Upala jajnika. Uzrok, simptomi i lečenje

Jajnici su orašasti parni ženski reproduktivni organi smešteni na krajevima jajovoda. U njima se nalazi rezervoar jajnih ćelija. Tokom svakog ovulatornog ciklusa, jajnici oslobađaju nekoliko jajnih ćelija i ukoliko dođu u kontakt sa spermatozoidom dolazi do oplodnje. Ukoliko se oplodnja ne desi, dolazi do menstrualnog krvarenja, odnosno menstruacije. Osim što služe kao rezervoar jajnih ćelija, jajnici imaju i druge značajne uloge u telu žene. Oni proizvode i hormone – najviše estrogen i progesteron, koi osim uticaja na reproduktivni sistem, deluju i na zdravlje kardiovaskularnog, nervnog i lokomotornog sistema organa. Uloga jajnika u reprodukciji je značajna i sve što ometa njihovu funkciju može se negativno odraziti na zdravlje žene u vidu sterilteta ili pojava vanmateričnih trudnoća.

Upala jajnika je karakteristična za devojke i mlađe žene do 30 godina, mada se može javiti i u starijoj dobi. Najčešće se infekcija prenosi preko vagine i jajovoda, pa zatim zahvata i jajnike. Može biti akutna upala jajnika i hornična upala jajnika, a ponekad se javlja i udružena infekcija mokraćne bešike
Mame i bake kažu da se upala jajnika može dobiti od sedenja na hladnoj podlozi. Iako ovo nije u potpunosti tačno, jer upalu jajnika izazivaju bakterije, hladnoća slabi imuni sistem i predstavlja jedan od faktora rizika za ispoljavanje neprijatnih simptoma upale jajnika. Upala jajnika se može javiti i kao jednostrana ili obostrana, u zavisnosti od toga da je zahvaćen jedan ili oba jajnika.

Upala jajnika predstavlja bakterijsku infekciju, vrlo retko je uzrokuju virusi ili gljivice. Često su u pitanju bakterije koje se prenose sekusalnim putem kao što su Trichomonas vaginalis (trihomonas)Chlamydia trachomatis (hlamidija) ili Neisseria Gonorrhoeae (gonoreja). Ove bakterije prvo zahvataju vaginalnu sluznicu, pa se zatim ascedentno šire do jajnika izazivajući njihovu upalu.

Trichomonas vaginalis

Trichomonas vaginalis je seksualno prenosiva bakterija koja izaziva vaginalnu infekciju poznatu kao trihomonijaza. Osim polnim putem, trihomonas se može preneti boravkom u nečistim bazenima ili upotrebom nesanitarnih mokrih čvorova. Sekret je beličast ili žućkast, penast, neprijatnog mirisa. Nalaz trihomonasa u sekretu se svrstava u V grupu sekreta i zahteva antibiotsko lečenje, a lek izbora je metronidazol.

Chlamydia trachomatis

Chlamydia trachomatis – hlamidija je intracelularna bakterija koja se prenosi seksualnim putem (vaginalnim, analnim i oralnim putem). Vrlo često ne daje vidljive simptome, pa se naziva i “tiha upala”. Kada se ne leči, može dovesti do trajnih oštećenja reproduktivnog trakta.

Neisseria Gonorrhoeae

Neisseria Gonorrhoeae ili gonokok je bakterija koja izaziva bolest pod nazivom gonoreja. Prenosi se isključivo sekualnim putem, a simtomi ponekad izostaju. Lečenje je antibiotsko, prema antibiogramu.

Simptomi upale jajnika:

  • Bol u donjem delu stomaka, karlice ili leđa
  • Obilne i bolne menstruacije
  • Krvarenje između ciklusa ili nakon odnosa
  • Pojačan vaginalni sekret
  • Neprijatan osećaj ili bol tokom odnosa
  • Teškoće ili bol pri mokrenju

Može se desiti da imate upalu jajnika, a da nemate nikakve simptome.  Upala jajnika može napredovati nedeljama i mesecima. Ovaj, asimptomatski, vid upale jajnika je posebno opasan, jer može dovesti do teških posledica po reproduktivno zdravlje žena. Može se desiti da jajovod pokuša da spreči širenje infekcije tako što će da stvori priraslo tkivo. Ovi začepljeni jajovodi jesu glavni uzrok steriliteta kod žena, a nastaju zahvaljujući nelečenim infekcijama. Upravo zbog ovog razloga su neophodni redovni ginekološki pregledi, kako bi se na vreme otkrio problem, utvrdilo postojanje infekcije, upale ili neprohodnosti jajovoda i započelo lečenje.

