Oskudno i obilno menstrualno krvarenje

Pre nego što počnemo da pišemo o menstrualnom krvarenju, prvo da se podsetimo, šta je to zapravo menstrualni ciklus. Menstrualni ciklus je proces kroz koji svakog meseca žensko telo prolazi, i koji čini nekoliko faza, koje se menjaju i time se pripremaju telo za trudnoću. Kod zdravih žena, počev od prve menstruacije (menarhe), svakoga meseca iz jajnika se oslobodi jedna jajna ćelija. Ovaj proces se naziva ovulacija. Telo prolazi kroz hormonske promene, kako bi matericu pripremilo za prihvatanje oplođene jajne ćelije nakon ovulacije i održalo trudnoću. Ako u datom mesecu ne dođe do trudnoće, sluznica se ljušti i čisti kroz vaginu. Što je zapravo proces menstruacije odnosno menstrualnog krvarenja.


Menstrualni ciklus je proces kroz koji svakog meseca žensko telo prolazi, i koji čini nekoliko faza, koje se menjaju i time se pripremaju telo za trudnoću.
Foto: Šansa za roditeljstvo


Menstrualno krvarenje približno traje 3-5 dana. Dužina može da varira od 1-7 ili 8 dana. Važan je elemenat odstupanja od uobičajenog perioda trajanja. 

Normalna menstrualna krv je od ružičaste do tamno crvene boje i ne zgrušava se. Ukoliko se primeti prisustvo ugrušaka ili komadića krvi, ili ukoliko nastanu vidljive promene u količini odliva ili trajanju perioda, zahteva se konsultovanje sa lekarom. Tokom menstruacije u proseku izlazi 30-40 mililitara krvi. Menstruacija može biti jaka ili slabija, redovna ili neredovna, da traje kratko ili da traje duže, da se jave bolovi ili da bude sasvim bezbolna.

Oskudne menstruacije: Ako nije u pitanju trudnoća, jednu pojavu oskudne menstruacije ne treba smatrati značajnom. Međutim, ponovljene i uporne oskudne menstruacije često su rezultat poremećaja u mehanizmu krvarenja, izazvanih ili poremećajem u žlezdama, koje regulišu menstruaciju (kao što su hipotireoidea, jajnici ili hipofiza), ili nenormalnim uslovima u samoj materici, dok kod žena četrdesetih ili početkom pedesetih godina, oskudna menstruacija može da bude nagoveštaj menopauze. U doba kada žena još može da rađa, oskudna menstruacija ne zahteva nikakvo lečenje, ukoliko postoje dokazi o redovnoj ovulaciji kod žene. To znači da ona svakog meseca proizvodi sazrelo jajašce iz jajnika. Ali ako ne dolazi do ovulacije, preporučuje se dalje ispitivanje. Trebalo bi da obuhvati procenu aktivnosti raznih endokrinih žlezda. Kada se otkrije poremećaj u lučenju nekog odredenog hormona, primenjuje se specifično lečenje, čiji je cilj da se popravi ili otkloni taj nedostatak. Pored gore navedenog, oskudna krvarenja, mogu da nastanu i nakon abortusa, kako je došlo do povređivanja materice i stvaranja priraslica. Primenjena hormonska terapija na odgovarajući način, obično će prouzrokovati uspostavljanje normalnog ciklusa. Oskudna menstruacija nije povezana sa trudnoćom, jedino, kada je povezana sa nedostatkom ovulacije. A ako se ovulacija događa redovno, oskudna menstruacija neće uticati na trudnoću.

