3 faze ljubavi

 Svi smo nekad čuli za sukob mozga i srca, kada se zaljubimo. A da li je to stvarno tako?


Mozak:"Zašto me nikad ne slušaš? Lepo ti kažem da to nije ljubav, već hormoni."
Srce:"Zašto smaraš. Pusti me malo da uživam. Pa jednom se živi."


Zbog toga što smo uvek u sukobu mozga i srca, i borimo se da pobedi onaj, čije nam se mišljenje više dopada, možemo da kažemo da ljubav zbog toga prolazi kroz tri faze. Koja Vam se faza najviše dopada? Ko u Vašem sukobu pobeđuje, srce ili mozak? Pišite nam u komentarima. 
Prvo da krenemo od toga, koje su to tri faze?


1. Požuda
2. Romantična strast
3. Povezanost i posvećenost

 

Pokušaćemo na jednostavan način da objasnimo kako funkcionišu sve tri faze i šta se u njima dešava. 

Mozak:"Zašto me nikad ne slušaš? Lepo ti kažem da to nije ljubav, već hormoni." Srce:"Zašto smaraš. Pusti me malo da uživam. Pa jednom se živi."
Foto: Online doctor


1. Prva faza ljubavi

Ova faza se naziva i inicijalna faza privlačnosti, proizilazi iz naše evolucione potrebe za reprodukcijom. U ovoj fazi se luče estrogen i testosteron. Za testosteron se u prošlosti smatralo da je isključivo muški polni hormon, međutim danas znamo da je testosteron prisutan i kod žena, samo u znatno manjoj količini, ali najbitnije, on utiče na jačanje libida kod oba pola. 

2. Druga faza ljubavi

Romantična strast je najintenzivnija faza ljubavi u kojoj se ponašamo kao blesavi i uglavnom idealizujemo svog partnera. Za detinjasto, iracionalno ponašanje treba da krivimo jedan moćni koktel ljubavnog zanosa u čiji sastav ulaze: dopamin, noradrenalin i feniletilamin. 
Dopamin je hormon koji se oslobađa kada se osećamo dobro, vodimo ljubav, jedemo nešto što volimo, vežbamo, gledamo omiljenu seriju... Ima značajne efekte na moždane procese koji kontrolišu emocionalne reakcije i sposobnost izražavanja zadovoljstva. Aktivira 5 različitih vrsta receptora u našem mozgu koji su povezani sa osećajem zadovoljstva. 
Noradrenalin je hormon koji se pomoću samo jedne hemijske reakcije konvertuje iz dopamina. Odgovoran je za ubrzani rad srca, znojenje, rumene obraze, poletnost i energičnost. Visok nivo noradrenalina u mozgu dovodi do pojačanog užitka. Mogući je i gubitak apetita, a da li Vam se to desilo, nama ne.
Feniletilamin je prirodni stimulus koji ima slično dejstvo na naš mozak, baš kao što to ima amfetamin. Ovaj molekul je odgovoran za leptiriće u našem stomaku. Feniletilamin nije hormon, već neuromodulator koji pojačava efekte dopamina i noradrenalina. 

Feniletilamin se još naziva i „molekulom ljubavi“ – izaziva opojnu emociju zaljubljenosti, povezanu sa ubrzanim pulsom, vlažnim dlanovima i osećajem otežanog disanja.


3. Treća faza ljubavi

Iako su prve dve "faze ljubavi" mnogo uzbudljivije i zabavnije, one sigurno neće trajati večno. Na kraju nam ostaje treća faza, odnosno suština ljubavi. U ovoj fazi dominiraju: oksitocin, vazopresin i endorfin. 
Oksitocin je hormon koji deluje u nervnom sistemu i kao neurotransmiter. Pored toga što utiče na kontrakcije materice, laktaciju, on se luči i u toku orgazma. Oksitocin je i hormon grljenja. Lučenjem oksitocina i vazopresina dolazi do dubljeg vezivanja kod partnera, kao i stvaranje većeg poverenja kod partnera. 

Ljubav je mnogo složenija emocija, traži mnogo više predanosti, iskazivanja, pažnje i nežnosti, i ti se elementi zasigurno, ne mogu nadomestiti injekcijom hormona, ma koliko snažno delovanje oksitocina bilo.

Постави коментар

0 Коментари