Zanoktice

Nokti su sačinjeni od slojeva keratina (proteina), koji se nalazi i u našoj koži i kosi, a sastoje se iz 6 delova. Nokti na rukama rastu 2 do 3 mm mesečno, dok nokti na nogama, rastu bar duplo sporije. Zanoktice nisu nešto o čemu se mnogo razmišlja i priča van kozmetičkog salona, ali njihova uloga je veoma važna, kako za zdravlje nokatne ploče, okolnih tkiva tako i za zdravlje uopšte. Osnovna funkcija zanoktica je da zaštiti nokat od bakterijskih i gljivičnih infekcija, na delovima na kojima nokti, rastu iz svog korena. Važne su, jer su nokti osetljiviji na oštećenja, poput isušivanja ili infekcije, tokom te početne faze rasta. Zbog toga se nazivaju još i "prva linija odbrane" nokta tokom rasta. Iz tog razloga, ne preporučuje se sečenje zanoktica, bilo da ste u salonu ili kod kuće. Ova praksa, može da izloži vaše nokte brojnim infekcijama. Ako su zanoktice suve, napukle, isečene ili prekinute, prljavština i bakterije mogu lakše da prodru do korena nokta i prouzrokuju kožne promene, koje zahtevaju lečenje, a u ekstremnim slučajevima i hirurške zahvate. Uobičajene infekcije noktiju, uključuju gljivice na noktima i paronihiju (upalna infekcija, koja zahvata pregib nokta). Posebno opasno je, kidanje zanoktica zubima. To može da dovede do ozbiljnih problema, poput upale ili zagnojavanja okolnog tkiva.

Zanoktice predstavljaju suvu i mrtvu kožu, pri korenu nokta. Nastaju, zato što, nokat raste brže nego kožica oko nokta. To dovodi do toga da se kožica rasteže, puca i stvaraju se zanoktice. 

Najčešće se javljaju zimskim mesecima, kada je vazduh suv i koža isušena od hladnoće, ali može da nastane i kod prečestog pranja ruku ili upotrebe jakih hemikalija, koji dodatno isušuju kožu, kako samih ruku, tako i kože oko samih noktiju. Na taj način dolazi do gubitka prirodne masnoće, koja joj daje elastičnost. Zato je važno da zimi, što češće, mažemo ruke hidratantnim i hranljivim kremama.

Zanoktice predstavljaju suvu i mrtvu kožu, pri korenu nokta. Nastaju, zato što, nokat raste brže nego kožica oko nokta. To dovodi do toga da se kožica rasteže, puca i stvaraju se zanoktice
Foto: Glas Srpske


Uzrok pojave zanoktica:

Uzrok za pojavu zanoktica je najčešće suva koža, ali ponekad ih može prouzrokovati i nešto sasvim drugo, nepravilan manikir, razna hemijska sredstva ili jednostavno nedostatak minerala i vitamina poput kalcijuma i gvožđa u telu. Najčešće se javljaju u zimskom periodu, ali i prilikom česte upotrebe jakih hemijskih sredstava, pa i samog alkohola za dezinfekciju ruku, zbog toga, mogu da se jave u bilo kom periodu tokom godine.


Kako pravilno uklonili zanoktice kod kuće?


Kako biste efikasno uklonili višak kožice na noktima, prvo je potrebno da je omekšate, a to ćete najlakše učiniti na način, da ruke držite u mlakoj vodi 5 minuta. Nakon toga na nokte nanesite ulje ili sredstvo za uklanjanje zanoktica, koje ćete zatim utisnuti u zanoktice sa drvenim ili plastičnim potiskivačem. Kada je kožica na noktima lepa i meka, ona se s lakoćom može odgurnuti s površine nokta. Ako su zanoktice na vašim noktima velike, njihovo sečenje je nemoguće izbeći. Umesto makazica i grickalica za nokte, pedikiri savetuju da koristite posebne makaze za osetljivo područje, koje su puno preciznije od običnih. Pri sečenju viška kožice, obratite posebnu pažnju, jer u protivnom postoji opasnost od upala i jačeg ponovnog rasta kože.


