Pijani tampon. Hit među tinejdžerima

Kao odrasli ljudi, tetke, ujaci, stričevi, babe, dede, a pre svega kao roditelji, ne smemo da ostanemo imuni na savremene trendove, kojih ima sve više i više na društvenim mrežama, a koji su sve više i više zdravstveno i životno ugrožavajući. 
Verovatno ste već čuli o negativnim stranama Tik Tok društvene mreže i raznih izazova, koji mogu da se pronađu na istoj.

Jedan takav izazov među tinejdžerima je i takozvani "Pijani tampon", stavljanje Votkom natopljenog tampona u vaginu. 

Postavlja se pitanje, da li naša današnja deca mogu da razlikuju opasno od bezopasnog? Da li mi kao društvo treba to da ih učimo ili oni samo slepo prate trendove, bez razmišljanja? Koji god odgovor da je u pitanju, problem je trenutni i jako poražavajući. Da li nam deca rastu u poslušne pijune, koji ništa ne razmišljaju? Pre nego što razmislimo o ovim odgovorima i problemima, prvo da razjasnimo, zašto je ovaj izazov tako opasan?

Jedan takav izazov među tinejdžerima je i takozvani "Pijani tampon", stavljanje Votkom natopljenog tampona u vaginu.
Foto: 24sedam

Već smo pisali ceo jedan post o vagini i kakav je to organ i kako treba brinuti o njemu. A jedno od bitnih stvari, vagina je obložena sluzokožom i nikako ne voli jake i agresivne hemikalije, kao što je Votka. Zbog toga alkoholom natopljen tampon, nikako ne može da bude blagodatno sredstvo po vaginu, a ne može ni da izazove alkoholisano stanje, kojem tinejdžerke ovom metodom teže. Ovaj trend nije karakterističan samo za devojke, zabeleženi su i slučajevi natopljenih tampona kod dečaka, koji su iste stavljali u anus, a sa ciljem bržeg opijanja.


Jedino što može da izazove su:

Najobičniji gel za tuširanje može biti poguban za vaginalnu floru, ako ga koriste u te svrhe. Spoljašnji deo ženskog genitalnog organa je izuzetno osetljiv i reaguje na svaki dodir, od brijača do uskih farmerki, što može izazvati iritaciju u tom predelu. Zamislite, ako materijal može da izazove iritaciju kože, šta još može da uradi votka sa 40% alkohola? Ako gel za tuširanje narušava prirodnu floru i ravnotežu vagine, šta još može da uradi alkohol? Gotovo da je nepotrebno isticati dalja isparenja na jajnicima, jajovodima i mokraćnim kanalima, jer ko ne misli da će alkohol spaliti kožu intimnog područja, očigledno ne misli da isti alkohol može da izgori unutrašnjost tela. Trend ubacivanja tampona natopljenih alkohola u vaginu, ne samo da će izazvati iritaciju, oštećenje sluzokože, povećati sklonost ka zapaljenju, smanjiti dobre bakterije, već u krajnjoj liniji isparenja alkohola, mogu izazvati oštećenje reproduktivnog sistema i dovesti do steriliteta.

Glavno pitanje je, dovode li se na taj način uopšte u alkoholisano stanje, a sigurno oštećuju sluznicu vagine, jer se obično radi o 40% alkoholu. Mogu se stvoriti erozije (ranice) na sluznici vagine, što je podloga za infekciju, a u težim slučajevima i prisustvo erozije na kojoj će se lakše razviti karcinom, a pored toga i kasnije u životu može biti i jedan od uzroka neplodnosti. Potrebno bi bilo i mišljenje psihijatra o takvoj osobi, jer se radi o poremećaju ličnosti.


Na kraju da kažemo i kako sami tamponi deluju na vaginu, bez prisustva alkohola:

Tamponi iz godine u godinu sve više ulaze u upotrebu tokom "onih dana u mesecu". Međutim, priznaćete, da taj način higijene nije baš potpuno bezopasan. Obični tamponi sadrže razne hemikalije i otrovne sastojke. Ekološki test pokazao je da je kod 15 vrsti ispitanih tampona, tek jedna bila bez grešaka. 
U nekima su pronađeni tragovi pesticida, dioksina, ftalata (omekšivača), halogeni spojevi, te čak i formaldehid (koji uzrokuje rak).
Druga opasnost od tampona je onda kada zaboravite da ih promenite. Naime, ostane li tampon duže vreme u telu, može uzrokovati sindrom toksičnog šoka, a to čak može dovesti do razvoja sepse što može da uzrokuje i smrt. Stručnjaci savetuju menjanje tampona, svakih dva do osam sati (2-8h).
Obični tamponi, osim toga, imaju premaz, koji čini glatku površinu tampona (zbog lakšeg stavljanja), a to je najčešće napravljeno od vune, koja je obrađena pesticidima i insekticidima. Taj sjajni sloj ne utiče na sposobnost upijanja tampona. Zamislite, običan tampon može zbog veštačkih sastojaka od kojih je napravljen da traje i do 500 godina pre nego što istrune.

Постави коментар

0 Коментари