Lekovi i trudnoća

Svi smo čuli za trudnoću, kao za drugo stanje, a to drugo stanje sa sobom nosi i neke zabrane. Pa tako doktori najčešće savetuju, da se tokom trudnoće, ukoliko je to moguće, izbegava uzimanje lekova. Ovo se posebno odnosi na prva 3 meseca trudnoće, kada se formiraju svi bebini organi, ali u modernom vremenu u kojem živimo, mnoge žene baš ne primete da su trudne i smatrajući da nisu trudne, popiju neke lekove, koji su im potrebni u datom momentu. Zato Vas molimo, kada saznate da ste trudne, bilo da ste saznale neposredno nakon začeća ili posle 2 ili 3 meseca, obavezno recite svom ginekologu, koje lekove ste pili, jer ima lekova zbog kojih, mora da se prekine trudnoća, zbog njihove štetnosti na plod i njegov dalji razvoj. 


Ipak, ne uzimanje lekova tokom cele trudnoće, u velikom broju slučajeva nije moguće. Bakterijske infekcije, koje zahtevaju antibiotike, nisu retke kod trudnica, a mnoge trudnice imaju hronična stanja ili bolesti, koje zahtevaju da se terapija lekovima ne prekida. 


Jako je važno da napomenete doktoru, ukoliko već uzimate neke lekove, ili ste ih uzimali, pre nego što ste saznali da ste u drugom stanju, kako bi doktor mogao da proceni rizike i odredi najbezbedniju terapiju za dalje ili preporuči prekid trudnoće (to se dešava u jako malom broju slučajeva, ali opet dovoljnom da pomenemo da i to do toga može da dođe)
Foto: Bebologija


Jako je važno da napomenete doktoru, ukoliko već uzimate neke lekove, ili ste ih uzimali, pre nego što ste saznali da ste u drugom stanju, kako bi doktor mogao da proceni rizike i odredi najbezbedniju terapiju za dalje ili preporuči prekid trudnoće (to se dešava u jako malom broju slučajeva, ali opet dovoljnom da pomenemo da i to do toga može da dođe).


Lekovi koji se smatraju "sigurnim", odnosno nose mali rizik tokom trudnoće i dojenja su:
  • Paracetamol protiv bolova i povišene temperature, već mnogo godina trudnice ga koriste kao lek protiv bolova i za spuštanje povišene temperature i to bez ikakvih vidljivih štetnih efekata po samu trudnoću ili razvoj bebe, zvanična je preporuka trudnicama da koriste najmanju moguću dozu koja ostvaruje dejstvo i da je koriste u što kraćem vremenskom periodu,
  • Antibiotici (Amoksicilin, Ampicilin, Panklav, Cefaleksin i Cefazolin, Eritromicin, Klindamicin, Augmentin),
  • Antacidi- za suzbijanje gorušice (Rupurut, Gelusil lak, Gastal, Altacid),
  • Probiotici protiv dijareje,
  • Antihistaminici za alergije u obliku spreja, kapi za nos ili oči (Allegra, Claritine, Cetrizine, Calmaben),
  • Lekovi protiv kašlja, koji ne sadrže alkohol,
  • Laksativi na bazi vlakana,
  • Lekovi protiv mučnine (Klometol, Ondasan),
  • Sprejevi za nos (obavezno pridržavanje preporuke o dužini korišćenja- Operil P),
  • Lekovi za hipertenziju (Labetadol i Metildopa).

Određeni lekovi ne spadaju u "sigurnu grupu" za korišćenje tokom trudnoće i dojenja, pa se njihova primena bazira na proceni doktora o odnosu rizika i koristi leka. U tu grupu spadaju:
  • Antibiotici (Baktrim, Ciprofloksacin, Doksicilin, Tetraciklin). Hemomicin pripada azitromicininima, za koje, ne postoje dovoljno istraživanja o bezbednosti u trudnoći. Zbog toga stoji upozorenje, da se ne savetuje u trudnoći, osim, ako doktor ne proceni da koristi uzimanja značajno prevazilaze rizike,
  • Antidepresivi,
  • Antikoagulansi,
  • Aspirin,
  • Ibuprofen (BRUFEN), o kojem smo opširnije pisali na linku, tu možete pročitati sve o BRUFENU, koje su indikacije, kontraindikacije i neželjeni efekti i najvažnije, da li sme da se pije u kombinaciji sa alkoholom.

