Lipofuscin

Lipofuscin je proizvod oksidacije nezasićenih masnih kiselina i može biti simptom oštećenja membrane ili oštećenja mitohondrija i lizozoma. Osim velikog sadržaja lipida, poznato je da lipofuscin sadrži šećere i metale, poput živu, aluminijum, gvožđe, bakar i cink. Sastoji se još i od oksidativnih proteina (30-70%) i lipida (20-50%).


Nakupljanje materijala sličnog lipofuscinu može biti rezultat neravnoteže između mehanizama stvaranja i odlaganja. Takvo se nakupljanje može indukovati kod pacova, primenom inhibitora proteaze (leupeptin), nakon tri meseca, nivo materijala sličnog lipofuscinu, vraća se u normalu, što ukazuje na delovanje značajnog mehanizma zbrinjavanja. Neke studije kažu da "pravi lipofuscin" nije razgradljiv in vitro i pored toga, zadržava se in vivo tokom dužeg vremenskog perioda. 

Lipofuscin se često smatra pigmentom starenja, pokazujući stopu nakupljanja koja je u obrnutoj korelaciji s dugovečnošću. Stiče se utisak da lipofuscin, iako se još uvek smatra bezopasnim proizvodom za trošenje i habanje, može imati višestruke negativne učinke. Ometanjem važnog autofagijskog procesa, kojim se razgrađuje većina istrošenih ćelijskih komponenti, može sprečiti ćelijsku obnovu i unaprediti nakupljanje oštećenih ćelijskih sastojaka. Zbog vezanja prelaznih metala, poput gvožđa i bakra, čini se da lipofuscin vrši senzibiliziciju lizozoma i ćelija na oksidativni stres.
Od značaja je za patogenezu makularne degeneracije, povezane sa godinama, tako što taloženje lipofuscina ometa fagocitnu aktivnost epitelnih ćelija pigmente retine i takođe senzibiliše njihove lizozome na plavom svetlu.


Lipofuscin je proizvod oksidacije nezasićenih masnih kiselina i može biti simptom oštećenja membrane ili oštećenja mitohondrija i lizozoma. Osim velikog sadržaja lipida, poznato je da lipofuscin sadrži šećere i metale, poput živu, aluminijum, gvožđe, bakar i cink. Sastoji se još i od oksidativnih proteina (30-70%) i lipida (20-50%)
Foto: Wikipedia


Akumulacija lipofuscina u oku, glavni je faktor rizika uključen u degeneraciju makule i Stargardtovu bolest, kao i nasledni juvenilni oblik makularne degeneracije. U perifernom nervnom sistemu abnormalno nakupljanje lipofuscina poznato kao lipofuscinoza, povezano je sa naslednim neurodegenerativnim poremećajima – neuronskim ceroidnim lipofuscinozama, od kojih je najčešća Battenova bolest

Patološko nakupljanje lipofuscina je uključeno u Alzheimerovu bolest, Parkinsonovu bolest, amiotrofičnu lateralnu sklerozu, određene lizosomske bolesti, akromegaliju, atrofiju denervacije, lipidnu miopatiju, hroničnu opstruktivnu plućnu bolest i centronuklearnu bolest. Akumulacija lipofuscina u miokardu direktno se odražava na pojavu hronološkog starenje, a ne na patologiju srca, što bi nekako bilo logično. 

Starenje započinje trenutkom rođenja i neizbežan je proces života čoveka, pa tako i životinja. Statistički podaci, poslednjih godina, ukazuju da se prosečan ljudski vek značajno produžio u odnosu na prethodne vekove, a što je najverovatnije došlo kao posledica tehnološkog napretka i razvoja medicine i farmakologije. Čitavi timovi naučnika se neprestano trude da taj proces razjasne i na neki način uspore, ne bi li produžili stvaralačke aktivnosti čoveka.


Постави коментар

0 Коментари