Da li znate šta je neurastenija?

Svi smo se nekad osećali umorno, iscrpljeno, razdražljivo (posebno se vezuje, da su žene te, koje su živčane), nervozno, malaksalo itd. Da li to sve ukazuje na neki problem? Ne. Svi imamo pravo da se nekad osećamo drugačije, ali to ne ukazuje da imamo neku bolest, možda nam samo "nije dan". Da bi za nekoga rekli da boluje od neurastenije, kao i od bilo koje druge bolest, bila ona sistemska ili psihička, potrebno je vreme tokom koga će se osoba osećati drugačije nego inače. 

Ukoliko već dug period vremena osećate izuzetan umor koji ne prolazi, te ne možete da se skoncentrišete i obavite svoje svakodnevne, pa čak i rutinske poslove ili pak osećate bol u mišićima i ne možete da se opustite, postoji šansa da nije u pitanju običan zamor materijala već poremećaj poznat pod nazivom neurastenija. 


Neurastenija je neuroza, psihički poremećaj kod kojeg je i psihička i fizička sposobnost smanjena. Manifestuje se nervnom slabošću do potpune iscrpljenosti. 


K
Neurastenija je neuroza, psihički poremećaj kod kojeg je i psihička i fizička sposobnost smanjena. Manifestuje se nervnom slabošću do potpune iscrpljenosti
Foto: newcarnage.ru
ao pojam prvi je u psihijatriju uveo Bierd 1869. Kasnije je i Frojd prihvatio ovaj sindrom objašnjavajući njen nastanak ekscesivnim gubitkom libida, naročito ako se on trošio na masturbaciju. Iako je jedan od simptoma smanjen libido, osobe se mnogo više žale na oslabljenu sposobnost koncentracije, pamćenja i pažnje, prekordijalno stezanje, glavobolje, gastrointestinalne smetnje, kolike u crevima, bockanje u grudima. Mada pored navedenih simptoma, svakako dolazi do oštećenja seksualnog života, pojavom raznih simptoma kao što su: frigidnost, psihogena impotencija, vaginizmam, prerana ejakulacija. Pored svega toga, osobe imaju poremećen san sa čestim noćnim buđenjem, što dodatno utiče na to da nemaju dovoljno energije i da se osećaju umorno i razdražljivo. 
Interesantno je da eksplozivnost neurasteničara nije usmerena prema njemu, već isključivo prema okolini koja ga okružuje. Takvu osobu sve razdražuje, često postaje kapriciozan.


Većinu Vas sad interesuje, da li neurastenija može da se leči. Postoji terapija, kako medikamentozna tako i u vidu
 biheviorističke terapije (psihoterapija usmerena na razgovor sa pacijentom u cilju da se osoba suoči sa konfilktom i da ga prepozna). Što se tiče medikamentozne terapije, primenjuju se benzodiazepini, antidepresivi... Sam psihički i fizički odmor nisu urodili plodom u i ne dovode do izlečenja. 

Постави коментар

0 Коментари