Infertilitet (problem sa začećem). Uzrok, dijagnostika i lečenje

Infertilitet predstavlja jedan od značajnijih problema humane reprodukcije poslednjih godina. Po definiciji infertilitet predstavlja

Izostanak trudnoće posle godinu dana redovnih polnih odnosa bez primene kontraceptiva. 


Izostanak trudnoće posle godinu dana redovnih polnih odnosa bez primene kontraceptiva
Foto: Dr Ma


U našem regionu stopa infertilnih parova je oko 15%.

Infertilitet je podeljen na primarni i sekundarni, gde se 
primarni odnosi na osobe, koje nikada nisu bile gravidne, a sekundarni na osobe, koje su bile gravidne, bez obzira na ishod te trudnoće (spontani pobačaj, namerni abortus, porođaj, mrtvorođeno dete...).


Etiologija infertiliteta:


Uzroci su različiti, a jednako su raspoređeni i među muškarcima i među ženama. Nenormalan spermogram, oštećenja i adhezije adneksa, urođene anomalije urogenitalnog trakta, a oko 10% se ne može utvrditi uzrok i takav infertilitet se naziva idiopatski.

Od etioloških faktora kod muškaraca je testikularna varikocela najčešće dijagnostikovan poremećaj, zatim genitalne infekcije, povrede itd.

Kod žena treba misliti na oštećenja usled infekcija, uglavnom Chlamydiom, Gonorrheom, Ureaplasmom, Mycoplasmom itd.


Prevencija infertiliteta:

Rađanje u optimalnom periodu od 20 do 35 godine, izbegavanje infekcija, stupanje u kontakt sa što manjim brojem partnera, izbegavanje upale jajnika, koja može da ostavi posledice na jajnike i jajovode i da u nekom periodu života izazove problem sa začećem, operacija varikocele i priraslica, vakcinacija MMR, izbegavanje faktora rizika -pušenja, alkohola i lekova.


Dijagnostika infertiliteta:

Prilikom dijagnostikovanja, pregledaju se oba partnera.

Kod muškaraca je obavezno rađenje spermograma (isključivanje oligospermije- stanje koje karakteriše nizak nivo spermatozoida. Nedovoljan broj spermatozoida i njihove koncentracije u ejakulatu, azoospermije-  stanje u kojem testisi ne proizvode dovoljno spermatozoida, manifestuje se odsustvom spermatozoida u ejakulatu, teratospermije- poremećena morfologija spermatozoida...).

Kod žena je proces složeniji, rade se folikulometrija, ispitivanje prohodnosti jajovoda, histerosalpingografija, laparoskopija, laboratorija, ispitivanje ovulacije itd.


Terapija infertiliteta:


  • Higijensko-dijetetski režim i optimalan BMI (indeks telesne težine),
  • Folna kiselina,
  • Obustava pušenja.

Постави коментар

0 Коментари