Da li ste znali da poste 3 vrste suza?

Naučna saznanja o suzama uglavnom imaju temelje u latinskom jeziku. Na latinskom, suza je lacrima. Suze nastaju u lakrimalnoj žlezdi, koja se nalazi iznad oka, a ispod obrve. Reč "lakrimist" opisuje nekoga ko često plače- plačljivca.

Višak suza, koje proizvode suzne žlezde sliva se u suzne kanaliće, a odatle u nosnu šupljinu. Onda se meša sa sluzi i zbog toga dolazi do curenja nosa kad se plače.

Uobičajeno je da ljudi ismejavaju suze, jer one su ženskaste, samo služe privlačenju pažnje, melodramatične su. Nije u tim stavovima teško uočiti patrijarhalne pretpostavke o tome čemu se treba diviti, a šta ismejavati. 

Suze su OK. A njihova osnovna funkcija je da održava zdravlje očiju!!!

Tuga, sreća, briga, pa čak i PMS. Vrlo često ih ispratimo suzama.
Bilo da plačemo "kao kiša", ili prolivamo krupne, takozvane "krokodilske suze", uglavnom su odraz naših emocija i onoga što je organizmu neophodno da "izbaci iz sistema". Međutim, nisu sve suze iste. 


Suze su OK. A njihova osnovna funkcija je da održava zdravlje očiju!!!
Foto: Bum Magazin

Tokom hormonskih promena, poput trudnoće ili menopauze, žene su posebno osetljive na promene u bazalnom izlučivanju suza. Dodatno, kako starimo ono se smanjuje, pa to vodi do iritacija zbog suvoće oka. Situacija se može olakšati ukapavanjem veštačkih suza u oko ili korištenjem toplih obloga, koje se drže na očima nekoliko minuta.


Ljudsko telo proizvodi tri vrste: bazalne, refleksne i emotivne suze.


Bazalne suze:
Bazalne suze teku neprekidno. Stvaraju uljni sloj preko očnih jabučica i sprečavaju njihovo isušivanje. Na taj način čiste i podmazuju oči. Na taj način spoljašnju površinu očiju, čine glatkom i pomažu nam da bolje vidimo.


Refleksne suze:
Pomažu da se oči očiste i odbrane od iritanata, uključujući i čestice prašine ili gasa na bazi sumpora, koji se oslobađa, kada se nožem seče sirov luk. Luk izlučuje lakrimatorni faktor, koji služi za odbijanje opasnih predatora. Kako biste smanjili taj učinak, pre sečenja, luk držite u frižideru, a zatim koristite oštar nož, kako biste smanjili oslobađanje tog sastojka.


Psihogenične (emotivne) suze:
Koje prolivamo iz emotivnih razloga. Emotivne suze sadrže hormone na bazi proteina, poput leucin-enkefalina, koji ublažava bol, za razliku od bazalnih i refleksnih suza, koje to ne sadrže, i zbog tog sastava su gušće i padaju sporije. Ta gustoća je intrigantna, jer što duže suzi treba da se spusti licem, to će je pre neko primetiti i razaznati, koji signal šalje. Da, suze su i društveni signal. 
Emotivne suze su one, koje krenu, kada gledate film u kojem umre pas. Njih ne možete kontrolirati. Srce vam počinje jače kucati, znoj će vas obliti i počećete plakati. U tim suzama nalazi se stresni hormon ACTH.

Plakanje
je izuzetno snažan vizuelni izraz osećanja, koji koristimo i pre nego što progovorimo. 
To je moćan komunikacijski, ali i moćan manipulativni uređaj. Takođe, nekim ljudima plakanje, otežava da prikriju svoja osećanja, kada su usred ekstremnog emocionalnog stanja. Studije su pokazale da se plakanjem izlučuju oksitocin i endorfin, hormoni, zbog kojih se osećamo bolje. Plakanjem dobijamo i socijalnu podršku, pa se opet osećamo bolje.

Ustanovljeno je da stres utiče na učestalost plakanja, tačnije teskoba koju određena osoba u tim trenucima oseća. Učestalo plakanje, može da bude i znak depresije, koja se najčešće prepoznaje po gubitku energije i apetita, poremećaju raspoloženja i osećaju tuge.

X hromozomi su razlog, zašto žene češće plaču u odnosu na muškarce. S druge strane, muške suze su krupnije od ženskih, zbog čega pripadnicama nežnijeg pola treba manja količina suza da bi potekle niz obraze. Baš zbog toga što su krupnije, muškarcima je lakše nego ženama da ih obrišu ili prikriju. I muškarci plaču!!!

Suze naviru na oči i u trenucima umora i neispavanosti. Osobe koje u proseku spavaju između 4-5h, s vremenom postaju tužnije i razdražljivije, pa lako briznu u plač, čak i kada naizgled ne postoji konkretan razlog za takvu vrstu emocionalnog pražnjenja.

Постави коментар

0 Коментари