Hururško smanjenje zeludca. Barijatrijska hirurgija

Gojaznost je hronična bolest koju karakteriše povećanje mase tela, u meri koja dovodi do narušavanja zdravlja i razvoja niza komplikacija.

Gojaznost je bolest, koja ima svoju šifru u međunarodnoj klasifikaciji bolesti i udružena je sa dijabetesom tipa 2, sterilitetom, kardiovaskularnim oboljenjima, GERB, malignim bolestima, bolestima lokomotornog sistema i brojnim drugim komorbidnim stanjima.

Barijatrijskom hirurgijom leči se ekstremna gojaznost tako što se smanjuje se zapremina želuca.

Postoperivne komplikacije operativnog lečenja gojaznosti su retke, a oporavak relativno brz. Pacijent posle operacije ne može da unosi u organizam velike količine hrane, smanjuje mu se apetit i on postepeno gubi kilograme. U proseku se gubi između 2 i 7 kilograma mesečno, a proces mršavljenja traje dok pacijent ne dostigne kilažu koja je tri odsto veća od idealne.

Operacija želuca izvodi se laparoskopski, a to podrazumeva:

  • Milimetarski rez
  • Slabiji postoperativni bol
  • Brzo uspostavljanje normalnog rada creva
  • Smanjen rizik od infekcija
  • Skoro nevidljivi ožiljci
  • Kratak boravak u bolnici
  • Brz oporavak
Očekivano prosečno smanjenje telesne mase najmanje je kod operacije sa prilagodljivom želudačnom omčom, ali je i rizik kod ove operacije najniži. Veći gubitak težine postiže se želudačnom „sleeve resekcijom“, a još veći gastričnim bajpasom.

Zašto se radi hirurško lečenje gojaznosti? 

Ako imate BMI preko 40 ili iznad 35 kg/m2, ali udružen sa nekom bolešću uzrokovanom ekstremnom gojaznošću, barijatrijska hirurgija je često jedini način da izgubite višak kilograma i popravite zdravstveno stanje. Sa mršavljenjem najčešće dolazi do značajnog poboljšanja stanja pridruženih bolesti. Kod osoba koje boluju od insulin nezavisnog tipa šećerne bolesti (dijabetes melitus) barijatrijska operacija dovodi do poboljšanja regulacije šećera u krvi, pa je posle nje moguće smanjiti, a često i potpuno ukinuti lekove za dijabetes. Često se normalizuje nivo masnoća u krvi (holesterol i trigliceridi), kao i povišen krvni pritisak. Sa gubtkom težine kretanje postaje lakše i smanjuju bolovi u zglobovima.

Kome se preporučuje barijatrijska operacija? 

  • Osobama čiji je indeks telesne mase veći od 40kg/m2 (gojaznost III stepena)
  • Kada je gojaznost udružena sa dijabetesom (šećernom bolesti), poremećajem disanja u snu („sleep apnea“ sindromom), teškim oboljenjima zglobova, težim psihološkim problemima.
  • Osobama koje su, posle uspešnog smanjenja telesne težine dijetom, vratile izgubljene kilograme.

Kako se izvodi? 

Kroz minimalne rezove na trbušnom zidu dužine od 4 do 10 mm uvode se instrumenti u trbuh. Pomoću optičkog sistema hirurg na ekranu ima kompletan uvid u operativno polje, što mu omogućava izvođenje odabrane tehnike. U svetu se najčešće koriste tri tehnike, a to su:

1. Prilagodljiva želudačna omča (Adjustable gastric band): hirurg postavlja omču oko gornjeg pola želuca, čime se želudac deli na manji deo »džep« (pouch) i veći deo, koji čini dno želuca. Širina omče se podešava po potrebi. Hrana dospeva u manji deo želuca i sitost se oseća nakon unosa male količine hrane. Operacija ne utiče na normalno varenje i apsorpciju hranljivih materija. Intenzitet zatezanja omče po potrebi se može prilagođavati. Operacija traje 30 do 60 minuta.

