Kakav je proces autofagija?

Autofagija je metabolički proces tokom koga se uklanjaju, razgrađuju i recikliraju nepotrebne ili disfunkcionalne ćelijske komponente. 

To je prirodni proces u toku koga se organizam čisti, obnavlja i obezbeđuje sebi više energije. Autofagija se pokreće povremenim periodima gladovanja. U periodima kada organizam ne vari hranu, on tada ima priliku da
se obnovi. Najpopularniji način za postizanje autofagije je povremeno gladovanje. U periodima gladovanja ne jede se hrana, ali je dovoljno konzumiranje vode i nezaslađenih čajeva ili kafe. 

Autofagija je metabolički proces tokom koga se uklanjaju, razgrađuju i recikliraju nepotrebne ili disfunkcionalne ćelijske komponente
Foto: Telegraf.rs
Smatra se da procesom autofagije možemo da podmladimo organizam. Uz pomoć ovog procesa može doći do smanjivanja krvnog pritiska i smanjenja šećera u krvi. Zaslužna je i za oslobađanje organizma od slobodnih radikala (oksidativnog stresa) i za jačanje imuniteta. Svi karcinomi počinju oštećenim ćelijama, a naše telo trebalo bi samo da prepozna i ukloni te ćelije koristeći upravo proces autofagije. Iako nema naučnih dokaza koji bi to potkrepili, studije ispituju ovaj složeni proces prepoznavanja i uništavanja bolesnih ćelija u tkivuRazna istraživanja pokazuju da proces autofagije može da prevenira razne autoimune bolesti, hronična oboljenja, infekcije pa čak i neke oblike demencije. Pokazala se odlična kod pacijenata koji boluju od dijabetesa i koji ima određene bolesti jetre.

Ono što sve interesuje, jeste, da li uz pomoć autofagije može da se smrsa. Prosto, može. Zbog toga je i postala popularna širom sveta, a jedno vreme je i najbolji teniser sveta Novak Đoković praktikovao kao način ishrane i generalno stil života i to sa vremenskim okvirom od 16:8h. Naravno, on je to koristio zbog drugih benefita autofagije, ali uz pomoć nje može i da se smrša, pod uslovom, da tokom perioda u kojem smete da jedete budete u kalorijskom deficitu. I na kraju opet dolazimo do onog zdravog mršavljenja, bez rigoroznih dijeta koje mogu da budu štetne. 

Vremenski okvir autofagije: 16h:8h

Ovakav način znači da se jede u periodu od 8h, a da se u periodu od 16h gladuje. U period od 16h ulazi period u kome spavate. Na samom početku, za osobe koje prvi put žele da isprobaju ovaj proces, preporučuje se kraći period 12:12 ili 14:10. Postoje i duži periodi gladovanja i po 18h i 20h, a pojedinci se odlučuju i na povremeno gladovanje u periodu od 24h ili čak 48h. 

Kao što i svaki proces ima indikacije i kontraindikacije, tako i ovaj prirodan proces, postoje osobe kojima se ne preporučuje da praktikuju autofagiju: 

  • Deca i mlađi od 18 godina
  • Trudnice i porodilje
  • Osobe koje pate od anoreksije i bulimije
  • Osobe sa hroničnim bolestima i oni koji primaju terapiju za hronične bolesti
  • Osobe sa velikom kalorijskom potrošnjom


Постави коментар

0 Коментари