Grejvs Bazedovljeva bolest

Svi smo bar jednom u životu čuli za onu čuvenu rečenicu profesora: "Knjiški primer". Bilo da se radilo o zadatku iz matematike, fizike, geometrije ili u našem slučaju nekoj bolesti. Kako god, tada nam se ta rečenica nikako nije sviđala, jer je bilo neko nepisano pravilo, da tu rečenicu uglavnom izgovara najstroži profesor u školi ili na fakultetu. Ali, što se tiče našeg fakulteta i opširnog gradiva sa bezbroj simptoma i znakova, knjiški primeri su itekako pomagali. Pa tako je popularna pevačica sa naših prostora Jelena Rozga, itekako pomogla da zapamtimo sve simptome Grejvs Bazedovljeve bolesti. 
Uvek su novinari isticali Rozginu vitku figuru i dobar glas, a još bolji metabolizam. Da se odmah razumemo, nije Jelena Rozga zgodna samo zato što ima problema sa štitnom žlezdom. Ona je zgodna, zbog bezbroj faktora, pre svega genetike, ishrane, fizičke aktivnosti, pa tek na kraju bolesti. Ali kada ste studenti medicine, a poznata vam je neka osoba koja ima neku bolest, koja gle čuda piše na vašem ispitnom pitanju, trema vas trese na maksimumu, onda vam ostaje parola snađite se.Pa kad opišete izgled Jelene Rozge, naravno donekle, ostatka gradiva se kasnije već nekako setite, onda dobijete kompletnu kliničku slike ove bolesti i već ste pola pitanja ispričali i šansa da ovaj ispit završite sa pozitivnim ishodom je sve veća. A zašto je Jelena Rozga knjiški primer ove bolesti, pokušaćemo u narednom tekstu da to pokažemo. 

Januar se obeležava, kao mesec svesnosti o tiroidnoj žlezdi, sa ciljem da se podstakne blagovremena dijagnostika i adekvatno lečenje bolesti štitne žlezde, najveće endokrine žlezde u ljudskom organizmu, koja se nalazi na prednjoj strani vrata oko dušnika. Tiroidni hormoni regulišu brojne biohemijske procese u organizmu, koji su ključni za normalan rast i razvoj, metabolizam i neurološku aktivnost, dok neposrednim uticajem na mnoge organe menjaju njihovu funkciju. Dva najčešća oblika tiroidne disfunkcije su hipotiroidizam (smanjena funkcija) i hipertiroidizam (pojačana funkcija štitaste žlezde).

U Srbiji svaka 10 osoba ima problem sa radom štitne žlezde, bilo da je reč o povećanoj ili smanjenoj funkciji same žlezde. U poslednje vreme problemi sa štitnom žlezdom su postali sve češća pojava kod mladih ljudi. Simptomi se sporo ispoljavalju, a ukoliko se ne reaguje na vreme, može dovesti do niza komplikacija. 

Gejvs Bazedovljeva bolest je organ specifična autoimuna bolest, koja se karakteriše stvaranjem autoantitela, koja se vezuju za TSH receptore, uzrokujući prekomernu stimulaciju tireocita, hipertiroidizam (povećana funkcija štitaste žlezde) i pojava difuzne toksične strume (uvećanje cele štitaste žlezde).


Gejvs Bazedovljeva bolest je organ specifična autoimuna bolest, koja se karakteriše stvaranjem autoantitela, koja se vezuju za TSH receptore, uzrokujući prekomernu stimulaciju tireocita, hipertiroidizam (povećana funkcija štitaste žlezde) i pojava difuzne toksične strume (uvećanje cele štitaste žlezde)
Foto: Studentski Dnevni List


Bolest je dobila ime u prvoj polovini 19. veka, prema irskom lekaru Robertu Grejvs-u (Robert Graves), koji je opisao nekoliko bolesnika u Londonskom medicinskom žurnalu 1835. godine. Prvi opis bolesti je zapravo dao Kaleb Pari (Caleb Pary), 10 godina ranije. U Evropi bolest je poznatija po imenu nemačkog lekara opšte prakse iz Merzeburga, Karl fon Bazedova (Karl von Basedow). Zbog lakšeg prepoznavanja bolest se zove Grejs Bazedovljeva. 