U lekove čija se primena izričito ne preporučuje u trudnoći, osim ukoliko ih doktor specifično ne odobri:
  • ACE inhibitori za lečenje hipertenzije, 
  • Dekongestivi za olakšavanje nosnog zapušenja,
  • Lekovi za cistične akne,
  • Lekovi za psorijazu i reumatoidni artritis,
  • Valproinska kiselina za lečenje biopolarnih poremećaja i epilepsije.

Lekovi za smirenje su posebna grupa lekova u trudnoći:

U lekove za smirenje, najčešće se ubrajaju benzodijazepini, kao što su bensedin, bromazepam, lorazepamxanax, valijum. Njihova primena u trudnoći se prepisuje, samo onda, kada doktor proceni da su koristi leka, veći od rizika, koje nosi. 
Ne postoje dovoljno jasna saznanja o uticajima ovog leka na bebu. Neka istraživanja sugerišu da postoji povišen rizik za pojavu rascepa usne i nepca (zečije usne), kod korišćenja ovih lekova u prvom trimestru. S obzirom da ovi lekovi nose niz neželjenih dejstava kod odraslih, to se takođe odnosi i na bebu. Utvrđeni su slučajevi simptoma intoksikacije kod novorođenih beba, kao što su pospanost, smanjen mišićni tonus i teškoće sa disanjem. Zabeleženi su i simptomi odvikavanja, kod novorođenih beba, kao što su uznemirenost, poremećaj sna i napadi. 
Kod žena, koje dugoročno koriste ove lekove i žele da prekinu njihovo korišćenje pre trudnoće, najbolje je da to urade postepeno, u periodu dužem od mesec dana. Na ovaj način smanjuje se rizik simptoma odvikavanja, ali i simptoma, koji su doveli do potrebe za ovim lekovima. Neke žene nažalost nisu u stanju da prestanu sa uzimanjem ovih lekova, zbog izraženih simptoma, ukoliko ih ne koriste. U tom slučaju, odluka o prekidanju, kao i o daljoj upotrebi ovog leka, treba da bude zasnovana na razgovoru sa psihijatrom ili doktorom drugih specijalnosti, koji ih je prepisao, idealno bi bilo da se razgovor obavi pre trudnoće.

Ono što se najviše savetuje trudnicama, a to je terapija na biljnoj bazi.
Od davnina prirodnim antibiotikom, smatraju se propolis, beli slez i različite lekovite biljke, kao što su brusnica, kopriva, crni slez, kamilica.
Propolis- ima antibakterijska i protivupalna svojstva.
Med, propolis i mleč- u trudnoći su potpora imunitetu, posebno u stanjima prehlade.
Beli luk- koristi se u borbi protiv infekcija, a potvrđena je njegova delotvornost protiv mnogih bakterija, uključujući i one, koje su postale otporne na antibiotike.
List brusnice- sadrži arbutin, koji je antibiotik i diuretik, koristi se u lečenju infekcija urinarnog trakta.
Kopriva- se koristi za lečenje urinarnih tegoba, podstiče mokrenje, pomaže kod alergija i jača imunitet.
Crni slez- pomaže kod infekcija disajnih puteva, kao i bolesti urinarnog trakta.
Kamilica- ima snažno protivupalno dejstvo, pojačava izlučivanje mokraće i deluje protiv različitih bakterija u mokraći.

Iako svi ovi prirodni preparati deluju bezazleno, obavezno se konsultujte sa doktorom i nemojte ih uzimati na svoju ruku, jer neki od njih mogu imati neželjene efekte, dok drugi mogu pojačati ili smanjiti dejstvo lekova koje uzimate.

Постави коментар

0 Коментари