Upala sinusa. Uzrok, simptomi, lečenje

Sinusi predstavljaju šupljine koje se dele na one koji se nalaze u kostima unutar čeonog dela, zatim u vrhu nosa među očnim dupljama, sinuse u delu gornje vilice, kao i one koji su u unutrašnjosti očnih duplji. 

Povezani su uzanim kanalima i otvorima, a u normalnim okolnostima proizvode sluz u minimalnoj količini koja služi za održanje ovih otvora, vlaženje nosnih šupljina i funkcionisanje disajnih organa. Ipak, s obzirom na disanje i uticaj čestica iz vazduha, sinusni sistem može izu određenih razloga proizvoditi više sluzi i blokira njen redovan protok, a ovo stanje svakako pospešuju kijavica, alergije i curenje iz nosa. Tako se stvara pogodno tle za nastanak bakterija i različitih infekcija među kojima su česti akutni i hronični sinuzitis.

Upala sinusa se po toku bolesti deli na:

– Akutni sinuzitis koji traje do 30 dana

– Subakutni sinuzitis koji traje više od 30 dana, ali manje od tri meseca

– Hronični sinuzitis je onaj gde se simptomi ispoljavaju duže od tri meseca. 

Subakutni i hronični sinuzitis obično su posledica neadekvatne terapije akutnog sinuzitisa.


Uzrok upale sinusa:


Uzrok sinuzitisa može biti različit, a važno je zapamtiti da se bakterijska infekcija kao uzrok javlja u samo 5% slučajeva kod dece i 2% kod odraslih. Antibiotici se koriste u terapiji samo ako je dokazano da je uzročnik tegoba bakterijska infekcija. U suprotnom, poželjno je koristiti biljne lekove koji svojim aktivnim principima reaktiviraju prirodni odbrambeni mehanizam sluznice respiratornog trakta.
Pored toga, uzrok sinuzitisa mogu biti, ne samo alergeni iz vazduha, već i oni iz hrane ili hemijskih sredstava koji podstiču alergijske reakcije, curenje iz nosa i slične probleme. Tada tkivo unutar šupljina nosa počinje da otiče, sinusi bivaju sve zatvoreniji usled proizvodnje sluzi i vazduha kojima je onemogućena cirkulacija, te se stvara pritisak u nosnom, očnom i čeonom delu, a usled dodatne bakterijske, virusne ili gljivične infekcije moguće je i pogoršanje stanja.

Simptomi upale sinusa:

Upala sinusa često se javlja i nakon prehlade i kijavica, a da biste znali prepoznali kada su u pitanju sinusi - simptomi koji ukazuju na ovaj problem su sledeći:
  • glavobolja,
  • pojačan i gust sekret iz nosa, kao i njegovo slivanje u grlo,
  • zapušenost nosa koja dovodi i do oslabljenog čula mirisa,
  • javljanje pritiska i osetljivosti u delovima lica gde se nalaze sinusi,
  • oticanje očiju i nosa...

 

Ukoliko vas muče sinusi, simptomi mogu biti i kijavica, povišena temperatura, groznica, bolovi u grlu, kašalj, loš zadah, gubitak apetita, malaksalost, kao i zubobolja odnosno bolovi u gornjoj vilici i slično. Ako se bolovi i pritisak povećaju i traju duže od nedelju dana, potrebno je javiti se lekaru koji će utvrditi uzrok, vrstu sinuzitisa, a time i adekvatnu terapiju radi lečenja.


Sinusi predstavljaju šupljine koje se dele na one koji se nalaze u kostima unutar čeonog dela, zatim u vrhu nosa među očnim dupljama, sinuse u delu gornje vilice, kao i one koji su u unutrašnjosti očnih duplji
Foto: Poliklinika Sinteza


Dijagnostika upale sinusa:


  • Pregled ORL specijaliste
  • Krvna slika
  • Alergološko testiranje: kožne probe na inhalacione i nutritivne alergene (mere prevencije izloženosti polenu ili kućnoj prašini…)
  • Rendgenski snimak sinusa
  • CT (skener) sinusa
  • MRI (magnetna rezonanca) sinusa
  • Rinoskopija (nazalna endoskopija)

Terapija upale sinusa:

Terapija zavisi od uzroka obljienja sinusa. Najznačajniji terapijski postupak je oslobađanje ušća sinusa i uspostavljanje drenaže. U akutnoj fazi to se postiže vazokonstriktornim kapima koje su najefikasniej u položaju ‘’glava dole i pozadi’’, kao i orlanim dekongestivima. Lekovi u čijoj osnovi su eterična ulja takođe efikasna. Analgetici su neophodni kos izražene bolnosti.
Pojava žuto-zelenkastog sekreta u nosu ili u ispljuvku, govori o bakterijskoj superinfekciji (Hemophilus influenze, Streptpcpccus pneumoniae) i zahteva lečenje antibioticima.
Najveći značaj za širenje i trajanje oboljenja sinusa, imaju poremećaj prohodnosti nosne šupljine, venitilacija i drenaža sinusa.

Veći treći krajnik, kriva nosna pregrada, alergijski i alergijama slični otoci sluznice nosa i sinusa su glavni razlozi u poremećaju drenaže i ventilacija, a time i prelaska akutnog u hronični sinuzitis.

Pacijenti se najčešće javljaju otorinolaringologu zbog hroničnog rinosinusitisa, te često iz ordinacije izađu sa utiskom da je neophodno hiruško lečenje. Bitno je znati da se operacija planira za svakog pacijenta posebno i to samo u slučaju da su sve mogućnosti tzv. konzervativnog lečenja iscrpljene.

Pored medikamentozne tarapija, postoji i terapija na biljnoj bazi.

Da bi se oslobodili bola i pritiska, dobro će doći ulje divljeg origana, koje uništava izazivače sinuzitisa. Preporuka je da se pije 3×2 kapi na dan, obavezno posle obroka, razblaženo u kašičici jestivog ulja, 10 dana u toku svakog meseca. Pored oralne upotrebe, ulje divljeg origana se može koristiti i u vidu suve i vlažne inhalacije. Kod sinuzitisa savetujemo suvu inhalaciju. Suva inhalacija se sprovodi na taj način što se kapne kap ulja divljeg origana ili ulja peperminta na papirnu maramicu i udiše. Takođe se može kanuti 1-2 kapi ulja divljeg origana ili ulje peperminta u posudice za radijator gde je već dodata voda, tako da isparavanjem eteričnih ulja dolazi do osveženja prostorija.
Ne savetuje se vlažna inhalacija kod upale sinusa u smislu da se u ključalu vodu kapne eterično ulje pa da se osoba inhalira parom jer dolazi do još većeg otoka sluznice nosa koja dovodi do zatvaranja sinusnih ušća što onemogućava drenaže sinusa.



Постави коментар

0 Коментари