Bazedovljeva bolest se odlikuje sa tri upadljive kliničke slike:
1. Hiperaktivnost tiroidne žlezde (hipertiroidizam),
2. Zapaljenje i otok tkiva oko očiju (Grejsova oftalmopatija) i
3. Zadebljanje kože u donjoj trećini nogu (pretibijalni miksedem).

Većina bolesnika ne mora da ispolji sve tri grupe promena, očne promene nalaze se kod 50% pacijenata, ali su izražene samo kod 5% bolesnika. Promene na nogama javljaju se kod 10% bolesnika, obavezno uz teške promene na očima. Očne promene su najčešće u stepenu blage iritacije, svraba i crvenila konjuktiva, tamne pigmentacije kapaka i retkog treptanja, što bolesniku daje napet izraz. 

Faktori rizika Grejs Bazedovljeve bolesti:

Uprkos tome, što svako može da oboli, postoje faktori rizika, koji povećavaju šansu da osoba oboli od ove bolesti. 
U te faktore spadaju:
  • Familijarna predispozicija,
  • Pripadnost ženskom polu, mada mogu da obole i osobe muškog pola, ali znatno ređe,
  • Starosna dob (obično obolevaju osobe između 30 i 50 godina, ali obično obolevaju osobe oko 40. godine),
  • Postojanje autoimunog poremećaja (reumatoidni artritis ili dijabetesa tipa 1),
  • Stres (pogotovo kod osoba sa familijarnom predispozicijom!!!),
  • Trudnoća (posebno bitno, kod osoba sa familijarnom predispozicijom!!!),
  • Pušenje.

Simptomi bolesti:
  • Anksioznost i preterana razdražljivost,
  • Pojava drhtanja u šakama ili prstima,
  • Neobjašnjiv gubitak telesne mase,
  • Uvećanje štitne žlezde,
  • Preterana osetljivost kože,
  • Pojačano znojenje kod žena,
  • Topla vlažna koža,
  • Mišićna slabost,
  • Pojava otoka na prednjoj strani vrata,
  • Učestala potreba za pražnjenjem creva,
  • Oticanje očnih jabučica i kapaka- Grejvsova oftalmopatija (nastaje kada se inflamacija ili druge sistemske reakcije prošire na mišića i tkiva oko očiju. Simptomi oftalmopatije su: egzoftalamus- izbačene, odnosno izbuljene oči, povećan pritisak i bol u očima, osećaj grebanja u očima i kapcima, pojava crvenila ili upale unutar očiju, natečeni ili upali kapci, pojava duplog vida, gubitak vida),
  • Poremećaj menstrualnog ciklusa,
  • Povećanje krvnog pritiska (hipertenzija),
  • Erektilna difunkcija ili znatno umanjen libido kod muškaraca,
  • Grejvsova dermopatija- pojava zadebljane crvene kože na cevanicama,
  • Palpitacije – ubrzan ili poremećen ritam kucanja srca,
  • Kosa i nikti su lako lomljivi,
  • Poremećaj sna,
  • Moguća pojava depresije.

Dijagnostikovanje Gejvs Bazedovljeve bolesti:

Anamneza sa tipičnom kliničkom slikom i objektivnim pregledom je dovoljna da se posumnja na Gravesovu bolest. Potrebno je uraditi laboratorijske analize u smislu nivoa tiroidnih hormona i TSH (tireostimulišući hormon) u krvi gde je TSH- vrlo nizak, a T3 i T4- povišeni, a pored njih se kontrolišu i vitamin B12, trigliceridi, glukozaholesterol, zbog jako ubrzan metabolizma, veoma mali procenat pacijenata ima povišene ove vrednosti.
Rade se serološki testovi, čija je svrha dokzivanje prisustva autoantitela u krvi. Rutinski se vrši i ultrazvuk štitaste žlezde i scintigrafija sa radioaktivnim jodom, koja pokazuje pojačano nakupljanje joda u žlezdi.
Vrlo retko se koriste skener (CT) i nuklearna magnetna rezonanca (NMR), poznato pod nazivom hiperfunkcionalni "vruć" čvor, rezervisani su za slučaje kompresije ostalih tkiva i organa i za preoperativnu pripremu.


