Hematom u trudnoći

Trudnoća je veoma posebno, i za brojne žene veoma stresno stanje u životu, pre svega zato što je telo izloženo brojnim promenama. Organizam i imunitet majke naporno radi kako bi zaštitio plod, zbog čega je majka podložnija bolestima i problemima, a ni jedno stanje, ma koliko uobičajno i naivno, predstavlja poseban rizik i izaziva veliku brigu. Jedno od stanja o kojem se često govori na forumima, a koje zbog svoje prirode koje može da podrazumeva krvaranje, izaziva veliki strah jeste hematom u trudnoći. Lekari objašnjavaju da se hematom u trudnoći pojavljuje između zida materice i amnionske kese, ali uglavnom ne predstavlja razlog za brigu i ne izaziva značajnije posledice.
Krvarenje u trudnoci je jako cesta pojava, ali ne znaci i da je normalna. Uzroci krvarenja mogu biti razliciti, ipak vecina njih ne predstavlja opasnost za majku i bebu.
Jedan od takvih uzroka jeste hematom. Pojava hematoma u trudnoci je jako cesta pojava posebno u prvim mesecima trudnoce. 
Hematom u trudnoći (subhorionski hematom) je krv, koja se formira između zida materice i horionske membrane u trudnoći.
Ipak, ono sto je veoma vazno da zapamtite jeste da pojava hematoma u trudnoci ne znaci nužno da ce doći do pobačaja. Čak je mnogo veci broj uspesno i bez dodatnih komplikacija iznesenih trudnoca sa prisustvom hematoma na pocetku od onih koje su se zavrsile pobacajem.

Hematom u trudnoći (subhorionski hematom) je krv, koja se formira između zida materice i horionske membrane u trudnoći.
Foto: Gospodar Zdravlja

Simptomi hematoma u trudnoći:

Ono sto je veoma vazno naglasiti jos na pocetku jeste da simptomi hematoma veoma cesto mogu u potpunosti izostati. U ovim slucajevima hematom se uglavnom otkrije prilikom ultrazvucnog pregleda.

Da li ce i do kakvih simptoma doci pre svega zavisi i od velicine hematoma, koje je se mogu kretati od svega nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Pa tako neki od simptoma hematoma mogu biti oskudno ili obilno krvranje sa ili bez prisustva ugrusaka, ili ipak pojava braonkastog sekreta. Kod vecih hematoma moze doci do pojave bolova i grceva u maloj karlici.


Šta dovodi do nastanka hematoma u trudnoći?

Hematom u trudnoci moze nastati u prvom tromesecju ali i kasnije, pa se shodno tome i razlikuju uzroci njegovog nastanka.

Hematom u trudnoći (subhorionski hematom) je krv, koja se formira između zida materice i horionske membrane u trudnoći.

Velika je zabluda verovanje da su opasniji hematomi, koji nastaju u prva tri meseca od onih, koji se pojave kasnije. Istina je sasvim suprotna . Hematomi koji nastanu u ranoj trudnoci bezopasniji su, imaju vecu tendenciju da se povuku i najcesce se ne sire za raliku od onih koji se jave nakon treceg meseca.

Nastanak hematoma u ranoj trudnoci je cesto posledica nakupljanja krvi izmedju posteljice i zida materice usled pucanja kapilara na zidu posteljice ili kod nisko usadjene posteljice. Takodje, nizak nivo progesterona u organizmu trudnice moze biti jedan od uzroka nastanka hematoma.

Nakon treceg meseca trudnoce uzroci nastanka hematoma mogu biti:

  1. Abrupacija posteljice ili prevremeno odlubljivanje posteljice od zida materice
  2. Prevremene kontrakcije materice kao simptom prevremenog porodjaja.
  3. Poviseni krvni pritisak bilo da je postojao pre trudnoce ili se prvi put javio u trudnoci
  4. Preeklapsija je poremecaj opsteg stanja organizma u trudnoci . Kod preeklampsije dolazi do smanjenog i cesto nedovoljnog protoka krvi izmedju mame i bebe.