Upala jajnika predstavlja bakterijsku infekciju, vrlo retko je uzrokuju virusi ili gljivice. Često su u pitanju bakterije koje se prenose sekusalnim putem kao što su Trichomonas vaginalis (trihomonas), Chlamydia trachomatis (hlamidija) ili Neisseria Gonorrhoeae (gonoreja). Ove bakterije prvo zahvataju vaginalnu sluznicu, pa se zatim ascedentno šire do jajnika izazivajući njihovu upalu
Foto:Adiva.hr

Dijagnostikovanje upale jajnika:

Dijagnozu upale jajnika postavlja lekar ginekolog. Upala jajnika se dijagnostikuje na osnovu uzimanja detaljne anamneze, ginekološkog pregleda, ultrazvuka, uzimanja vaginalnog i cervikalnog brisa i laboratorijskim analizama. Laboratorijskin analizama se traži prisustvo infekcije (povećani leukociti, povećana sedimentacija i CRP). Brisevima se uzorkuju i identifikuju bakterije – uzročnici infekcija. Ultrazvučnim pregledom se detaljno pregledaju jajnici, traže se znakovi uvećanja i upale. Ukoliko se pojavi bol pri manualnom ili vaginalnom ultrazvučnom pregledu, lekaru to može da bude asocijacija na upalu jajnika.

Lečenje upale jajnika:

Lečenje upale jajnika jeste kauzalno i simptomatsko, lečimo i uzrok i simptome.

Najčešći simptom jeste bol, pa se koriste analgetici i neistoroidni antiinflamatorni lekovi (diklofenak, ibuprofen). Uzrok je bakterija, pa je lečenje antibiotsko, a koji će se antibiotik upotrebiti zavisi od antibiograma, odnosno osetljivosti bakterije na određeni lek. Potrebno je lečenje oba partnera kako bi se sprečilo ponovno prenošenje bolesti. Takođe, neophodno je da se antibiotska terapija sprovede do kraja i nakon povlačenja simptoma, jer se može desiti da se bakterije samo pritaje i da ih ne uklonimo u potpunosti. U ovom slučaju je samo pitanje vremena kada će se infekcija, odnosno upala ponovo pojaviti. Uz antibiotsko lečenje, svakako je potrebna i podrška nekim od probiotskih preparata, najbolje onih koji su namenjeni očuvanju i obnavljanju i crevne i vaginalne flore.

U početnim fazama infekcije, moguće je i lečenje biljnim čajevima (čaj od brusnice, koprive, breze), a u ovu svrhu se koriste čaj od uve, virka ili nevena. Kod težih upala i komplikacija, moguća je i hirurška, laparoskopska intervencija.

Ako se ne provodi pravilno lečenje, hronične tegobe mogu uzrokovati stalno bolne polne odnose, pa čak i vanmateričnu trudnoću. Konkretno, ona se događa kod 12-15% bolesnica, a rizik od neplodnosti kod žena nakon loše tretirane upale jajnika je 15% nakon prve upale, a 55% nakon tri ili više upala. Uz to, nepravilno lečenje upale može uzrokovati stvaranje priraslica jajovoda, dugogodišnje bolove, te zatvaranje otvora jajovoda. 


Kako sprečiti upalu jajnika:

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti!!!

Postoje faktori koji mogu povećati rizik od nastanka upala jajnika. To su prvenstveno nezaštićeni seksualni odnosi i česte promene partnera, zatim nelečene vaginalne infekcije koje dovode do slabljenja vaginalne flore, veći broj abortusa, oslabljen imuni sistem, nošenje tesne odeće, kupanje u prljavoj vodi, upotreba spirale, česte upale mokraćne bešike.

Prevencija se svodi na smanjenje ovih faktora:

  • Upotreba prezervativa tokom odnosa
  • Izbegavanje promiskuitetnog ponašanja
  • Održavanje zdrave vaginalne mikrobiote
  • Jačanje imunog sistema
  • Korišćenje pamučnog veša, šire odeće kao i izbegavanje agresivnih sredstava za pranje intimne regije

Svaka upala jajnika zahteva posebnu pažnju i pacijenta i ginekologa, kako bi se pravovremeno otkrila i stupilo u lečenje.

Nelečene upale organa male karlice su najčešći uzrok sterilteta kod žena. Za dobro reproduktivno zdravlje važne su redovne godišnje ili polugodišnje posete lekarima, preventivni pregledi, seksualno obrazovanje i vaspitanje, upotreba zaštite tokom odnosa, kao i redovno korišćenje imunoprobiotskih preparata, kako bi se osigurala zdrava i snažna vaginalna mikrobiota, sposobna da se bori sa različitim bakterijskim uzročnicima vaginalnih infekcija i upala jajnika. Vaginalni probiotici su vredna pomoći kod svih infekcija reproduktivnog trakta, uključujući i upalu jajnika.




Постави коментар

0 Коментари