Ehinokokus i toksoplazmoza

Ehinokokus (Echinococcus granulosis)

Ehinokokoza je najčešće uzrokovana larvama pseće pantljičare. Bolesni pas izlučuje parazitna jaja putem stolice ili pljuvačke u spoljašnju sredinu, kontaminirajući zemljište, hranu i vodu. Čovek se inficira ekskretima psa, najčešće u detinjstvu. Bolest je endemična u: južnoj Australiji,  Novom Zelandu,  Africi, Južno Americi, Srednjem i Dalekom istoku i zemljama Sredozemnog mora (Kipar, Grčka, Španija), pa i Srbija.
Bolest je dugo asimptomatska, velike ciste uzrokuju hepatomegaliju (uvećanje jetre), tup bol ispod desnog rebarnog luka, ikterus (žuticu), mučninu i povraćanje.
Komplikacije su vezane za rupturu ciste u trbušnu duplju sa razvojem peritonitisa i anafilaktičkog šoka.
Procenat oboljevanja je jako mali, par slučajeva na 100.000 stanovnika. Vakcina protiv Echinococusa granulosis-a ne postoji, ni za ljude, ni za životinje.
Ehinokokoza je najčešće uzrokovana larvama pseće pantljičare. Bolesni pas izlučuje parazitna jaja putem stolice ili pljuvačke u spoljašnju sredinu, kontaminirajući zemljište, hranu i vodu. Čovek se inficira ekskretima psa, najčešće u detinjstvu. Bolest je endemična u: južnoj Australiji,  Novom Zelandu,  Africi, Južno Americi, Srednjem i Dalekom istoku i zemljama Sredozemnog mora (Kipar, Grčka, Španija), pa i Srbija
Foto: Online doctor

Toksoplazmoza
 (Toxoplasmosa gondii)

Toksoplazmoza je infekcija uzrokovana jednoćelijskim parazitom toksoplazmom,  koji se moze naći na raznim životinjama, ali i mačkama.

Prenos parazita toksoplazme na ljude je:

•    direktan kontakt s izmetom zaražene mačke 
•    konzumiranjem sirovog ili nedovoljno kuvanog mesa zaražene životinje 
     (posebno jagnjetine, srnetine i svinjetine)
•    direktan kontakt s razim potrepštinama koje su bile u kontaktu sa sirovim zaraženim mesom (poput noževa, daske za sečenje i sl.)
•   vertikalno sa majke na plod

Simptomi (otečeno grlo, bol u mišicima, blaga temperatura) se mogu pojaviti mesecima nakon infekcije, a traju samo nekoliko nedelja. Jednom kada se zarazite parazitom toksoplazme infekcija ostaje u telu i može se aktivirati mesecima kasnije ili pak za nekoliko godina.

Постави коментар

0 Коментари