Lečenje bolesti:

Lečenje obuhvata medikamentnu terapiju, terapiju radioaktivnim jodom i operativnu terapiju.
Medikamentna terapija- podrazumeva primenu antitiroidnih lekova, koji pripadaju grupi tionamida (metimazol i propiltiouracil). Ovi lekovi se nakupljaju u štitnoj žlezdi i deluju, tako što blokiraju sintezu tiroidnih hormona. Terapija tireosupresivima treba da traje 12-18 meseci.
Terapija radioaktivnim jodom- je neinvazivna metoda lečenja, koja podrazumeva oralno uzimanje radioaktivnog joda. Nakon uzimanja kapsule, jod se nakuplja u štitnoj žlezdi i razara ćelije, koje pojačano rade, a to za posledicu ima smanjenje sinteze hormona štitne žlezde. Terapija radioaktivnim jodom se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, a ne savetuje se ni osobama koje planiranju potomstvo u narednih godinu dana posle primene ove terapije.
Operativno lečenje- podrazumeva totalnu ili subtotalnu tiroidektomiju (uklanjanje jednog dela ili kompletne štitne žlezde).
Betablokatori- mogu da pomognu u smanjenju nekih simptoma bolesti.



Najteža komplikacije je svakako tireotoksična kriza ili "tireotoksična oluja", koja je teško i urgentno kliničko stanje, gde ako se ne započne lečenje odmah, bez dužeg čekanja na opservaciju, prognoza tireotoksične krize je fatalna. Manifestuje se različitim kliničkim znacima i simptomima:

  • Povišena temperatura sa suvom, toplom, vlažnom kožom i cijanotičnim usnama,
  • Pojava obilnog znojenja, malaksalost, delirijum i žutica,
  • Dehidratacija sa pratećim kardiovaskularnim i neuropsihijatrijskim poremećajima, izazvanim poremećanjem u želudačnocrevnom sistemu, poput proliva i povraćanja,
  • Izražena hipertenzija, tahikardija i do 200 otkucaja/min, aritmija tipa pretkomorske fibrilacije ili flatera,
  • Srčana slabost hiperkinetičkog tipa koja se manifestuje snažnim pulsom, ubrzanom cirkulacijom krvi,
  • Neuropsihijatrijski poremećaji poput tremora, anksioznosti, konfuzije, psihomotornog nemira i najtežeg poremećaja- kome.

Pored tireotoksične krize, kao najteže komplikacije, postoje i nešto blaže komplikacije poput:

  • Pobačaja,
  • Prevremenog rođenja deteta,
  • Disfunkcije štitne žlezde kod fetusa,
  • Usporena stopa rasta fetusa,
  • Preeklampsija i zatajenje srca majke,
  • Osteoporoza.
Sad kad ste pročitali sve do kraja i videli, koji su to sve simptomi i kako izgledaju osobe obolele od ove bolesti, da li možete da kažete da Rozga ne podseća na taj čuveni knjiški primer, dobro ne skroz, što je naravno najbolje po nju, jer joj bolest nije toliko napredovala, a dobro i po nas, jer smo morali nešto i da naučimo iz knjiga, ono što nismo imali prilike da vidimo na Jeleni Rozgi. Hvala joj na tome, jer nas je naterala da ipak naučimo sve simptome, neke slikovito, neke iz knjige, ali kako god, mi smo položili ispit, malo zahvaljujući njoj, malo zahvaljujući našem znanju. Ona nam je samo pomogla da savladamo najveći udar treme i uzbuđenja, a mi joj želimo, da još dugo dugo tako dobro peva i da niže još mnogo mnogo hitova i da nikad ne skida osmeh sa lica. Nadamo se da Vam se dopao ovakav vid članka, pišite nam u komentarima, da li Vas Jelena Rozga podseća na osobe, koje boluju od ove bolesti, koji su bili vaši simptomi ili nekoga iz vašeg okruženja, slobodno nam postavljajte pitanja u komentarima, a mi ćemo se potruditi, da u što kraćem vremenskom periodu, dobijete što bolji odgovor. 

Постави коментар

0 Коментари