Upala bešike. Uzrok, simptomi i lečenje

Zapaljenje mokraćne bešike ili Cistitis je upala sluzokože bešike koju izazivaju uzročnici iz mešovite mikroflore. Najčešće je to Escherihia coli, Proteus mirabilis, Klebsiella spp... Češće se javlja kod žena zbog anatomske blizine drugih organa iz kojih infekcija lakše dolazi do urinarnih puteva i bešike.


Učestalost javljanja upale bešike:

I muškarci i žene imaju mokraćnu bešiku i uretru, ali je ona anatomski različite građe. Zbog toga su žene predisponiranije za javljanje infekcija bešike, zbog kratke mokraćne cevi kroz koju bakterije lako prolaze. Oko 10% žena ima urođeno veći broj receptora za koje se bakterije čvršće vezuju, pa je lečenje kod ovih osoba teže i dugotrajnije, a epizode ponavljanja urinarnih infekcija češće. Kako je uretra kod žena u bliskom kontaktu sa vaginom i anusom, koji često sadrže bakterije, i kako je kraća nego kod muškaraca, infekcije mokraćne bešike i uretre su iz tog razloga, mnogo češće kod žena. Starije žene imaju probleme sa mokrenjem, kao što je inkontinencija. Kod inkontinencije mišići karličnog dna koji podupiru mokraćnu bešiku i druge unutrašnje organe, postaju slabiji i dopuštaju spuštanje unutrašnjim organima.


Zapaljenje mokraćne bešike ili Cistitis je upala sluzokože bešike koju izazivaju uzročnici iz mešovite mikroflore. Najčešće je to Escherihia coli, Proteus mirabilis, Klebsiella spp... Češće se javlja kod žena zbog anatomske blizine drugih organa iz kojih infekcija lakše dolazi do urinarnih puteva i bešike
Foto: Euromedik


Simptomi zapaljenja mokraćne bešike:

  • učestalo i bolno mokrenje sa malom količinom urina
  • peckanje pri mokrenju
  • osećaj neispražnjenosti bešike
  • izražen nagon za ponovno mokrenje
  • promena boje i mirisa urina
  • neobavezno i povišena temperatura
  • vrlo često i bez tegoba

Zapaljenje bešike se može javiti u svim godišnjim dobima, ali je primećeno učestalije javljanje tokom hladnijeg perioda godine, tako da možemo reći da izlaganje hladnoći, može da olakša razvoj urinarnih infekcija.


Dijagnoza upale bešike:

Postavlja se na osnovu pregleda sedimenta urina i urinokulture. U sedimentu urina značajan je nalaz pozitivnih nitrita, koji predstavljaju siguran znak urinarne infekcije, velikog broja bakterija ili mase bakterija, piurije (povišenog broja leukocita), hematurije (povišenog broja eritrocita), zamućenog, alkalnog urina.

Lečenje upale bešike:

Lekar će Vam propisati odgovarajuću antibiotsku terapiju i uroantiseptik. Potrebno je mirovanje i stavljanje tople obloge u predelu mokraćne bešike.  Unosite velike količine tečnosti (minimum 2l dnevno) i ne odlažite nagon za mokrenjem.  Uvin čaj i čaj od brusnice pomažu u ispiranju sluznice mokraćnog sistema, ako znate još neke prirodne napitke ili obloge, koje pomažu, pišite nam u komentarima.
Ukoliko osetite bilo kakvu nelagodnost prilikom mokrenja – peckanje, učestalo i bolno mokrenje, promenu boje urina, bilo kakav bol u stomaku i slabinskom delu leđa obratite se lekaru. Lekar će Vam propisati terapiju i poslati Vas da uradite laboratorijske analize krvi i mokraće i mikrobiološki pregled mokraće (urinokulturu). Kada stignu rezultati urinikulture, lekar će vam dati terapiju prema antibiogramu. Važno je da budete pod propisanom terapijom što pre.


Nelečena infekcija može dovesti do komplikacija, koje prave trajna oštećenja na organima urotrakta (urinarni putevi i bubrezi), a mogu dovesti i do steriliteta ukoliko se prošire na reproduktivne organe (jajnike, jajovode kod žena). Kod muškaraca infekcija može zahvatiti prostatu.


Neadekvatno lečena urinarna infekcija, može da uzrokuje brzo vraćanje simptoma, uz neosetljivost bakterija na određene antibiotike ili da uzrokuje hroničnu infekciju.


Prevencija upale bešike:

Dovoljan unos tečnosti oko 1,5-2 litara na dan, izbegavanje hladnih i gaziranih napitaka, neodlaganje izmokravanja, izbegavanje promiskuiteta i spermicidnih kontraceptiva, javljanje lekaru na vreme sa pojavom prvih simptoma, kao i upotreba adekvatne terapije u optimalnom vremenskom periodu su značajne i efikasne mere u prevenciji i lečenju infekcija bešike.

Постави коментар

0 Коментари