Ubod ježa. Kako pravilno izvaditi bodlje ježa?

Svi smo bar jednom u životu videli malu, okruglu, bodljikavu životinju, koju smo, kao mali želeli da uzmemo i izvadimo iz vode, ne razmišljajući o kakvoj se životinji radi. Ali kad smo odrasli, naučili smo, da su morski ježevi, morske životinje i svedoci čistog mora, naročito su brojni u toplim i čistim morima, u plićacima u obalskoj zoni, na stenovitim mestima, između peskovitih i šljunkovitih delova, a najčešće ih ima ispod stena i na njima. Okruglog su oblika, a površina tela prekrivena im je bodljama i cevastim nožicama. U moru se kriju prilično vešto, a jednom kad nagazimo na njih, završimo sa stopalom punim odlomljenih, sitnih bodlji. Njihove oštre bodlje nisu tu samo da vam upropaste ceo dan ili odmor, već im služe kao sredstvo za zaštitu od napada, uključujući i vaša bezopasna stopala. Ali se na godišnjem odmoru pretvaraju u neprijateljakojeg treba izbegavati u širokom luku! Nisu retki slučajevi da kupači slučajno nagaze na ježa. Bodlje se kao iglice zabiju u kožu, mesto uboda počinje da boli, često se zacrveni, a može i da otekne. Uklanjanje bodlji je veoma bolan, ali neizbežan proces i mora se obaviti veoma pažljivo. Ukoliko znate, da na nekoj plaži ima ježeva, preporuka je da koristite obuću za vodu.


Svi smo bar jednom u životu videli malu, okruglu, bodljikavu životinju, koju smo, kao mali želeli da uzmemo i izvadimo iz vode, ne razmišljajući o kakvoj se životinji radi. Ali kad smo odrasli, naučili smo, da su morski ježevi, morske životinje i svedoci čistog mora, naročito su brojni u toplim i čistim morima, u plićacima u obalskoj zoni, na stenovitim mestima, između peskovitih i šljunkovitih delova, a najčešće ih ima ispod stena i na njima. Okruglog su oblika, a površina tela prekrivena im je bodljama i cevastim nožicama. U moru se kriju prilično vešto, a jednom kad nagazimo na njih, završimo sa stopalom punim odlomljenih, sitnih bodlji. Njihove oštre bodlje nisu tu samo da vam upropaste ceo dan ili odmor, već im služe kao sredstvo za zaštitu od napada, uključujući i vaša bezopasna stopala. Ali se na godišnjem odmoru pretvaraju u neprijatelja, kojeg treba izbegavati u širokom luku! Nisu retki slučajevi da kupači slučajno nagaze na ježa. Bodlje se kao iglice zabiju u kožu, mesto uboda počinje da boli, često se zacrveni, a može i da otekne. Uklanjanje bodlji je veoma bolan, ali neizbežan proces i mora se obaviti veoma pažljivo. Ukoliko znate, da na nekoj plaži ima ježeva, preporuka je da koristite obuću za vodu
Foto: Hercegovina.in


Opasnost od morskog ježa:

 1. Igla morskog ježa je- špric za jednokratnu upotrebu, koji sadrži toksin. Otrov, koji se ubrizgava u tkivo tokom uboda, nije u stanju da ubije čoveka (premalo otrova koji bi ubio čoveka, namenjen je za manje organizme), ali ova supstanca u slučaju alergije, može izazvati kod čoveka anafilaktički šok (iznenadna alergijska reakcija)- koji može dovesti do smrtonosne situacije.
 2. Igle morskog ježa "napravljene" od vrlo krhkog jedinjenja organskog silicijuma (kalcijuma). Unutrašnjost je potpuno šuplja, a spolja, sve je pokriveno izrezima. Igle morskog ježa liče na jelku, harpun, udicu, i to sa opcijom: ulazi- lako, a izvaditi- bukvalno nemoguće! Nakon ubrizgavanja, igle se odmah lome i zaglavljuju se u tkivu otprilike isto kao kod uboda ose ili pčele. Izvaditi ih je izuzetno teško, ali to se mora uraditi obavezno, jer u budućnosti može dovesti do pojave otoka i može se rana od uboda zagnojiti. 


