Čokoladna cista jajnika

Ciste predstavljaju šuplju tvorevinu ispunjenu tečnim i/ili gustim sadržajem, može se javiti u okviru različitih organskih sistema, a mi ćemo pisati o cistama na jajnicima. Najčešće se javljaju u vreme reproduktivnog perioda žena, koji podrazumeva period najveće polne hormonske aktivnosti.

Gruba podela cisti na janicima je na funkcionalne i nefunkcionalne
Funkcionalne ciste: folikularne ciste (vodene ciste), ciste žutog tela (hemoragične ciste).
Folikularne (vodene ciste), su ciste koje se stvaraju u okviru oubičajnih hormonskih procesa u toku menstrualnog ciklusa (ovulacije), nastaju kao posledica neprskanja folikula jajnika. Svoju veličinu povećava nakupljanjem tečnosti unutar šupljine i može dostići veličinu između 3 i 10 cm. Najčešće su asimptomatske i samostalno puknu kroz par nedelja, što je asimptomatski ili eventualno praćeno lakšim bolovima u stomaku koji kratko traju.

Nefunkcionalne ciste: endometriotične ciste (čokoladne ciste).
Endometriotične ciste (čokoladne ciste) su benigne, često simptomatske i mogu uticati na fertilitet žena. Nastaju kao posledica postojanja sluzokože endometrijuma na ektopičnoj (nefiziološkoj) lokaciji. Endometrijum prolazi kroz svoje cikluse koji se završavaju menstrualnim krvarenjem. Isti ciklus se odvija i unutar endometriotične ciste. Kako je cista ograničena šupljina, menstrualna krv se tokom ciklusa nakuplja u šupljini  i vremenom stari, menja svoje hemijske osobine i postaje braon. Zbog toga je i dobila naziv čokoladna cista. Lep naziv za nešto što uopšte nije lepo. 


Čokoladne ciste su benigne, često simptomatske i mogu uticati na fertilitet žena. Nastaju kao posledica postojanja sluzokože endometrijuma na ektopičnoj (nefiziološkoj) lokaciji.
Foto: Žuto Uže

Endometrioza može da izazove čokoladne ciste na jajnicima, ali pored toga može da zahvati i jajovode i da dovede do njihovog začepljenja, pa tako kod 75% žena u reproduktivnom dobu može da bude uzrok steriliteta.


Klinička slika čokoladne ciste:

Glavni i najčešći simptom ćokoladne ciste jajnika je karlični bol. Bol je obično srazmeran proširenosti bolesti, iako neke žene ne osećaju, ili osećaju vrlo mali bol, uprkos znatnoj raširenosti i uznapredovanoj bolesti, bol može biti intenzivan. Prateći simptomi koji se mogu pojaviti:

  • bolne menstruacije (dismenoreja), 
  • hronični bol (u donjem delu leđa i karlici, ili trbušni bol),
  • bolna peristaltika i defekacija, 
  • bolno i učestalo mokrenje,
  • obilno menstruacijsko krvarenja (menoragija),
  • mučnina i povraćanje,
  • premenstrualno ili intermenstrualno mrljasto krvarenje,
  • nelagodni i bolni seksualni odnosi (dispareunija).

Dijagnostika čokoladne ciste: 


Lekar može posumnjati na postojanje bolesti ukoliko se žena žali na jake menstrualne grčeve ili bolove tokom odnosa, međutim mnoge pacijentkinje koje pate od ovog poremećaja ne osećaju nikakve tegobe. Dijagnoza se može potvrditi isključivo pomoću laparoskopije. Ona omogućava lekaru pogled u unutrašnjost karličnog regiona, kao i pregled reproduktivnih organa kako bi se potvrdilo prisustvo endometrioze. Hirurg može videti površinu materice, jajovode, jajnike i druge karlične organe. Može vizuelno potvrditi prisustvo endometrioze i odrediti stepen oboljenja. Tokom laparoskopije može se pristupi i tretmanu endometrioze.


Terapija čokoladne ciste: 


Terapija endometrioze predstavlja primenu hormonskih preparata (kontraceptivne pilule) ili primena laparoskopskih ili klasičnih hirurških metoda. Oporavak posle laparoskopske operacije je kratak, a operacija je obavezna, jer nelečena cista može dovesti do neplodnosti žene. Ne može u potpunosti da se izleči, već se samo drži pod kontrolom primenom određenih kontraceptivnih pilula u kontinuiranom režimu doziranja (bez sedmodnevne pauze između terapije). Ako je endometrioza u uznapredovalom stadijumu, a operacija nije dovela do poboljšanja, pacijentkinja može ostvariti trudnoću uz pomoć tretmana VTO.

Постави коментар

0 Коментари