Ešerihija koli. Uzrok, simptomi i lečenje

Ešerihija koli jeste vrsta bakterije koja konstantno obitava u ljudskim i životinjskim crevima gde omogućava proizvodnju vitamina K i vitamina B12, učestvuje u procesu varenja i brani želudac od opasnijih bakterija. 

Manje je poznato da se koristi i u genetičkom inženjeringu za proizvodnju supstanci kao što su proteini, insulin, aminokiseline i druge. Ime je dobila po pedijatru i naučniku, Teodoru Ešerihiju koji je zaslužan za njeno otkriće.

Ešerihija koli jeste vrsta bakterije koja konstantno obitava u ljudskim i životinjskim crevima gde omogućava proizvodnju vitamina K i vitamina B12, učestvuje u procesu varenja i brani želudac od opasnijih bakterija
Foto: Naturoplex

Uzroci infekcije ešerihije koli:

Razmnožavanje ešerihije koli i opasnost od urinarnih infekcija, pojačavaju se kada je imuni sistem oslabljen.

Veoma lako se možete zaraziti Ešerihijom koli, ukoliko unesete u organizam čak i malu količinu ove bakterije. Među raznim načinima na koje se to može dogoditi spadaju:

  • Mleveno meso: ako jedete mleveno meso koje nosi Ešerihiju koli, a meso nije dovoljno
    kuvano da se ubiju bakterije. Kada se meso obrađuje, ponekad bakterije iz creva
    životinja ulaze u meso. Ovo se više dešava kod mlevenog mesa.
  • Neobrađeno mleko: ako pijete nepasterizovano mleko, koje nije prokuvano da se ubiju
    bakterije. Ešerihija koli može ući u mleko iz vimena krave ili iz opreme za mužu.
  • Povrće i voće: možete jesti sveže povrće ili voće koje je zaraženo vodom koja ima ove
    bakterije. Ovo se dešava najčešće kada đubrivo od okolnih životinja meša sa vodom
    snabdevanja.
  • Ostale namirnice i pića: takođe možete dobiti E. coli iz nepasterizovanih voćnih sokova i
    jogurta i sira napravljenog od sirovog mleka.
  • Voda: ako gutate vodu koja sadrži Ešerihiju koli, možda dok plivate u bazenu, jezeru ili
    ribnjaku.
  • Drugi ljudi: možete dobiti E. coli od druge osobe koja ima ovu bakteriju.
    Ešerihija koli može inficirati urogenitalni trakt ako se prenese iz crevnog trakta, gde se inače normalno nalazi, usled neadekvatnog korišćenja toaleta.
Pored ovih načina, postoji još jedan način prenošenja ešerihije koli u mokraćne organe,a to je putem seksualnih odnosa, posebno kod onih parova koji upražnjavaju analni seks. Stoga je higijena genitalnih organa vrlo važna. Urinarne infekcije izazvane pomenutom bakterijom češće se javljaju kod osoba ženskog pola kojima se kao preventiva savetuje mokrenje nakon odnosa kako bi iz organizma izbacile potencijalno prisutnu bakteriju.

Do urinarnih infekcija ne mora doći samo putem seksualnih odnosa, već i kada se o higijeni genitalija ne vodi dovoljno računa. Ešerihija koli prenosi se i preko nedovoljno opranog voća i povrća, prljavih ruku i zagađene vode. Preventivan unos dovoljne količine tečnosti (dva litra na dan jeste doza koju savetuju svi doktori) omogućiće hidrataciju mokraćnih kanala i sprečiti namnožavanje bakterije.

Simptomi uzrokovani ešerihijom koli:

