Menstrualne čašice! Sve što niste znali o njima

Menstrualne čašice su higijenski proizvodi namenjeni ženama koje imaju menstruaciju. Napravljene su od medicinskog silikona, tako da su dovoljno mekane da ne smetaju, ali i dovoljno funkcionalne pošto se ubacuje u vaginu. Njihova uloga je da skupljaju krv i tkivo, a ne da upijaju (poput tampona). Nakon što se umetne, menstrualna čašica se širi i prijanja na zidove vagine stvarajući blagi vakum koji je drži na mestu. Koliko dugo može da se nosi zavisi od toga koliko je menstruacija obilna. 

Žene koje imaju jače krvarenje verovatno neće moći da je nose duže od 8 sati.
Menstrualnu čašicu možete nositi 6 do 12 sati, zavisno od toga koliko je jako vaše menstrualno krvarenje, možete je koristiti i kao zaštitu preko noći. Uvek morate ukloniti vašu menstrualnu čašicu nakon 12-to satnog nošenja. Ako pre toga postane puna, mora te je isprazniti pre, kako ne bi došlo do curenja.


Menstrualne čašice su higijenski proizvod namenjeni ženama koje imaju menstruaciju. Napravljene su od medicinskog silikona.
Foto: Moj ciklus


Prednosti korišćenja menstrualnih čašica:

Menstrualna čašica može da se koristi puno puta što je čini mnogo boljom za okolinu od klasičnih uložaka i tampona. Mogu se koristiti u svim situacijama u kojima i tamponi (trening, odlazak na plažu...). Bez problema je mogu koristiti devojke koje nisu imale seksualne odnose. Po nekim proizvođačima uz pravilno održavanje češica može da traje 10-15 godina. Nema rizika od infekcije, alergijske reakcije ili sindromatoksičnog šoka, jer ne sadrži hemikalije i izbeljivače, parabene, pesticide i veštačke mirise. Ne isušuje zidove vagine. 


Mane korišćenja menstrualnih čašica:

Nije idelan izbor ukoliko ceo dan provodite van kuće, a imate obilnu menstruaciju, zato što je malo komplikovanija za pražnjenje od menjanja uložaka ili tampona. Postoje i psihološki razlozi zbog kojih neke žene ne žele da ih koriste. Treba savladati veštinu njihovog stavljanja.


Kako se postavlja menstrualna čašica:

Pre svega i ono najvažnije, dezinfikujte čašicu. Najjednostavniji način jeste da je prokuvate 5 minuta: prvo je potopite u metalnu posudu i dodajte vodu sve dok se čašica ne odigne sa dna - ne sme biti na dnu. Zatim je stavite na ringlu i prokuvajte. Nakon 5 minuta sačekajte da se potpuno ohladi. Nakon što se ohladila, uzmite čašicu i presavijte njen gornji deo na pola. Probajte da zauzmete isti položaju kao kada stavljate tampon. Bitna razika između tampona i čašice jeste ta da čašica treba da ostane niže, tako da uvek možete da osetite deo koji treba povući kako bi se izvadila bez problema.


Kako se održava menstrualna čašica:

Nakon svake upotrebe treba je oprati toplom vodom i sapunom, s tim da sapun treba da bude veoma blag, kako ne bi iritirao zidove vagine nakon što se čašica postavi. Oni koji je dugo koriste tvrde da sa ovakvim načinom čišćenja menstrualna čašica traje godinama. 

Menstruacija je neizbežna svakog meseca kod većine žena u reproduktivnom periodu. Upravo zbog toga, važno je pronaći načine koji će vam taj deo meseca učiniti što ugodnijim i bezbolnijim. Uz sve navedene informacije, prednosti i nedostatke, važno je da vi sami procenite hoće li menstrualna čašica biti dobar izbor za vas, u skladu sa vašim željama i potrebama. Svakako preporučujemo savetovanje sa ginekologom pre odluke o odabiru najboljeg higijenskog proizvoda za korištenje tokom vaše menstruacije.

Menstrualne čašice mogu da kupe putem interneta ili u bolje snabdevenim drogerijama, po ceni od 20-30e. Ako uračunamo životni vek jedne menstrualne čašice, možemo steći utisak da se radi o jako ekonomičnom proizvodu. 
Da li ste ih nekad koristile ili ih koristite? Budite slobodne da svoja iskustva podelite sa nama i sa svima koji se dvoume da li da počnu da ih koriste ili ne.

Постави коментар

0 Коментари