U retkim slučajevima može doći do širenja hematoma što je ozbiljno stanje, koje ponekad zahteva prekid trudnoće. Zato je na pojavu bilo kakvog krvarenja tokom trudnoće potrebno hitno posetiti lekara.

Hematomi u kasnoj trudnoći mnogo su opasniji, jer mogu ukazivati na mnogo teža stanja, kao što su trudnička hipertenzija ili preuranjene kontrakcije materice, koje mogu izazvati pobačaj.

Abrupcija posteljice najteža je moguća posledica hematoma, iako vrlo retka; pogađa 0,4 % do 3 % svih porođaja. Reč je o vrlo ozbiljnom stanju, koje uzrokuje prevremeno odljubljenje posteljice od materice, odnosno tokom trudnoće, iako se to treba dogoditi tek u 3. porođajnom dobu (sam čin porođaja sačinjavaju 4 porođajna doba).



Dijagnostikovanje hematoma u trudnoći:

Pošto hematomi često ne uzrokuju simptome, ultrazvučni pregled je najsigurniji način da se dijagnostikuje hematom, tako da trudnice s hematomom obično dolaze na pregled tek kada primete vaginalno krvarenje, što je jedini simptom hematoma, iako se ne pojavljuje kod svake trudnice.

Postojanje hematoma utvrđuje se ultrazvučnim pregledom; na snimku se prikazuje kao tamna zona iza posteljice. Manji hematomi veličine su od 1 do 2 centimetra, a veći se stavljaju pod poseban oprez. Na daljim pregledima potrebno je ultrazvukom i dalje pratiti razvoj hematoma, odnosno videti da li se hematom smanjuje ili se povećava i da li je potrebno dalje lečenje.

Jako je važno da se utvrdi da li se hematom nalazi ispod ili iznad ploda. Hematom, koji se nalazi ispod ploda je manje opasan od onog, koji se nalazi iznad ploda. Ako se hematom nalazi iznad ploda postoji rizik da ukoliko dođe do njegovog širenja dođe i do odlubljivanja posteljice i ploda ispod njega.

Tokom trudnoće, lako je osetiti da postoji toliko mnogo stvari, koje mogu poći naopako. Jedna od najvažnijih stvari koju bi trebalo zapamtiti je da postoji širok spektar problema, koji su normalni tokom trudnoće.

To mogu da budu:

  • Fizičke senzacije, pa čak i bol,
  • Emocionalne promene i promene raspoloženja,
  • Zdravstveni problemi.


Lečenje hematoma u trudnoći:

Hematom u trudnoći se najčešće leči mirovanjem. Pošto je važno da nemate deficit progesterona, lekar može da preporuči da uzimate hormonske tablete ili lekove za koje smatra da mogu da vam pomognu. Lečenje može da varira i zavisi od lekara, kao i od težine hematoma i stadijuma trudnoće.

Uzdržavanje od seksualnog odnosa, takođe može da bude korisno kao i smanjenje svih aktivnosti.

Ne postoji hirurško lečenje hematoma tokom trudnoće. Mogu se uzimati razređivači krvi.

Hematom u trudnoći uzrokuje nizak do umeren rizik. U većini slučajeva, telo apsorbuje hematom i trudnoća se nastavlja normalno.

Svakoj trudnici se po pravilu propisuje terapija progesteronskim ljekovima, a ponekad i suplementi gvožđa u tabletama ili prahu. Ako je trudnica pod posebnim stresom, prepisuju se i tablete za smirenje u malim dozama.

Kod sumnje na stvaranje hematoma u kasnoj trudnoći, potrebno je odmah reagovati i što pre rešiti problem. U tim slučajevima često je potrebna hospitalizacija trudnice zbog opasnosti od prevremenog porođaja ili spontanog pobačaja.

Kako bi se sprečila pojava hematoma, svim trudnicama preporučuje se smanjenje fizičke aktivnostiizbegavanje podizanja teških tereta, izbegavanje kućnih poslova i nadoknada progesterona, ako je ono potrebno.

Постави коментар

0 Коментари