Malaksalost, drhtavica i povišena temperatura, prvi su simptomi koji ukazuju na nastanjivanje ešerihije koli u mokraći. Međutim, ovi simptomi često znaju da izostanu. U zavisnosti od količine bakterija koje se nalaze u mokraćnim organima razlikuju se i simptomi urinarnih infekcija. Bakterije ove vrste prvo se razmnožavaju u mokraćnoj cevi i dovode do njene upale – uretritisa. Naredna stanica koju napadaju i čiju upalu (cistitis) izazivaju jeste mokraćna bešika. Učestalo mokrenje koje prate bolovi i peckanje, specifičan miris mokraće, mutna boja i pojava krvi unutar nje jasan su simptom cistitisa. Sa jedne strane potreba za mokrenjem, a sa druge prazna bešika takođe su znak da se ešerihija koli odomaćila u mokraćnoj bešici. Ukoliko se u ovoj fazi infekcije ne reaguje, ona se dalje širi na bubrege. Visoka temperatura, mučnine i povraćanje, osećaj malaksalosti i bolovi u slabinskom delu ukazaće na infekciju organa za izlučivanje (pijelonefritis). Povraćanje, visoka temperatura, proliv, umor, malaksalost i dehidratacija organizma su simptomi crevnih infekcija uzrokovanih ešerihijom koli. Vodenasta, retka stolica žuto zelene boje sa sluzi takođe je znak koji ukazuje na postojanje crevne infekcije. Ukoliko prepoznajete neke od navedenih simptoma urinarnih infekcija javite se doktoru kako bi se one na vreme otkrile i kako bi se lečenje započelo što ranije. To posebno važi za trudnice jer ešerihija koli u trudnoći može da izazove ozbiljne posledice kako za majku, tako i za plod.

Preventiva infekcije ešerihijom koli: 

Bolje sprečiti nego lečiti

Najbolja preventiva jeste higijena. Pre svega, higijena genitalija i lična higijena. Pranje ruku, ali i detaljno pranje namirnica poput voća i povrća, mogu sprečiti unošenje ešerihije koli u organizam. Infekciju uzrokovanu ovom bakterijom mogu da dobiju i vrlo mala deca, bebe, kao posledicu loše higijene. Infekcije su češće kod ženske dece. Kako bi se one sprečile deci treba redovno menjati pelene. Takođe, važno je da se genitalne regije kod dece brišu od napred prema pozadi, nikako obrnuto.

Lečenje ešerihije koli:

Lečenje uopšte nije jednostavno. Leči se pomoću antibiotika, pri čemu se obavezno radi antibiogram kako bi se odredila osetljivost bakterije na pojedine antibiotike te prepisao odgovarajući antibiotik. Problem kod lečenja ovakvih infekcija jeste i sposobnost ešerihije da mutira i da se adaptira, što joj omogućava da brzo postane otporna na medikamente.

Čaj od đumbira odličan je za jačanje imunog sistema pa samim tim i u borbu protiv uporne ešerihije koli. Preporučuje se i žvakanje njegovog korena. Čajevi od uve, listova breze, brusnice, hajdučke trave, peršuna, bosiljka, rastavića i kukuruzne svile takođe se u narodnoj medicini pominju kao potencijalni saveznici u lečenju ešerihije koli.

Hrana je laka za pripremanje i u mnogim slučajevima ne zahteva ni kuvanje ni pečenje, štaviše, upotreba svežeg voća povrća i začina u raznim kombinacijama je ključ uspeha. Preporučuje se upotreba:

  • Crni luk i med. Ova kombinacija je bila u upotrebi još od srednjeg veka kada je korišćena za zatvaranje rana na bojištu. Med služi kao mamac za bakterije dok alanin i kvercetin iz luka imaju antibakterijsko dejstvo. Ukoliko se crni luk posmatra kao antibiotik, onda se može reći da je to preparat na bazi sumpora.
  • Beli luk i kurkuma. Lekovita snaga ove dve namirnice je nadaleko i naširoko poznata. Recept je jednostavan: čen belog luka uvaljati u malo kurkume. Alanin i kurkumin su aktivne komponente koje će u ovom slučaju delovati kao prirodni antibiotici.
  • Origano dodajte hrani koja je hladna. Ukoliko se koristi sa vrućim namirnicama može doći do gubitka antibiotičkog svojstva. Aktivna komponenta je karvakrol. Osim začina koji je svima poznat i dostupan u prodaji se može naći i origanovo ulje.
  • Naravno, tu je i brusnica koju je najbolje piti kao koncentrisani sok u toku dana. Količina od 4 dl raspoređena u 4 dnevne doze je sasvim odgovarajuća – naročito kod urinarnih infekcija.

Ešerihija koli je zaista velika napast. Pravilnom upotrebom namirnica, redovnim pranjem ruku i, generalno, održavanjem higijene u kuhinji i za trpezarijskim stolom – imate dobre šanse da je nikada ne „zaradite“.
Ako je ipak Ešerihija koli vaš privremeni saputnik, tesna veza sa lekarem u procesu lečenja kao i rad na jačanju imuniteta i opštem dobrom stanju organizma, biće od ključne pomoći i ubrzaće eliminisanje bakterije iz organizma i  doprineće brzom i efikasnom oporavku.

Постави коментар

0 Коментари