Febrilne konvulzije- Fras

Febrilne konvulzije su generalizovani toničko-klonički napadi, koji se javljaju kod dece od 6 meseci do 6 godina, pri povišenoj telesnoj temperaturi, koja nije uzrokovana infekcijom CNS-a (iz tog razloga se radi lumbalna punkcija, da bi se isključila mogućnost postojanja meningitisa).

Febrilne konvulzije
Foto: ADIVA.hr


To su najčešći napadi, koji se javljaju u ranom detinjstvu, a ujedno i najčešći akutni simptomatski epileptički napadi. Postoji nasledna predispozicija za febrilne konvulzije. Najčešće nastaju u vreme porasta telesne temperature preko 38C, uzrokovane respiratornim infekcijama ili enterokolitisima. Febrilne konvulzije mogu biti:
Proste- traju kraće od 15 minuta, po tipu su generalizovanih toničko-kloničkih napada i bez recidiva u toku 24h,
Složeni- traju duže od 15 minuta, imaju fokalni (žarišni) početak i dolazi do pojave recidiva unutar 24h.

Prognoza bolesti je dobra, ali su recidivi česti (do 50% dece do 3 godine). Pojava epilepsije je retka posle prostih konvulzija, ali se posle složenih febrilnih konvulzija javlja kod 10% bolesnika. 
Roditelji su užasnuti i pokazuju panični strah od smrti deteta, a kasnije od recidiva, razvoja epilepsije i od samog uticaja na dalji psihički razvoj deteta. Posle prvog napada treba objasniti roditeljima da febrilne konvulzije nisu epilepsija, da retko do nje dovode i da se najčešće mogu sprečiti.

Akutno lečenje febrilnih konvulzija je važno zbog sprečavanja posledica dugotrajnih složenih napada. Snižavanje telesne temperature u kućnim uslovima, tuširanje deteta, umotavanje u mokar peškir  i pravilna primena antipiretika (paracetamol i ibuprofen). 

Zbog opasnosti od razvoja Rejovog sindroma, kontraindikovana je primena acetilsalicilne kiseline (Aspirina) kod dece do 12 godine života. 

Ali se i posle toga u praksi zaobilazi, ako nije indikovano da mora da se primenjuje.
Profilaksa recidiva se zasniva na intermitentnoj rektalnoj primeni diazepama tokom povišene telesne temperature, preko 38C. Ukoliko je takva prevencija neefikasna, koristi se hronična primena antiepileptičkih lekova (Valproat). Kontinuirana primena fenobarbitona (antiepileptički lek) se izbegava zbog nepovoljnog uticaja na kognitivni razvoj deteta.

Nadamo se da smo Vam u kratkim crtama objasnili šta su febrilne konvulzije, sve što Vas zanima, možete nam pisati u komentarima ispod, a mi ćemo se potruditi da u što kraćem rodu dobijete što bolji odgovor.

Постави коментар

0 Коментари