

Постави коментар

0 Коментари