2. Želudačna „sleeve“ resekcija: uklanjaju se 2/3 želuca. Iako je veličina želuca smanjenja, on funkcioniše normalno, kao i pre operacije. Ovom operacijom smanjuje se lučenje hormona koji stimuliše glad, zbog čega se osećaj sitosti javlja brže nego ranije. Želudačna „sleeve“ resekcija idealna je za osobe koje imaju izuzetno visok BMI.

3. Gastrični bajpas (Roux-en-Y gastric bypass): je operacija kojoj se uklanja veći deo želuca, tako da 7/8 njegove zapremine ostaje van funkcije. Od preostalog dela želuca pravi se mali rezervoar („pouch“). Džep od želuca premošćava se i vezuje se tankim crevom, čime se veći deo želuca, dvanaestopalačno crevo i deo tankog creva isključuju iz procesa varenja hrane i resorpcije hranljivih materija. Zbog toga je nakon operacije neophodno uzimati suplemente kako bi organizam nadoknadio pojedine vitamine, minerale.

Gojaznost je hronična bolest koju karakteriše povećanje mase tela, u meri koja dovodi do narušavanja zdravlja i razvoja niza komplikacija
Foto: Opšta bolnica Atlas

Priprema: 

Hirurško lečenje gojaznosti zahteva multidisciplinaran pristup, a to znači da u pripremi pacijenta za operaciju ekstremne gojaznosti, kao i u njegovom postoperativnom praćenju, učestvuje tim lekara: hirurg, anesteziolog, internista, endokrinolog, specijalista za ishranu i psihijatar. Priprema za operaciju podrazumeva:
  • Kompletne laboratorijske analize krvi i urina
  • Ultrazvuk abdomena
  • Rentgenski (RTG) snimak pluća
  • Test plućne funkcije (spirometrija)
  • Pregled endokrinologa
  • Pregled psihijatra
  • Pregled specijaliste za ishranu
  • Pregled interniste sa EKG-om i zaključkom
  • Pregled anesteziologa sa zaključkom
  • Gastroskopija (ako je pacijent imao ili ima gastritis, čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu ili infekciju helikobakterijom (Helicobacter pylori)

Posle barijatrijske operacije: 

  • Prosečno se ostaje u bolnici 3-4 dana
  • Kompletan oporavak traje oko 10 dana, nakon čega se pacijent vraća na posao i svim svojim redovnim aktivnostima
  • Posle prilagodljive želudačne omče (Adjustable gastric banda) i želudačne „sleeve“ resekcije ishrana je prvih nekoliko dana tečna, pa kašasta, da bi nakon dve nedelje pacijent počeo normalno da jede.
Razlikuje se samo ishrana posle gastričnog bajpasa (Roux-en-Y gastric bypass), koja podrazumeva poseban režim ishrane u dužem periodu, ali i doživotno uzimanje suplemenata (minerala i vitamina) u skladu sa preporukom specijaliste za ishranu. Nakon gastričnog bajpasa (Roux-en-Y gastric bypass), proteini postaju važan deo ishrane. Dijeta posle ove vrste barijatrijske operacije podeljena je na sledeće faze:
  • Prva faza svodi se na konzumiranje bistrih tečnosti. Jednu do dve nedelje nakon operacije savetuje se da unosite samo vodu i bistru tečnost.
  • U drugoj fazi, dve nedelje posle barijatrijske operacije, možete početi sa unosom šejkova, krem supa ili čorbi, proteinskih šejkova itd.
  • U trećoj fazi, mesec dana posle operacije, možete početi sa unosom izmiksirane, kašaste hrane koja ne sadrži parčiće ili komade.
  • Od 5. ili 6. nedelje možete početi sa unosom meke hrane.
  • Nakon 3 meseca možete nastaviti sa normalnom ishranom konzumirajući tri mala obroka i tri zdrave užine dnevno. Obroci treba da se zasnivaju na namirnicima koje su izvori proteina, voću, povrću i celom zrnu uz suplemente sa vitaminima i mineralima koji moraju da se nadoknađuju celog života.

Постави коментар

0 Коментари