Obilne menstruacije: Prekomerno krvarenje tokom perioda menstruacije nije normalno i treba da se ispita. Najčešće je reč o hormonskoj neravnoteži između nivoa estrogena i progesterona. Posledično, dolazi do formiranja debljeg sloja endometrijuma (tkiva koje se formira na unutršanjem zidu materice tokom svakog ciklusa), a zatim raspada i otiče u vidu menstruacije. Ukoliko jajnici nisu sposobni za ovulaciju tj. anovulatorni su, u organizmu postoji deficit hormona progesterona što dalje vodi u hormonski disbalans i javljanje menoragijeAli takođe može da ukaže na infekciju, na poremećaj u žlezdama i na prisustvo tumora u materici ili jajnicima, kao i poremećaj na nivou jajnika u vidu PCO (policističnih jajnika).  
Simptomi obilne menstruacije: 
Često menjanje uložaka ili tampona (na svakih sat vremena duži vremenski period),
Često menjanje uložaka ili tampona tokom noći,
Krvni ugrušci, koji se pojavljuju i posle drugog dana menstrualnog ciklusa,
Korišćenje uložaka i tampona sa najvećom sposobnošću apsorpcije tokom celog ciklusa,
Menstrualni ciklus, koji traje duže od 8 dana,
Krvarenje kroz odeću,
Naglo oticanje krvi (odliv),
Jak, oštar bol koji ne prestaje više sati,
Bol u grudima,
Umor, slabost, vrtoglavica (anemija).
Vredi napomenuti da nije svaki odliv tokom menstruacije menoragija. Sasvim je normalno da s vremena na vreme, menstruacija bude obilnija, pa i bolnija. Ali ukoliko odlivi postanu pravilo a ne izuzetak, potrebno je konsultovati lekara, pre svega kako bi se izbegla anemija, ali i isključili drugi uzroci i stanja koja mogu izazvati obilnija krvarenja. Pored toga, obilno krvarenje može značajno narušiti kvalitet svakodnevnog života, i uskratiti mnoge aktivnosti u kojima inače uživate. Pre donošenja odluke o načinu lečenja, izabrani lekar će obaviti osnovne preglede pomoću kojih se vrši procena menstrualnog krvarenja, ispituje zdravlje materice i utvrđuju određene abnormalnosti. Pregled obuhvata testove krvi, Papa test, ultrazvučni pregled, histeroskopiju i endometrijalnu biopsiju ukoliko je potrebno. Takođe, lekar će uzeti vašu detaljnu anamnezu (istoriju bolesti) kako bi utvrdio sve detalje. Za pravu dijagnozu su od velikog značaja informacije kada su odlivi počeli, dužina trajanja, drugi simptomi, vaše opšte zdravstveno stanje, korišćenje lekova, postojanje određenih hroničnih bolesti ili drugih zdravstvenih tegoba. Bitno je da sa svojim lekarom podelite i informacije, koje se tiču budućih planova za ostvarivanje potomstva. Na osnovu pregleda krvi utvrđuje se da li bolujete od anemije, hemofilije (sklonost ka krvarenju), kakva je situacija sa hormonima štitne žlezde. Lečenje obilne menstruacije može biti medikamentno i hirurško. Najčešće se koriste lekovi koji smanjuju menstrualna krvarenja, odnosno regulišu ciklus, dok se hirurškim intervencijama pribegava kod specifičnih stanja.


Najčešće nepravilnosti menstrualnog krvarenja, koje žene dovode kod ginekola:

  • Menoragija– produženo menstrualno krvarenje,
  • Metroragija– česta krvarenja bez pravilnog javljanja, nevezano za ciklus,
  • Menometroragija– produžena, obilna i nepravilna krvarenja,
  • Brahimenoreja– krvarenje traje kraće od 3 dana,
  • Amenoreja– izostanak prve menstruacije do 16. godine (primarna amenoreja) ili izostanak menstruacije duže od 6 meseci (sekundarna amenoreja),
  • Oligomenoreja– izostanak menstruacije od 6 nedelja do 6 meseci,
  • Polimenoreja– kada se ciklusi javljaju u periodima kraćim od 21. dan,
  • Hipermenoreja– veoma obilna menstruacija,
  • Hipomenoreja– veoma oskudna menstruacija,
  • „Spotting“ krvarenje– oskudno tačkasto krvarenje.
Kako obilna tako i veoma oskudna menstrualna krvarenja, upućuju na određene poremećaje, kao što su hormonski disbalans, poremećaj rada štitne žlede, inflamatorne, ali i maligne proceseKrvarenje je često prvi simptom malignog procesa na genitalnim organima. Pojava krvarenja nakon odnosa može da ukaže na karcinom grlića, a iscedak neprijatnog mirisa u vidu ispranog mesa, ukazuje na maligni proces tela materice. Tumori jajnika, koji su hormonski aktivni mogu dovesti do neurednih krvarenja.


Zapamtite da je praćenje menstrualnog ciklusa važno da biste upoznali svoje telo i nisu svi ciklusi isti. Kao što svaka žena fizički izgleda drugačije, tako se i ciklusi razlikuju od žene do žene. Pratite odstupanja, koja za VAŠ MENSTRUALNI CIKLUS nisu uobičajena i obratite se lekaru, ako ih primetite.


Obavezno se obratite ginekologu ako: 
  • Niste imali ciklus duže od 90 dana, a niste u drugom stanju,
  • Vaši ciklusi postali neredovni,
  • Imate menstruaciju, koja traje duže od 7 dana,
  • Imate obilnije krvarenje nego obično i to tako da morate da menjate uložak ili tampon najviše na svaka 2h,
  • Ciklusi su kraći od 21 ili duži od 35 dana,
  • Kod vanmenstrualnog krvarenja,
  • Veoma jakih bolova tokom menstruacije,
  • Iznenadna pojava groznice i mučnine prilikom korišćenja tampona.

Постави коментар

0 Коментари