Suvo oko. Peckanje, svrab, osečaj peska u očima

Ukoliko ste tokom vožnje, čitanja ili neke druge svakodnevne aktivnosti osetili peckanje, svrab, iritaciju i osećaj prisustva prašine u očima, vrlo je moguće da patite od sindroma suvog oka. Jedno od najčešćih problema oka, koje mnogi imaju, a da čak i ne znaju, ima 60 miliona ljudi širom sveta, a ukoliko se na vreme ne tretira, može dovesti do ozbiljnih oštećenja rožnjače.

Bolest suvog oka je vrlo česta hronična bolest, kod koje suze prebrzo isparavaju sa površine oka ili se ne stvaraju dovoljno efikasno. Oči su zato izloženije faktorima okoline jer ih suze vlaže, štite i omogućuju jasan vid.


Faktori koji mogu izazvati ili doprineti pogoršanju ovog zdravstvenog problema su: suv i zagađen vazduh, vetar, hladnoća, klima uređaji, rad za računarom, vožnja automobila, dim cigarete ili korišćenje kontaktnih sočiva. Od sindroma suvog oka pati oko 75% stanovništva starijeg od 65 godina, i to češće žene nego muškarci.

Suvo oko nastaje usled narušavanja suznog filma, koji normalno pokriva površinu oka, obezbeđujući jasan vid i vlažnost, kao i zaštitu od spoljnih agenasa.

Bolest suvog oka je vrlo česta hronična bolest, kod koje suze prebrzo isparavaju sa površine oka ili se ne stvaraju dovoljno efikasno. Oči su zato izloženije faktorima okoline jer ih suze vlaže, štite i omogućuju jasan vid
Foto: Mojeoko.rs

Oštećenje suznog filma može dovesti do nelagodnosti, smetnji u vidu i oštećenja površine oka, a ukoliko se suvo oko neadekvatno tretira, može dovesti do slabljena vida, infekcije, ulceracije ili oštećenja rožnjače. Pacijenti koji imaju problem suvog oka pate i do 4 puta više od drugih pacijenata, a najveće smetnje imaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što su vožnja, čitanje, rad na računaru ili gledanje televizije.

Ukoliko ste primetili neke od navedenih simptoma, preporuka je pregled kod oftalmologa, a neki od saveta su da se obezbede prirodni uslovi osvetljenja i temperature, da se prave pauze u radu, da se češće trepće kao i da se konzumira hrana bogata omega 3 masnim kiselinama. Jedno od rešenja mogu biti i veštačke suze, koje imaju gotovo isti sastav kao prirodne i ne sadrže nikakve konzervanse.


Simptomi suvog oka:

Simptomi suvog oka veoma su različiti. Možete osetiti grebanje ili bockanje u očima ili imate osećaj  kao da vam je pesak ili nešto drugo upalo u oko.  U isto vreme, oči vas peku, crvene su i natečene, a često se ujutru budite i sa zalepljenim kapcima. Zbog svih ovih simptoma, oči su umorne i najradije biste ih samo zatvorili. Možda čak osećate jak pritisak ili bol u oku. To je zbog stresa koji doživljavaju žlezde kapka i rožnjače. Pored toga i prekomerno suzenje može biti simptom suvog oka. To se dešava kada suzna tečnost nije dovoljna i slabo je raspoređena po oku. Rožnjača postaje previše suva, što uzrokuje još veće stvaranje tečnosti u suznim žlezdama, koja, međutim,  po sastavu nije prikladna i ne zadržava se na površini oka. Preosetljivost na svetlost je važan znak. Pojavljuje se kada je rožnjača već oštećena. Takvo stanje može prouzrokovati opšte slabljenje vida. 

Kada radite za računarom trepćete samo 4-5 puta u minuti, zato su rožnjača i vežnjača neravnomerno navlažene. Ako tome dodamo još i naprezanje očiju, blještanje i refleksiju od ekrana računara, često i suv vazduh u kancelarijama, takav je posao vrlo naporan za oči.


Lečenje suvog oka:

U zavisnosti od uzroka nastanka suvo oko se nekada ne može izlečiti. Simptomi koji su prilično iritirajući se mogu otkloniti.
-Ukapavanje veštačkih suza. Postoji jako veliki broj preparata veštačkih suza. Oftalmolog će utvrditi koja vrsta suza je najbolja za pacijenta.
-Neki pacijenti koriste kapi „koje uklanjaju crvenilo oka“. To su kapi koje sadrže vazokonstriktore koji sužavaju krvne sudove i zato je njihovo dejstvo takvo da oko „pobeli“. To je pogrešno. Krvni sudovi su se proširili zbog nedostatka suza, odnosno suvog oka. Kapi koje sužavaju krvne sudove, naročito ako se koriste duže vreme prestaju da deluju na krvne sudove i oni se nepovratno još više prošire.
-Nosioci kontaktnih sočiva moraju ukapavati posebne veštačke suze koje se mogu ukapavati preko sočiva
-Uvek voditi računa o vlažnosti vazduha u prostorijama u kojima se dugo boravi
-Kod težih slučajeva koriste se kapi Restasis (Cyclosporin) koje dovode do pojačanog lučenja suza
-Smanjivanje oticanja suza kako bi se zadržala što veća količina na oku. To se radi uz pomoć čepića napravljenih od silikona koji se stavljaju u suzne tačkice na unutrašnjem uglu ivica kapaka i na taj način se smanjuje oticanje suza. Za pacijente sa jako izraženim simptomima suvog oka to može biti privremeno ili trajno rešenje. Ovi čepići nazivaju se punctual plug.

Saveti kako prevenirati suvo oko: 

Nikako ne trljati oči, pravilno skidati šminku, bez jakog pritiskanja, izbegavati zadimljeno okruženje i praviti pauze tokom čitanja ili rada na računaru. Važno je koristiti i naočare sa zaštitom od UV zračenja, a korisno rešenje su i kapi koje možete koristiti neograničeno i koje nemaju nikakve štetne posledice.


Постави коментар

0 Коментари