Krup. Uzrok, simptomi i lečenje

Krup (laringotraheobronhitis)  je virusna infekcija gornjih disajnih puteva, najčešće se javlja kod dece i može biti u vezi sa infekcijom gornjih disajnih puteva, kao što su kašalj i curenje iz nosa. Izaziva oticanje grla i probleme pri normalnom disanju. Prvi simptom je kašalj koji podseća na "lavež psa" ili "glasanje foka", stridor (piskav zvuk šištanja) i promuklost

Krup (laringotraheobronhitis)  je virusna infekcija gornjih disajnih puteva, najčešće se javlja kod dece i može biti u vezi sa infekcijom gornjih disajnih puteva, kao što su kašalj i curenje iz nosa. Izaziva oticanje grla i probleme pri normalnom disanju. Prvi simptom je kašalj koji podseća na "lavež psa" ili "glasanje foka", stridor (piskav zvuk šištanja) i promuklost
Foto: Online doctor



Krupu su najčešće podložna deca starosti od 3 meseca do 6 godina (prosečna starost je oko 2 godine). Bolest je veoma zarazna, i može trajati 5-6 dana. Obično se javlja u jesenjim mesecima. Kod blažih oblika, dovoljno je kućno lečenje, a u težim slučajevima ili u slučaju epiglotitisa (bakterijska infekcija epiglotisa), čiji simptomi su slični krupu, u nekim slučajevima može da bude potrebna hospitalizacija. 


Uzroci krupa:

U 75% slučajeva virus parainfluence, uglavnom tipovi 1 i 2. Drugi virusi koji mogu da izazovu oboljenje su virusi gripa A i B, malih boginja, adenovirus i respiratorni sincicijalni virus (RSV). Pored virusa, krup mogu da izazovu i bakterije najčešće Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Hemophilus influenzae i Moraxella catarrhalis.


Simptomi krupa: 

Javlja se jak kašalj koji podseća na lavež psa, otežano disanje i ponekad promuklost zbog upale glasnih žica. Teško disanje praćeno napinjanjem vratnih mišića, rebara ili grudne kosti, pri čemu se ova područja primetno stežu pri svakom udisaju.


Najčešće bolest počinje tokom noći. Zatim se tokom dana povlači, a ponovo se pogoršava tokom sledeće noći.


Kada se obratiti lekaru?

  • Ako se uz krup javi i temperatura viša od 39,5° C
  • Ako se i pored lečenja kod kuće simptomi krupa pogoršavaju, možda će biti potrebna hospitalizacija.
  • Ako dete boluje od krupa, a počne teško da diše, ne može da govori ili prebledi, odnosno poplavi. Pozovite hitnu pomoć, jer to mogu biti simptomi teške respiratorne insuficijencije.
  • Ako dete koje je mlađe od pet godina ubrzano i glasno diše, možda ima neko strano telo u grlu.
  • Ako dete iznenada dobije kijavicu, ne može da guta i ima visoku temperaturu, ali bez kašlja, naginje se prema napred, ali ne može da savije vrat ili da govori. To može biti znak epiglotitisa, bakterijske infekcije koja izaziva začepljenje disajnih puteva. 
  • Ne pregledajte sami detetu unutrašnjost grla, jer to može potpuno zatvoriti disajne puteve i zaustaviti disanje. Pozovite hitnu pomoć.

Težina oboljenja:

Najčešći sistem za opisivanje težine krupa je Vestlijev parametar. Test se koristi pre svega u istraživačke svrhe, a ne za lečenje pacijenata. Ocena je zbir bodova pet faktora: nivo svesti, cijanoza, stridor, ulazak vazduha i retrakcija. Konačan rezultat testa je u rasponu od 0 do 17.

  • Ukupan skor ≤ 2 ukazuje na blagi krup. Dete može da ima kašalj kao lavež psa i promuklost, ali ne postoji stridor (šištanje) kada se dete odmara.
  • Ukupan rezultat od 3-5 je umeren krup. Dete ima šištanje, sa nekoliko drugih znakova.
  • Ukupan skor 6-11 je teški krup. Dete ima očigledan stridor i uvlačenje zida grudnog koša.
  • Ukupan skor ≥ 12 znači da je moguća respiratorna insuficijencija. Kašalj kao lavež i šištanje možda više neće biti prisutni u ovoj fazi.

85% dece koja dođu kod doktora imaju blagi oblik bolesti. Težak oblik krupa se retko sreće, kod manje od 1% slučajeva.



Dijagnoza krupa:

Krup se dijagnostikuje na osnovu znakova i simtoma. Prvi korak je da se isključe drugi problemi, koji mogu da blokiraju gornje disajne puteve, posebno epiglotitis, strano telo u disajnim putevima, stenoza subglotisa, angioedem (nastao kao alergijska reakcija), retrofaringealni apsces, i bakterijski traheitis. Rendgen vrata se ne obavlja rutinski, ali može da pokaže suženje traheje, zvano znak zvonika, jer oblik suženja izgleda kao crkveni toranj. Znak zvonika se pojavljuje u 50% slučajeva.


Terapija krupa:

Terapija je danas uz potporne mere u znaku primene simpatikomimetika, glukokortiokoida i antibiotika. Potporne mere su hidracija, antipiretici, oksigena terapija.
Blagi krup sindrom se može lečiti u kućnim uslovima, teži oblik krupa može da zahteva nad­zor lekara ili hospitalizaciju.
Kod akutnog krupa terapija je inhaliranje racemičnog adre­nalina (D i L izomeri) ili inhaliranje klasičnim L adrenalinom, koji vrlo brzo deluju i popravljaju opšte stanje deteta. Glukokortikoidi su vrlo efikasni, i to Dex ametason. 
Antibiotici su indikovani kod bakterijskog epiglotitisa i traheitisa, i to cefalosporini treće generacije u visokim dozama. Profilaksa rifampicinima se sprovodi, kad je uzročnik krupa hemofilus influence.

Постави коментар

0 Коментари