Kako izvaditi bodlje morskog ježa:

Na mestu uboda prvo će se javiti bol. Bodlje, koje najčešće ostanu zabodene u stopalu je najbolje da izvadi lekar ili medicinski radnik. One su veoma krte i lomljive, pa s toga nepravilno izvlačenje, može prouzrokovati da one ostanu zalomljene u stopalu. U tom slučaju bi bila potrebna i hiruška pomoć. Nakon vađenja bodlji, lekar bi trebalo da opere mesto uboda i preporuči nanošenje antibiotske kreme najčešće hloramfenikol ili spreja Enbecin.
Najčešće ljudi bodlje vade sami i zavisi od količine i dubine gde su se bodlje zabole, taj proces je relativno uspešan. 
Najgoru stvar koju možete učiniti je pokušati izvaditi bodlje neposredno nakon uboda. Kopanje po takvim ranama, redovno se završava zaostalim komadom bodlje i infekcijama. Jednostavno rečeno, više štete nego koristi. Mesto uboda najbolje je dezinfikovati alkoholom i sačekati da organizam sam izbaci bodlju. Uvek preti zaostajanje dela bodlje, a time i mogučnost od infekcije. Ostavljanjem rane, nakon 2-3 dana, dolazi do upalne reakcije sa stvaranjem okolne upalne reakcije, koja olakšava izlazak bodlje. Čim se pokaže, potrebno je pritisnuti okolnu kožu, što se u večini slučajeva završava izbacivanjem bodlje. Naravno da kad smo došli na letovanje 10 dana, tih 2-3 dana čekanja nam je puno, a najgora stvar, ako je u pitanju stopalo, ne možemo normalno da hodamo. Tako da postoji par saveta kako može neposredno posle uboda da se izvadi bodlja, iako je ovo najbolja opcija, jer samo tim procesom, možemo biti sigurni da neće ostati neki deo bolje u rani.  Ako imate normalno disanje i opštih pogoršanja zdravlja nema i igle nisu ušle duboko u tkivo, pokušajte ukloniti ostatke igle samostalno. Ali ovo nije sigurno, da nakon ovih operacija nećete imati gnojnu ranu i neće na kraju iapk posetiti lekara.
Za vađenje bodlji, neophodno je da imate: sterilnu iglu i pincetu, sirće, toplu vodu i so ili alkohol.

Sterilna igla i pinceta:
Prva stvar koju morate imati jesu igla i pinceta, ali obavezno da budu sterilne. Morate se u startu pripremiti da je vađenje iglica dugotrajan proces, jer se često desi da samo vrhovi bodlji ostanu, pa je samim tim i vađenje teže. Pokušajte da iglom isterate bodlju napolje, a zatim ih pincetom lagano izvadite. Ipak, često se dešava da u koži ostatnu sitni fragmenti bodlji, koje jednostavno ne možete izvaditi iglom. Kada se to desi, onda pokušajte sledeće metode, ako ne pomognu, pomoć potražite kod hirurga.

Sirće:
U lavor pomešajte vodu i toplo sirće, a zatim potopite nogu, ako je bodlja na stopalu.. Sirće će omekšati kožu, otvoriti pore i učiniti da sitne bodlje izađu iz kože. Ježeve iglice građene su od kalcijum karbonata. Sirćetna kiselina ih razgrađuje. Doduše, sve je to površinski, ali u hitnim situacijama može da posluži svrsi. To bi trebalo proces da učini bar nešto lakšimiako je potpuno odsustvo bola nerealno očekivati.

Topla voda i so:
U lavor možete staviti i toplu vodu i so, koja će omekšati kožu, delovaće kao antiseptik i ubrzaće proces ratsvaranja bodlji, koje će se absorbovati i izbaciti iz kože.

Alkohol:
Alkohol je odličan u odstranjivanju stranih tela iz kože. Natopite mesta sa bodljama nekoliko puta u toku dana alkoholom i koža će posle nekog vremena sama početi da ih izbacuje zaostale bodlje.

 Ako igla morskog ježa, ipak nije uopšte vidljiva  (ušla je u zglob ili je veoma duboko), ili se vi ne osećate dobro, ne preuzimajte nikakve radnje i hitno se obratite hirurgu!!!

Kako se najčešće radi o površinskom probijanju kože, biće vam neophodna dezinfekcija mesta uboda, a onda i nanošenje antibiotske kreme ili antibiotskog spreja, koje će sprečiti eventualnu bakterijsku infekciju. Kod 
nekih blažih povreda, plićih uboda, možete koristiti antiseptički sprej. U slučaju da se pojave lokalni znaci upale (otok, crvenilo, bolno pulsiranje, nakupnjanje gnojnog sadržaja) potrebno je uključiti antibiotsku terapiju, lokalno stavljanje hladnih alkoholnih obloga ili obloga Acidi borici 3% . Ako i dalje dolazi do pogoršanja, vreme je da posetite najbližu hiruršku ambulantu, pošto postoji mogućnost razvoja komplikacija.

Bol može trajati danima nakon uspešnog vađenja bodlje, ali ako i nakon 5-7 dana osećate bol, treba posumnjati na infekciju ili zaostali deo bodlje i obratiti se hirurgu.


Najbolja preventiva, jeste da DOBRO PAZITE, kad ulazite u vodu i da koristite obuću za vodu!!!

Ako ste uspeli da izvadite bodlje ježa na neki drugi način, koji mi nismo naveli, slobodno nam pišite u komentarima, da svi zajedno naučimo nešto novo.

Постави коментар

0 Коментари