Lečenje zanoktica:

1. Uklonite mrtvu kožu sa korena nokta odgovarajućom alatkom za nokte. Obratite pažnju da ta bude oštra, i da je samo vaša. Zbog prenošenja gljivica ili bakterija, ne pozajmljujte tuđi pribor i ne delite svoj.
2. Menjanje, pozajmljivanje i deljenje pribora za nokte sa nekim, može dovesti i do razmene eventualnih bakterija, koje se nalaze u kožici oko nokta i onda ćete samo sebi stvoriti upale.
3. Ako imate upale od zanoktica, onda morate makazicama oprezno ukloniti višak suve kože, a ostatak tretirati na sledeći način, najpre očistite kožu, sapunom ili alkoholom, a onda kožu i nokte ovlažite masnom kremom.
4. Za vlaženje kože oko noktiju, pa i samih noktiju, koristite kremu ili ulje za nokte, koje u svom sastavu ima ulje slatkog badema, ulje lešnika, susamovo ulje i vitamin E. Ponekad možete koristiti i kremu za negu usana. Ostavite kožu da dobro upije. Ako baš nemate strpljenja, da ne biste ništa dirali rukama neko vreme, nabavite rukavice za manikir ili koristite obične rukavice od lateksa, koje možete kupiti u svakoj apoteci.
5. Kada ste jednom uklonili mrtvu kožu oko nokta od koje nastaju zanoktice, onda se potrudite da se ta koža više ne nakuplja, tako što ćete kožu oko noktiju redovno potiskivati. Za tu priliku u priboru za nokte imate potiskivač. Popularni su potiskivači od grančica trešnjinog cveta, možete ih kupiti u svakoj parfimeriji.
6. Ako vas upaljena crvena koža oko noktiju i svrbi, to je znak da su se tu razvile gljivice ili bakterije. Ako svrab ne prestane pranjem ruku ili tretiranjem alkoholom, možete probati da dezinfikujete kožu 3% hidrogenom, ali je pametnije da se za to obratite stručnom licu. Možda reakcija uopšte nije nastala kao rezultat spoljašnjeg faktora.
7. Ne grickajte nokte i zanoktice, kada ste pod stresom. To će vaš problem sa zanokticama samo obnavljati i obnavljati.
8. Vodite računa šta jedete. Neka hrana bude bogata omega-3 masnim kiselinama, gvožđem, proteinima, kalcijumom i cinkom. To će vam obezbediti zdravu kožu, nokte, ali i kosu. Osim toga, koža će vam imati svoju prirodnu vlažnost.
9. Ako često perete ruke ili radite sa jakim hemikalijama, onda obavezno koristite redovno kremu za ruke. Bitno je da koža ruku bude vlažna, jer zanoktice i ljuštenje noktiju, nastaju samo kod suve kože.
10. Ne koristite svakakve lakove za nokte, a neka vam aceton bude uljani.
11. Neki ljudi preporučuju i da za zdrave i lepe nokte, trljate iste crnim lukom nekoliko dana.


Kako kaže naš narod, "sam svoj majstor", zbog toga postoji mogućnost i da na prirodan način, sami napravite hranljivo ulje za zanoktice. Ovo je jedan od recepata za ulje, koje će nahraniti nokte, a od zanoktica na rukama neće biti ni traga.

Sastojci:
1 kašika kokosovog ulja,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašika ulja vitamina E,
2 kapi eteričnog ulja limuna ili lavande.


Priprema:
Na blagoj temperaturi prvo ugrejte kokosovo i maslinovo ulje. Dodajte vitamin E i eterično ulje i lepo promešajte. Smešu prelijte u odgovarajuću činiju i potopite nokte u ulje, dok je još toplo. Smešu umasirajte lagano u nokte i zanoktice. Držite dok se ulje ne ohladi, a kada završite obrišite nekom čistom krpom.
Proces možete da ponavljate više puta, dok ne budete zadovoljni rezultatom.

Pored prirodno napravljenog ulja, postoje i prirodni melemi za zanoktice, koji su 100% prirodni i 100% vegan proizvodima, više o melemima, kao i o njihovim drugim proizvodima, možete pročitati na Herbalia- dodir prirode.


Kako biste održali zdrav rast noktiju, postoji jedna stvar, koju možete da učinite za negu zanoktica, a to je, da negujete kožu oko noktiju, nanošenjem ulja ili krema za zanoktice, kako biste na taj način zadržali hidrataciju i ojačali kožnu barijeru. 
Gledajte da unosite hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama, kalcijumom, cinkom, gvožđem i proteinima, kao i vitamine A, B, C. D i E. Zato jedite što više ribe, voća, povrća, žitarica.


Nemojte nikada deliti svoj pribor za negu noktiju, jer to može dovesti do razmene bakterija i gljivica, koje se nalaze u koži oko nokta, koristite kvalitetne lakove i acetone za nokte (najbolje na uljanoj bazi).
Prilikom pranja sudova i čišćenja kuće bilo bi dobro koristiti zaštitne rukavice. Ako ne volite velike, možete kupiti hiruške. Ruke će vam biti zahvalne i primetićete razliku.

Постави коментар

0 Коментари