Dijareja posle mora

Gotovo je sa poslom i obavezama, pakujete se i krećete na put. Pred Vama su konačno i plaža, i sunce i miris borove šume… Odjednom, umirujući zvuk talasa zapravo postaje grmljavina iz vašeg stomaka. Od odmora nema ništa, stigla je putnička dijareja! Sigurno vam je poznat taj neprijatan osećaj kada vas iznenada zadesi dijareja, upravo onda kad ste se pripremili za lep i dug odmor. Na putovanju se možete inficirati, ako jedete i pijete kontaminiranu hranu ili vodu. Čak ni restorani ne mogu da garantuju da će hrana, koju tamo uzimate biti potpuno bezbedna. Hrana kod uličnih prodavaca predstavlja još rizičniju opciju za moguću zarazu. Jelo pripremljeno u samostalnoj privatnoj varijanti je najsigurniji izvor hrane.

Putnička dijareja predstavlja sindrom vezan za promenu geografske lokacije, koji prate simptomi mučnine, povraćanja i proliva. Javlja se kod značajnog broja ljudi koji putuju u strane zemlje, najviše u letnjem periodu i za vreme godišnjih odmora. 

Uglavnom putničku dijareju uzrokuju bakterije, od kojih su najčešći podtipovi escherichia coli, shigella, salmonella, campylobacter jejuni i druge. Putnička dijareja može biti uzrokovana i virusima (norovirus, enterovirus, rotavirus) ili parazitima (giardia duodenalis, entamoeba histolytica, cryptosporidium parvum).

Foto: BBC News

Ranije se smatralo da su zemlje visokog rizika za ovu bolest zemlje u razvoju, kao što su zemlje Latinske Amerike, Afrike ili Azije, ali treba biti realan i skrenuti pažnju da se ove tegobe ne javljaju samo na egzotičnim destinacijama, već i kod turista koji letuju u Grčkoj, Turskoj, Crnoj Gori, Bugarskoj ili Hrvatskoj, gde odlazi najveći broj naših građana. Osobe koje su posebno osetljive i u situaciji povećanog rizika jesu deca i mladi, osobe oslabljenog imuniteta, osobe koje boluju od sindroma nervoznog creva ili dijabetesa, kao i osobe koje uzimaju lekove za smanjenje produkcije hlorovodorične kiseline (koji imaju gorušicu, gastritis, čir).

Rizik od infekcije zavisi i od mesta gde putnik jede. Od niskog rizika u privatnim kućama do visokog rizika kod prodavaca ulične hrane. Kada putujete, dijareju može izazvati samo promena vode ili upotreba nove hrane, čak i kada je zdrava. Ovo se objašnjava činjenicom da lokalna hrana i voda mogu sadržati dozvoljene količine mikroorganizama uobičajenih za to područje, na koje je lokalno stanovništvo otporno. Ali oni mogu stvoriti mnoge probleme turistima. Uobičajeni simptomi su: iznenadni početak, povećana učestalost, količina i težina stolice, promenjena konzistencija stolice, mučnina i/ili povraćanje, bolni grčevi, nadimanje, pojačan vetar, groznica, malaksalost.

Često dolazimo u zabludu smatrajući da je svaka voda koja je izazvala stomačne tegobe, bila bakteriološki neispravna za piće. Tokom godina, naš organizam se privikava i postaje otporan na mikroorganizme sa kojima se susreće u vodi koju svakodnevno konzumiramo. Pa prilikom promene sredine, a samim tim i pijaće vode, često se susrećemo sa drugačijom mikroflorom, koja može negativno uticati na naš digestivni trakt. Iz tog razloga, najbolje je konzumirati flaširanu vodu. Ukoliko imate osetljiviji stomak, izbegavajte i pića sa ledom, koji se često pravi od vode sa česme. Takođe, treba voditi računa, pa ne gutati ni vodu sa bazena ili iz mora.



