Klempave uši. Otapostaza

Klempave uši (otapostaza) ne utiče na sluh i zdravlje deteta, ali može da bude veliko psihičko opterećenje i da stvori komplekse od kojih se dete teško oslobađa, posebno kada krene u vrtić ili školu.

Veliku ulogu igra nasledna karakteristika, a može da bude i posledica štetnih uticaja u majčinom stomaku.Češće nasleđuju dečaci, ali neretko je nasleđuju i devojčice.

Klempave uši (otapostaza) ne utiče na sluh i zdravlje deteta, ali može da bude veliko psihičko opterećenje i da stvori komplekse od kojih se dete teško oslobađa, posebno kada krene u vrtić ili školu
Foto: Online doctor

Razvoj ušne školjke:
Ušna školjka razvija se od šest kožnih nabora, koji se rastom spajaju i formiraju je, što se događa u embrionalnoj fazi razvoja, najčešće do 12. nedelje. Nije sigurno koji gen je odgovoran za nasleđivanje klempavih ušiju, pa se često događa da se rodi klempavo dete u porodici gde niko nije imao takav problem, ali i obrnuta situacija, da i otac i majka imaju klempave uši, dok su uši njihovog mališana sasvim normalne. Iako to nije “strašan” i nerešiv problem, ne utiče na sluh i zdravlje deteta, klempavost može da bude veliko psihičko opterećenje i da stvori komplekse od kojih se dete teško oslobađa, posebno kada krene u vrtić ili školu, pa je zbog ove osobenosti izloženo podsmehu i ruganju vršnjaka. Psiholozi tvrde da roditelji češće prave problem zbog klempavih ušiju nego dete, pogotovo ukoliko su i oni imali isti problem, pa se plaše da njihovo dete ne bude predmet podsmeha i zadirkivanja. Zato insisitraju na operaciji vrlo rano, što nije dobro.
Devojčice su posebno osetljive, pa se može dogoditi da zbog toga budu vrlo povučene, da ne žele da vezuju kosu i da stvaraju pogrešnu predstavu da su ružne. To može jako loše da utiče na samopouzdanje i pravilno formiranje ličnosti, pa nemojte zanemarivati ovaj “problem”, pogotovo ukoliko dete stalno naglašava i ako ga opterećuje.
Retko je jednostrana, češće obostrana. Može biti sasvim blaga, jedva uočljiva, a retko je vrlo izražena. Često je kombinovana s nekom drugom anomalijom npr. sa povećanom, ili smanjenom ušnom školjkom. Otapostaza ne pravi funkcionalne, već samo estetske smetnje.

LEK za klempavost postoji i samo je jedan ,a to je operativno lečenje.



Operacija klempavih ušiju:

Iako se klempavost uočava u ranom detinjstvu, operacija se može raditi kod deteta nakon navršene 7 godine života. Ralog za to je, da ušna školjka u tom periodu ima definitivan izgled i položaj koji će imati celog života. Platični hirurg tu intervenciju može uraditi i u starijem uzrastu pacijenta, najveći broj pacijenata javlja u periodu od 12 do 14 godina, ali može da se uradi zahvat i u odraslom dobu.
Vrsta anaestezije zavisi od uzrasta pacijenta. Deca se operišu u opštoj anesteziji, a stariji pacijenti mogu se operisati u lokalnoj infiltrativnoj anesteziji (primenjuje se injekcija anestetika u ušnu školjku i iza nje).

Komplikaicije kod operacije klempavih ušiju:

Komplikacije kod operacije ušiju su ekstremno retke:
Otok i krvni podliv - U prvom periodu posle operacije može da se javi blagi otok na vratu, veoma retko krvni podliv u predelu iza ušne školjke ili na ušnoj školjci. Krvni podlivi se, ako uopšte nastanu, spontano povlače.
Formiranje hipertrofičnog ožiljka u predelu operativnog reza - Kod pacijenata koji su skloni formiranju grubih ožiljaka moguće je da ožiljak bude izraženiji. Primenom različitih preparata moguće je korigoavati nastali problem.
Pucanje rane posle skidanja konaca - Ako u postoperativnom periodu pacijent noću ne nosi elastični zavoj preko ušiju, pa se povredi u snu ili ga - neko povredi (povuče ga za uvo) može doći do pucanja ivica rane. Rizik od ove kompikacije je teoretski, ali se retko može desiti, ako deca iz okoline slučajno povuku dete za uvo.

Постави коментар

0 Коментари