Simptomi putničke dijareje:

Ne počinju odmah po dolasku u stranu zemlju, već dva do tri dana nakon dolaska. Dijareja se može desiti i nakon što se vratite kući sa putovanja. Zajednički simptomi putničke dijareje su: stomačni grčevi, vodena stolica, mučnina, groznica, povraćanje, glavobolja. Važno je napomenuti da neće svi simptomi dijareje biti prisutni u istom trenutku. 

Ako se dijareja razvije sa tri ili više stolica u periodu od nekoliko sati, a prati je mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku, povišena temperatura, krv u stolici, potrebno je konsultovati lekara. Po potrebi će vas uvesti u dodatnu terapiju. U slučaju teške dehidracije treba odmah potražiti medicinsku pomoć. Žeđ, anksioznost, razdražljivost, upaljene oči, koncentrisan urin, u najtežim stanjima, pospanost, duboko ubrzano disanje, bez mokrenja. Krvava stolica, temperatura iznad 38,5 stepeni ili stalno povraćanje koje ne prestaje takođe su simptomi koji zahtevaju lekarski pregled.


Dijagnoza putničke dijareje: 

Dijagnoza putničke dijareje se vrši isključivo na osnovu znakova i simptoma. Prvu pomoć sebi možete pružiti na sledeći način: obavezno pijte 2-3 litra vode dnevno. U prvih 24 sata najbolji izbor su topli čajevi, supe, flaširane vode i sokovi. Tako ćete nadoknaditi izgubljenu tečnost. Tokom naredna 24 sata konzumirajte hranu kao što je pirinač, supa, prepečen hleb-tost, krekeri i žitarice. Posle dva, tri dana možete se vratiti standardnoj ishrani. 



Lečenje putničke dijareje:

Zbog činjenice da je to uglavnom bolest koja sama prođe, često je jedino potrebno lečenje oralnom rehidracijom, to jest uzimanjem dovoljne količine vode. Naime, dijarejom se gubi tečnost, koju je potrebno nadoknađivati zbog rizika od dehidratacije. Preporuka je da se gubitak tečnosti može da nadoknadi I uzimanjem instant -supa iz kesice, koje u sebi sadrže i dosta soli, zatim elektrolitni rastvor, čaj od nane ili kamilice. Alkohol svakako treba izbegavati, jer doprinosi pogoršavanju  dehidracije. Što se ozbiljnijeg lečenja tiče, većina ovih tegoba prođe sama od sebe za par dana.  Ukoliko dijareje postanu česte savetuje se uzimanje preparata na bazi probiotika, koji se mogu uzimati i preventivno. 


Kako se zaštititi? 

Da bi se izbegla dijareja putnika, treba voditi računa o kvalitetu hrane i vode koja se koristi tokom putovanja. Treba se čuvati sumnjivih jela koja se spremaju ili prodaju na otvorenom, a posebno sirove hrane. Voće i povrće je potrebno dobro oprati ili još bolje oguliti. Termičkom obradom ubija veliki broj mikroorganizama, pa je zato mnogo bolje izabrati proverenu varijantu i uzimati samo termički obrađenu hranu. Kada nema garancije za kvalitet vode sa česme, treba piti flaširanu vodu. Izuzetno je važno održavati higijenu. Ovo uključuje svakodnevnu higijenu tela, kao i izbegavanje sumnjivog kontakta sa životinjama i ljudima.

bezbedno jelo i piće koje bi trebalo da konzumirate na putovanju spadaju: flaširano piće- voda, topla kafa ili čaj, prokuvana voda, adekvatno kuvana/ pržena hrana (radi potpunog uništavanja bakterija iz hrane). 

Pre i tokom putovanja, poželjno je organizam pripremiti na ono što ga očekuje, na povećanu fizičku aktivnost, izmenu sna, neredovnu ili prekomernu ishranu, moguće stomačne tegobe, jednostavno totalnu promenu stila života tih nekoliko dana. Sve navedeno, može prouzrokovati slabljenje imuniteta i pojavu stomačnog virusa, a kako vam to ne bi upropastilo putovanje, pre i tokom istog, poželjno je konzumirati pravilnu kombinaciju vitamina, koja doprinosi jačanju imuniteta.

Постави коментар

0 Коментари